≫ 

Srbin i čudo od deteta su zvezde prelaznog roka u Španiji: Real i Atletiko sve moćniji, Barsa spava!

Atletiko i Real su se do sada izdvojili u kada su u pitanju transferi

  • 0
La Liga

Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: Tanjug/AP/Guliver/Juan Manuel Serrano Arce/Alex Grimm/Aitor Alcalde/Getty Images

Dok Barsa spava i čeka Grizmana i Nejmara, Realu je ostalo samo još da rastereti roster prodajama. Atletiko pravi ekipu spremnu za napad na sve trofeje, Valensija dovodi ''novog Vilju'', dok će nova Sevilja sa ''anonimusima'' biti hit.

Španci su na transfere do sada potrošili preko 600 miliona evra, što je za skoro 150 miliona više od drugoplasirane Serije A, a gotovo duplo više od Premijer lige.

ATLETIKO MADRID

Postavili su rekord ovog prelaznog roka transferom Žoaa Feliksa za 126 miliona evra. To je rekordni transfer kluba i peti svih vremena u fudbalu.

 

Doveden je kao zamena za Antoana Grizmana, koji za 120 miliona (koliko mu iznosi otkupna klautula) treba da pređe u Barselonu. Međutim, iako se mislilo da je tu sve završeno, poslednjih dana je došlo do komplikacija, ali verovatno će se završiti na zadovoljstvo sve tri strane.

Pre Feliksa, Atletiko je napravio bombu dovevši igrača ljutog gradskog rivala. Iz Reala je za 30 miliona evra došao zadnji vezni Markos Ljorente.

Dva igrača su dovedena iz Porta, štoper Felipe za 20 miliona i Hektor Erera kao slobodan agent, koji je došao kao zamena za Rodrija koji je prodat Mančester Sitiju za 70 miliona evra.

Čolo Simeone je u Brazilu našao, kako se navodi, novoga Marsela, Renana Lodia koji je došao za 20 miliona evra.

 

I ako i dalje nije to onaj stari Alvaro Morata, Simeone je rešio da mu pruži šansu da oživi karijeru, kao što je to nekada učinio sa Fernandom Toresom. Čelsiju je za njega plaćeno 56 miliona evra.

Na kraju, po malo iznenađujuće na Vanda Metropolitanu sleteo je Ivan Šaponjić koji je Benfici plaćen 500.000 evra plus postotak.

Rekonstrukcija legendarnog tima, koji je osvojio titulu prvaka Španije i igrao dva finala Lige šampiona počeo je odlaskom Dijega Godina, koji je još zimus dogovorio transfer u Inter po okončanju ugovora. Za njim, klub kao slobodni igrači, napustili su Filipe Luis i Huanfran.

Lukas Ernandez je Bajernov već nekoliko meseci. Kupili su ga za rekordnih 80 miliona evra.

Mnogo bure je bilo prošlog leta kada je u Atletiko stigao Želson Martinez. Posle problema sa navijačima Sportinga, nekolicina igrača je napustilo klub kao slobodni igrači, kao takav je stigao i Martinez u Atletiko. Međutim, kasnije je UEFA naredila Madriđanima da plate 22,5 miliona evra. Sada su ga prodali Monaku za 30, tako a su i ovde na dobitku.

 

Lukas Vijeto je posle neuspešne pozajmice Fulamu napokon prodat. Kupio ga je Sporting za 7,5 miliona evra.

Klub je napustio, za 3,6 miliona, i Brenard Mensah koji će karijeru nastaviti u Kajserisporu.

Za sada, su u minusu od 61,4 miliona evra, ali pošto se očekuje prodaja Grizmana, Jorgandžije će biti u plusu 58,6 miliona.

REAL MADRID

Bomba za bombom je sevala. Sve je počelom dolaskom srpskog napadača Luke Jovića za 60 miliona evra iz Frankfurta.

Luka Jović Real Madrid

Luka Jović na predstavljanju u Real Madridu; Foto: AP/Tanjug

Nakon Luke odjeknula je bomba, verovatno i najveća ove sezone, ona koja je tinjala godinama. Eden Azar je postao novi "Kraljević". Za 100 miliona evra preselio se iz Čelsija.

Potom je stigao levi bek Ferland Mendi iz Liona za 48 miliona. Mladić koji je pre samo nekoliko godina učio da hoda zbog strašne bolesti koja ga je napala, sada je postao deo Galaktikosa 3.0.

Sve se ovo izdešavalo u samo nekoliko dana, a već od ranije klub je bio dogovorio transfere defanzivca Edera Militaa iz Porta za 50 miliona evra (aktivirana otkupna klauzula) i mladog krilnog napadača Santosa Rodriga za 45 miliona.

Doveden je i super talentovani Japanac Takefusa Kubo koji ima nadimak japanski Mesi.

Madriđane tek očekuju prodaje, i čišćenje igračkog kadra. Sa mnogim imenima se licitira da će otići, a za sad su klub napustili Kovačić, Ljorente, De Tomas i Ernandes. Očekuje se da prvi klub napusti Džejms Rodrigez koji se najviše povezuje sa Napolijem.

Eden Azar u Real Madridu

Eden Azar na predstavljanju u Real Madridu; Foto: AP/Tanjug

Mateo Kovačić će nakon jednogodišnje pozajmice ostati u Čelsiju. Londoski plavci su otkupili ugovor Hrvata za 45 miliona.

U tabor gradskog rivala prešao je Markos Ljorente za 30 miliona evra dok je jedan od najtalentovanijih klinaca koji su došli u Real, Marin Odegard nastavio za pozajmicama i narednu sezonu će igrati za Sosijedad.

U Milan je prešao Teo Ernandez za 20 miliona evra. Igrač zbog kojeg je pre samo godinu dana nastala velika pometnja jer je bio prvi igrač koji je prešao iz jednog madridskog kluba u drugi.

U Real Valjadolid je prešao Raul de Tomas. Igrač koji nikada nije dobio šansu u Madridu, matičnom klubu je doneo profit od 20 miliona.

Kada se sve podvuče, Real je za sada u minusu od 188 miliona evra. Međutim, tek se očekuju prodaje na Santjago Bernabeu.

BARSELONA

Već godinama Katalonci vode kriminalnu transfer politiku. Dolazili su silni igrači diskutabilnih kvaliteta, a pogotovo za klub kakav je Barselona. Otišao je Ćavi, otišao je Injesta, ostao je samo Mesi.

Rekordni transfer Kutinja nije klubu doneo ništa. Prosto ne igra na svojoj poziciji i ne pruža partije iz Liverpula. Tu je i Usman Dembele koji tek tu i tamo bljesne, ali za 125 miliona mora mnogo bolje. Sreća za klub je što imaju Suareza, ali i on je već u godinama.

Koliko se loše radi govore transferi od čak 41 milion evra za Malkoma i neverovatan dolazak igrača Sasuola Kevina Princa Boatenga.

Da li čelnici Blaugrane prosto nemaju ideju šta da rade u ovom prelaznom roku, ili su uplašeni da ne pogreše kao u prethodnima, sve u svemu na Nou Kampu transfera gotov i da nema.

 

Još pre nekoliko meseci je kaparisan Frenk de Jong za 75 miliona evra i to se može smatrati najboljom kupovinom kluba u poslednjih... više od 5 godina.

Pored mladog Holanđanina klub je za 26 miliona evra doveo golmana Neta iz Valensije, 20-godišnjeg desnog beka iz Brazila Emersona i njegov vršnjak Majk van Beijnen koji igra na istoj poziciji.

Očekuje se dolazak Antoana Grizmana za 120 miliona, ali sem tog transfera, gotovo da nema nikakvih naznaka nekom novom dolasku.

Sve su glasnije spekulacije o povratku Nejmara, ali to je sve još na dugom štapu.

Spominje se i povratak Danija Alveša kojem je istekao ugovor sa PSŽ-om.

Klub su napustili rezetvni golman Jasper Silesen koji prodat Valensiji za 35 miliona. Andre Gomes je bio veliki talenat, ali se nije snašao ni u klubu ni u gradu. Posle pozajmice u Everton, Englezi su ga sada kupili za 25 miliona.

 

Pako Alkaser je odlično igrao na pozajmicama ali Barsa mu nikada nije dala pravu šansu, zbog toga ga je Borusija Dortmund otkupila, posle odlične sezone, za 21 miliona.

Večiti talenat Denis Suarez je karijeru pokušao da oživi u Arsenalu, ali gotovo da nije ni igrao. Sada ga se Barsa napokon rešila i za 6 miliona prodala Betisu.

Ugovori su istekli Tomasu Vermelenu i Daglasu, dok su za po 2 miliona evra otišli, dete kluba, Serđi Palensija u Sent-Entjen i Marko Kukurela u Eibar, dok je Mark Kardona za 2,5 miliona otišao u Osasunu.

Na kraju, Barselona je u minusu svega 6,6 miliona, ali se očekuje dolazak Grizmana za 120, a takođe se sve više spekuliše od skoro 200 miliona vrednom transferu Nejmara.

SEVILJA

Vratio se Monći i krenula je nova rekonstrukcija tima, stvaranje ekipe po njegovom ukusu. Dobro se zna koliko su Monći i Sevilja moćan tandem i koliko su uspeha nizali zajedno.

Prvo je promovisan novi trener, Đulen Lopategi.

Prodali su možda i dva najbolja igrača, Pabla Sarabiju PSŽ-u za 18 i Kvinsija Promesa Ajaksu za 20 miliona evra. Prodat je i napadač Luis Muriel Atalanti za 15 miliona evra, dok je kao slobodan igrač klub napustio Gabriel Merkado.

Na Ramos Sančez Pishuan već je stiglo osam, manje poznatih, igrača. Poznavajući dosadašnji Monćijev rad, sigurno će vrlo brzo postati poznati.

 

Najskuplji je bio 20-godišnji štoper Bordoa Žil Kounde, kojeg su Andalužani platili 25 miliona evra. Još dva štopera su dovedena. Iz Nanta je stigao Diego Karlos koji je plaćen 15 miliona, dok je iz Ajaksa za 10,5 miliona doveden Maksimilijano Veber.

Iz Real Madrida je pozajmljen levi bek Serhio Regilon, a u vezi će naredne godine igrati Žoan Žorda iz Elbera koji je plaćen 14 miliona.

Jedno od najzvučnijih imena je dolazak Lukasa Okamposa iz Olimpik Marselja. Krilni igrač je bio doveden u Francusku kao velika argentinska nada. Donekle je uspeo to da opravda ali ne i u potpunosti zbog toga se prelazak u Sevilju može smatrati korakom napred. Njegov transfer iznosi 15 miliona evra.

Stigla su i dva napadača. Iz Red Bul Salcburga je za 15 miliona doveden Munes Dabur, dok je najzvučnije, možda i najveće pojačanje, dolazak 28-godišnjeg reprezentativca Holandije iz redova PSV-a, Luka de Jonga za 12,5 miliona.

 

Za sada su Andalužani u minusu 62,6 miliona, a očekuje se još dolazaka.

OSTALI

- Valensja  je pored razmene golmana sa Barselonom dovela i Denisa Čeriševa iz Viljareala za 6 miliona. Prvi Rus koji je zaigrao za Real Madrid još nije opravdao taj status, a čelnici Slepih Miševa veruju da mogu da probude Rusa.

Klub je napustio Simone Zaza čiji je ugovor otkupio Torino. PSV-u je pozajmljen perspektivni bek Toni Lato.

FK Milan - FK Sassuolo

Simone Zaza (plavi dres); Foto: Tanjug/AP

Spekuliše se da je klub blizu dogovora sa Vigom o dovođenju napadača Maksimilijana Gomeza za kojeg se raspitivala i Barselona. Iako je Vigo imao dogovor sa Vest Hemom za 50 miliona, izgleda da će klub prihvatiti znatno manje para, 14,5 miliona, ali da dobiju Santija Minu, perspektivnog (krilnog) napadača koji je rođen u tom gradu.

- Što se tiče Selte iz Viga, oni su doveli Denija Suareza, još jednog momka koji je rođen tamo, da mu ožive karijeru koja je dotakla dno. Slično su već učinili sa Jagom Aspasom koji je sada jedan od najboljih napadača Primere.

Najbolji napadač Maksi Gomez je na izlaznim vratima. Kako moraju da daju 20 posto njegovom bivšem klubu, to bi značilo da bi od Vest Hemovih 50 miliona, njima ostalo oko 40 miliona i sav taj novac bi dali za Minu. Ovako, dobiće od Valensije sigurno 14,5 miliona, možda i dodatnih 1,5 ali svakako i Minu, pride i mladog štopera Horhea Sajnca na dvogodišnju pozajmicu.

Klub je napustio naš internacionalac Nemanja Radoja.

Maksi Gomez

Maksi Gomez; Foto: Guliver/Octavio Passos/Getty Images

- Viljareal je doveo Raula Albiola iz Napolija za 5 miliona, i Rubena Penju iz Eibara za 8 miliona. U sredu, 10. jula ozvaničen je dolazak i klupskog prvaka Evrope Alberta Morena. On je došao kao slobodan igrač nakon isteka ugovora sa Liverpulom. Nisu mnogo potrošili ali su dosta zaradili.

 

Za 28 miliona evra Vest Hemu je prodat jedan od najperspektivnijih vezista Španije Pablo Fontas. U Bolonju, kod Siniše Mihajlovića, prešli su Nikola Sansone i Roberto Soriano za po 7,5 miliona evra, dok je Denis Čerišev za 6 miliona pojačao Valensiju.

Možda i najčudniji transfer ovog leta je prelazak Rubena Semeda u Olimpijakos za čak 4,5 miliona evra. Podsetimo, radi se o štoperu koji je više dana proveo u zatvoru nego na terenu.

Lo Selso

Đovani Lo Selsa; Foto: Guliver/Aitor Alcalde/Getty Images

- Real Betis je otkupio ugovor Đovanija Lo Selsa od PSŽ-a za dogovorenih 22 miliona evra. Najbolji igrač kluba sada ima trostruko veću cenu i mnogi klubovi pokušavaju da ga dovedu. Odbijene su ponude Totenhema od 60 pa i od 80 miliona evra.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA