Rumuni nas oduvali u TV pravima za fudbal: Sleduje im čak 28 miliona evra!

Za razliku od Srbije, u Rumuniji će domaću ligu prenositi tri televizijske kuće, koje će doneti znatno više novca klubovima

  • 5

Tri rumunske televizijske stanice otkupile su prava za prenose domaće fudbalske lige, što će klubovima doneti 28 miliona evra u narednih pet godina. Poređenja radi, srpski klubovi u istom periodu će inkasirati 10 miliona.

Televizijska kuća ''Look Sport'' je zvanično otkupila prava na prenos utakmica šampionata Rumunije. Oni su samo prvi u nizu, jer se očekuje da isto učine još i ''Digi Sport'' i ''Telekom Sport''.

Ove tri televizijske stanice za prava prenosa uplatiće savezu 28 miliona evra za petogodišnji ugovor, a ta sredstva će završiti na računima klubova.

Ako uporedimo sa situacijom u Srbiji, kod nas utakmice Super lige, buduće Linglong Super lige, prenosi televizija Arena sport koja za prava prenosa uplaćuje po 2 miliona evra godišnje. Međutim, zvaničnih podataka nema koliko tačno novca pripada superligašima, tako da i ovaj podatak treba uzeti sa rezervom.

Rumuni su provalili caku, i prava podelili na tri televizije, kako bi sakupili što više para.  Rumunima je TV prava prodavao posrednik, kompanija eAd, koja im je izboksovala bolje uslove. Uz određene ustupke. Pa tako rumunski klubovi više neće moći da kao domaćini igraju u drugim gradovima što je bila maltene praksa poslednjih sezona. Zbog toga su na mečevima Hermanštata ili Targu Mureša tribine često bile prazne, a to ipak ne izgleda lepo, čak ni pred TV kamerama.

Ipak, sa novcem od ovakvog ugovora klubovima će svakako biti bolje. Godišnje 5.500.000 evra da se raspodeli, naravno da neće sve ići njima, ali većina hoće, a kako u Rumuniji Ligu 1 igra 14 klubova, ne 16 kao u Srbiji, opet će svako dobiti po nekoliko stotina hiljada evra. Recimo da je to suma između 300.000 i 350.000 evra godišnje po klubu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Teme

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA