≫ 

Savo Milošević osuo paljbu po FSS-u i srpskom fudbalu: Dokle ćemo praviti od fiće mercedes?

Pričao sam godinama, ali me nisu slušali, niti je doprlo do javnosti, fudbal nam ne ide u dobrom smeru, a uzroci su duboki i biće sve teže

  • 28

Smene i ključanja u A selekciji, propast mlade reprezentacije na Evropskom prvenstvu, slabi rezultati u još mlađim uzrastima, tužna je stvarnost nekadašnjih “Evropskih Brazilaca”, kako su nas nazivali zbog talenta. Šta je uzrok, a šta posledice pokušao je da odgonetne Savo Milošević, nekad i sam zadužen za rad sa mlađim selekcijama u Fudbalskom savezu Srbije i to u vremenu kada su “orlići” postali prvaci Evrope i sveta.

- Mislim da je krajnje vreme da prestanemo da se bavimo posledicama. Ovo su posledice, a uzroci su duboki, teški, komplikovani i biće sve teži. Tehnologija pravljenja igrača, kao i svaka druga tehnologija, mora da se s vremena na vreme modernizuje. Ako hoćete danas da pravite Mercedes, morate da koristite novu metodologiju rada i savremenu tehnologiju. Ako imate tehnologiju da napravite Fiću, onda ćete Fiću i napraviti. Tehnologija razvoja naših igrača od početka nije dobra - rekao je Milošević, koji je potom spomenuo  i sportskog direktora Crvene zvezde.

- Pričali smo Mitar Mrkela i ja to dok smo bili direktori, ali našu javnost nije zanimala ta priča. Nikog u državi to nije interesovalo. Postali smo prvaci Evrope i sveta, a neki ljudi su onda rekli "otkud sad ovo". Četiri godine pričao bez da sam uspeo da doprem do javnosti. Nisam koristio Evropsko ni Svetsko prvenstvo za promociju nas u Savezu, već sam više imao problema. Pokušao sam da pošaljem poruke da je rezultat dobar, ali da imamo mnogo problema. Sada ponovo koristim priliku da kažem da naš fudbal ne ide u dobrom smeru. Ova naša ekipa Orlića je imala potencijal da osvoji EURO.

Savo Milošević

Foto: Marko Jovanović

Zašto je taj naš fudbalski Mercedes vozio kao Fića?

- Propuštamo mnogo stvari kada je u pitanju rad, teško je to objasniti u pet minuta. Proces stvaranja igrača traje praktično od pete godine, kao svako drugo obrazovanje. Kod nas je glavni parametar u celoj zemlji "on zna da igra". To je prva stvar koju gledamo kada selektiramo igrače. E, to je pogrešno. Znate kako ja znam da igram sa svojih 45 godina – mnogo dobro ... Ali, ne mogu. Nemam tu brzinu, izdržljivost, eksplozivnost, hitrinu, ali bih mogao bolje od svih njih da igram.

Savo Milošević

Foto: Marko Jovanović

- Verujte mi, znam. Sa ovim iskustvom bih znao lepo da igram, da ne pravim greške. U selekciji u startu odbacujemo one koji mogu da prođu i biramo one za koje mislimo da znaju da igraju. Mi mislimo da je veština baratanja loptom osnovni talenat, a on je samo jedan od njih. I pametna glava je talanat, i brzina i hitrina i eksplozivnost i brzinska izdržljivost, to su sve odvojeni talenti. Ne samo ovaj jedan. Kada procenite da ih sve neka osoba ima, onda od toga možete da pravite proizvod – jasan je Savo Milošević.

VIDEO - Savo Milošević: Tumbaković će počistiti nered u reprezentaciji

(Od izveštača Telegrafa iz Slovenije, Zoran Ivković)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mako

    3. jul 2019 | 12:39

    Terzići i ostali mafiozi napolje iz fudbala i to je ršenje.

  • vuk

    3. jul 2019 | 12:39

    dobro prico ali faktor x je zaboravio toje tatini sinovi ko igraju a ostali sede

  • Miki

    3. jul 2019 | 12:55

    savo milošević za selektora Srbije, Predvraga Mijatovića za predsednika fzdbalskog saveza Srbije

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA