≫ 

Presek transfera u Engleskoj: Siti već potrošio 90 miliona, glavne bombe se još čekaju!

Bilo je zvučnih odlazaka i dolazaka, ali Ostrvo će tek "goreti"

  • 2
Premijer liga Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: Guliver/Alex Grimm/Bongarts/Steve Bardens/Getty Images/Tanjug/AP/Profimedia

Nekoliko velikih fudbalskih transfera videli smo u Engleskoj, ali za sada još nema onih najvećih bombi. Ipak, iako je prelazni rok zvanično počeo pre nekoliko dana, već je potrošeno nekoliko stotina miliona evra.

Eden Azar je otišao u Primeru, a prave bombe u suprotnom smeru - ka Engleskoj, i dalje nema. Mančester Siti se otvorio za transfer Rodrija, Totenhem je napokon krenuo u šoping, dok Liverpul, a pogotovo Arsenal, i dalje "spavaju". 

Ovo je presek dosad najvažnijih dešavanja u Prelijer ligi:

ČELSI

Transfer koji je obeležio do sadašnji prelazni rok na Ostrvu je odlazak Edena Azara iz Čelsija u Real Madrid za 100 miliona evra.

Kako Plavci imaju transfer embargo, tako nisu u mogućnosti da dovode nove igrače ali su uspeli da pronađu rupu i da potpišu Matea Kovačića iz Reala.

Za njega su izdvojili 45 miliona evra dok su klub napustili Azar, desni bek Ola Aina koji je prešao u Torino za 10 miliona, štoper Tomas Kalas je prešao u Bristol za 9, i Alvaro Morata, kojeg je Atletiko na kraju otkupio za 56 miliona evra.

Klub su napustili još Geri Kejhil i dva golmana Eduardo i Rbo Grin.

Možda i najvažniji transfer za ekipu sa Stamford Bridža je povratak Frenka Lamparda u klub kao prvo trenera tima. Za ovaj transfer Čelsi je Derbiju uplatio 4,4 miliona evra.

Kada se sve sabere i oduzme Čelsi je za sad u plusu od 125,6 miliona evra.

MANČESTER SITI

Građani su ispunili najveću želju i iz Atletika su doveli defanizvnog veznjaka Rodrija za 70 miliona evra. To je druga najveća kupovina Sitija posle De Brujneja kojega su platili 76 miliiona.

Pre njega u klub se vratio Anhelinjo. Levi bek koji je eksplodirao prošle sezone u PSV-u. I ako mu je cena na tržištu bila oko 25 miliona, Gvardiola ga je doveo za svega 12, koliko je iznosila otkupna klauzula u ugovoru kada je prošlog leta prelazio u Holandiju.

Gvardiola je doveo i novog rezervnog golmana. Radi se o Amerikancu Zeku Stefenu, kojeg su Građani platili 8 miliona evra.

Klub je napustio Visent Kompani kao slobodan igrač, tako da je Siti u dosadašnjem prelaznom roku u minusu od 90 miliona evra.

TOTENHEM

Treći najveći transfer u Premijer ligi delo je finaliste Lige šampiona. Totenhem je posle više od godinu i po dana doveo novog igrača i to za rekordnu sumu. Iz Liona je doveden vezista Tango Ndombele za 60 miliona evra (plus 10 na bonuse).

Međutim, to nije bila prva kupovina, pre njega stigao je talentovani domaći napadač iz redova Lidsa Džek Klark. Njega su Pevci doveli za 11 miliona evra ali su ga odmah vratili na u Lids na jednogodišnju pozajmicu.

Klub su napustili iskusni golma Majk Vorm i napadač Fernando Ljorente kao slobodni igrači.

Za sad Totenhem je u minusu od 71 miliona evra.

MANČESTER JUNAJTED

Dugo su tragali za štoperom, defanzivcem generalno, i na kraju su doveli jedno od otkrovljenja prošele sezone Arona Van-Bisaku. Kristal Palasu je pripalo 55 miliona evra, što je Bisaku označilo kao najskupljeg desnog beka svih vremena.

Jedno od prvih ostrvskih transfera bilo je dovođenje talentovanog Velšanina iz redova Svonsija Danijela Džejmsa za 17 miliona evra.

Klub su napustili Andre Erera, koji je kao slobodan igrač prešao u PSŽ i Antonio Valensija koji je se vratio u domovinu.

Ono što je jako bitno za navijače Junajteda je da je David se Hea produžio ugovor sa klubom.

Za sad Crveni đavoli su u minusu od 72 miliona evra.

VULVERHEMPTON

Otkupili su svog najbojeg igrača i strelca iz prošle sezone Raula Himeneza za 38 miliona evra od Benfike i tako su načinili šesti najskuplji transfer ove sezone u ligi.

Britain Soccer FA Cup Foto: Tanjug/Ap

Pored njega, u klub, koji je prošle sezone dobio sve simpatije gledalaca, došao je i Leander Dendonker iz Anderlehta za 13,5 miliona evra.

Klub je za 3,4 miliona evra napustio mladi Kortni Haus, koji je prešao u Aston Vilu, što daje da su Vukovi u minusu 48,1 miliona evra.

LESTER

Pomalo iznenađujuće doveli su jednog od najboljih igrača Njukasla Ajoze Pereza, koji je pre nekoliko godina odbio transfer u Real Madrid. Za 33,4 miliona evra postao je Lisica, dok su klub kao slobodni igrači napustili Okazaki i Simpson.

Samo četiri dana nakon oborenog rekorda sa Pereza, za 44,6 miliona evra, posle šestomesečne uspešne pozajmice, Lestera je kupio Juri Tilemansa iz Monaka.

Međutim, prvi dolazak ove sezone bio je mladi Englez defanzivac Džejms Džastin, koji je doveden iz Lutona za 7 miliona evra.

Lisice su za sad u minusu od 85 miliona evra.

VEST HEM

Jedan od aktivnijih klubova na tržištu. Prvo su doveli odličnog veznjaka Pabla Fontasa iz Viljareala za 28 miliona evra da bi nedugo potom iz Espanjola za džabe došao golman Roberto i njegov kolega iz Milvola Dejvid Martin.

Odlazak Marka Arnautovića u Kinu je napokon ozvaničen i klubu će pripasti 25 miliona evra. Pre njega klub su napustili još Edmilson Fernandes u Mainc za 7,5 miliona, Lukas Perez ua 2,3 miliona je prešao u Alaves dok su kao slobodni igrači otišli Samir Nasri,  Andi Kerol i golman Adrian.

Za sada su u plusu 6,8 miliona evra.

EVERTON

Posle probnog perioda Andre Gomeš je ispunio očekivanja Karamela i postao je zvanično njihov igrač. Barseloni je pripalo obeštećenje od 25 miliona evra. Pored njega u klub je došao golman Jonas Losen.

Nikola Vlašić je odigrao odličnu sezonu na pozajmici u CSKA i ruski klub ga je sada otkupio za 15,7 miliona evra. Pored Hrvata, klub su napustili i legenda kluba Fil Džagelka i još jedan veteran Ešli Vilijams kao slobodni igrači.

Everton je za sada u minusu od 9,3 miliona evra.

Gde su i šta rade LIVERPUL i ARSENAL?

Za sad miruju. Prvaka Evrope napustio je Dani Ings koji je za 22,2 miliona evra prešao u Sautempton, dok su klub kao slobodni igrači napustili Danijel Staridž i Alberto Moreno. Za sada je doveden samo jedan od najtalentovanijih igrača Holandije, 17-godišnji štoper, Step van der Beg za 1,9 miliona evra

Step van den Berg, Liverpul Photo: liverpoolfc.com

Sa druge strane, Arsenal još uvek miruje. Kako nemaju veliki budžet za pojačanja spominju se najviše slobodni igrači i to defanzivci. Spominjao se Subotić ali je to propalo, sada se spominju povratak Tomasa Vermalena ali i napadača Staridža.

Jedino pojačanje je mladi Brazilac Gabrijel Martineli, koji je prešao iz Ituana za 6.7 miliona evra.

 
 
 
View this post on Instagram
A post shared by Arsenal Official (@arsenal) on

Ali tu su i, sve glasnije spekulacije da će se ipak odrešiti kesa za novog Varana, mladog štopera Sent Entjena Vilijama Saliba.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pista

    8. jul 2019 | 19:22

    Cudi me da jos niko nije kupio Sesignjona iz Fulama mlad a izuzetan fudbaler.

  • RPD

    8. jul 2019 | 19:15

    Koliko se ustvari moj Arsenal raspada...😥

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA