≫ 

Zbog Italije se menja sistem takmičenja EP: U odnosu na 2015. se duplira broj reprezentacija!

Kako se ne bi dešavalo da međusobni mečevi utiču na druge selekcije, prvi čovek UEFA je odlučio da se izbaci pravilo najbolje druge ekipe i da se proširi takmičenje

  • 1
Italy Soccer Euro U21 Foto: Tanjug/AP

Sve veći kvalitet fudbala i sve veći broj kvalitetnih mladih reprezentacija zahteva povećanje broja timova na prvenstvima Evrope. Naredno U21 EP imaće čak duplo više timova nego ono iz 2015.

Svet se menja, fudbal se razvija. Čuvena fraza da svi igraju fudbal iz dana u dan je sve tačnija. Čak je sve više i odličnih mladih igrača i sve je veći broj isto takvih u21 reprezentacija.

Sve od pvog šampionata mladih 1972. pa do 2015. na turniru je učestvovalo svega 8 selekcija podeljenih u dve grupe. Tada je uvedeno ''revolucionarno'' povećanje i dodatak nove grupe. Nakon svega dva takva šampionata, turnir će doživeti novo povećanje.

Španija prvak evrope za mlade u fudbalu Foto: AP/Tanjug

Od narednog prvenstva Evrope, koje će po prvi put imati dva domaćina Mađarsku i Sloveniju, učetvovaće čak 16 mladih reprezentacija.

Biće raspoređeni u 4 grupe i igraće isti sistem kao i seniori. Po dve najbolje ekipe idu dalje u plej-of i onda eliminacje do finala.

Ovu promenu najavio je prvi čovek evropske kuće fudbala Aleksandar Čeferin.

Promene je obrazložio time da bi se tako izbegla situacija kao na poslednjem turniru u Italiji i San Marinu kada je domaća selekcija ostala bez polufinala posle remija Francuske i Rumunije (0:0) koji ih je zajedno odveo dalje.

Aleksander Ceferin Foto: AP/Tanjug

- Već duže vreme razmišljamo da proširimo šampionat na 16 ekipa i to ćemo da uradimo za sledeći ciklus. To je najbolja solucija kako se ne bi ponovila situacija kao sa Italijom - rekao je Čeferin za Rai sport.

Novi prvak Evrope postala je Španija, ukupno peti put, pobedom nad Nemačkom 2:1 u finalu u Udinama.

VIDEO: Milinković Savić na treningu reprezentacije

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA