≫ 

Vanja (11) je prvi gol postigla sa tri godine, a sad obećava da će da zameni Mesija (VIDEO)

Bili smo na treningu Vanje Bulat, devojčice koja je najveća mlada nada ženskog fudbala

  • 6

Na stadionu fudbalskog kluba "Rad", jedna devojčica trči sa loptom ka golu. Prebacuje je sa jedne noge na drugu, vešto se krećući ka cilju. A zatim šutira i - pogađa.

- Dok igram fudbal, uživam. Nije mi bitno da li ću pobediti, ili dati gol. Samo želim da igram - kaže Vanja Bulat (11) ne odvajajući se od lopte.

Vanja Bulat, fudbalerka Vanja trenira u FK "Rad", Foto: Privatna arhiva

Imala je samo tri godine i jedva je umela da priča, kad je rekla svojim roditeljima: "Mama, tata, ja želim da postanem fudbaler”.

- Prvi put smo čuli za njenu želju kad smo je, pre sedam godina uzeli iz vrtića. Imala je nepune četiri godine. Jedan gospodin je delio flajere za školu fudbala, a ona je tako mala pitala: “Tata šta ovaj čika deli?” Kad sam joj odgovorio o čemu je reč, ona je kao iz topa izjavila: “Ja želim da treniram fudbal.” Supruga i ja smo se pogledali u čudu, ali ona je istu rečenicu ponovila još nekoliko puta, potpuno sigurna u svoju odluku. Nismo imali izbora već da je odvedemo na trening i od tada je celo njeno odrastanje dobilo oblik fudbalske lopte - priča uz smeh Velibor Bulat, otac talentovane devojčice.

Vanja Bulat, fudbalerka Počela je da trenira fudbal sa tri godine, Foto: Privatna arhiva

Prve korake ka budućoj karijeri načinila je u školici fudbala na Kanarevom brdu, da bi ubrzo potom prešla na DIF. Do tada se već pročuo glas o neverovatnoj devojčici koja živi za fudbal.

- Prvi susret sa Vanjom je bio kada je ona imala četiri godine. Znači pre tačno sedam godina. Rekli su nam dolazi vam jedna devojčica i mi smo iskreno jedva čekali, pošto smo radili tada u fudbalskom klubu „DIF“ na Košutnjaku. Bili smo očarani njom. Bila je to jedna mala devojčica sa dva repića vezana na glavi i odmah se videlo po njoj da je došla tu zato što je to želela - kaže Vanjin trener Danijela Mirčetić.

Vanja Bulat, fudbalerka Sa svojim klubom Vanja je osvojila brojne medalje, Foto: Privatna arhiva

Da će zaista pokazati veliki talenat niko od starta nije mogao da poveruje. Bila je sitna i najmlađa u klubu, dok je fudbalska lopta naspram nje izgledala divovski. Ipak, ona je odlučila da se izbori za svoje mesto pod suncem.

Dolazili smo na DIF i pred svlačionicom ona meni pljune cuclu u ruku. Ode istrenira kao da je rođena s loptom i čim završi trening dođe kod mene i ja joj vratim cuclu. To su bili počeci i tako je bilo sve do dok nije napunila 4,5 godina. Ljudi su začuđeni bili u našem okruženju i danas kad je vide, neko ko možda nema dodira sa ženskim fudbalom se začudi, ali mi kroz priču njima pomalo objasnimo da oni vide koliko je to široko i koliko to više nije samo muški sport - smatra Velibor.

Vanja Bulat, fudbalerka Vanja kaže da će jednog dana nadmašiti Mesija, Foto: Privatna arhiva

Malo - po malo i ova devojčica je zavolela fudbal više od svega. Dan joj počinje treningom, a kad se vrati iz škole odmah seda da radi domaće zadatke, kako bi stigla da se spremi za naredni trening. Ne mrzi je da ponavlja istu mantru ni kad je kiša, pa čak ni kad pada sneg.  I tako već punih sedam godina. Danas igra u fudbalskom klubu "Rad" i kapiten je svog tima.

- Maštam da jednog dana zaigram u FK "Barselona", mom omiljenom klubu. Zavolela sam ga zbog Lionela Mesija, koji mi je omiljeni fudbaler. Znam da ću jednog dana biti bolja i od njega - sigurna je Vanja. 

(Ivana Nedić/ivana.nedic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Filip

    30. jun 2019 | 12:35

    Zenski fudbal je toliko razvijen i popularan da ne znam ime jednog jedinog zenskog fudbalera tj fudbalerke jel tako.

  • i?

    30. jun 2019 | 13:01

    Tacno? Ali koga je briga dal Vi,ja i bilo ko znamo za zenskog fudbalera? Ne znate ni za mnoge dobre advokate pa im to nije smetnja da budu dobri i placeni;)

  • Velja

    30. jun 2019 | 13:45

    Vanjica je ponos Vidikovca,jako dobro i veoma talentovano dete.Veliki poljubac za kumče

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA