≫ 

Presek transfera u Nemačkoj: Bajernova zimnica i nikad jači Dortmund

Minhen su pojačali samo igrači kaparisani još zimus, dok je Borusija oduvala sve svojim efikasnim transferima

  • 5
Bundesliga Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: MN Press/Guliver/Bongarts/Getty Images

Neverovatno zvuči podatak da su nemački klubovi do sada obavili skoro 9.500 fudbalskih transfera a da je drugoplasirana Holandija sa nešto više od 2.300 igrača koji su ovog leta promenili sredinu. Pijacom dominira Dortmund, dok se Bajern još uvek lagano sprema za smenu generacije i eru bez Riberija i Robena.

BAJERN MINHEN

Ako računamo samo leto, Bajern još nikoga nije doveo. Međutim, u klub su došla tri ranije ugovorena igrača.

Najveći transfer Bundes lige delo je bavarskog kluba. Neverovatno zvuči, ali Bajern je za jednog igrača izdvojio 80 miliona evra. Dolazak Lukasa Ernandeza je ubedljivo najskuplji transfer u istoriji kluba, kluba koji je do skoro odbijao da daje tolike pare za pojedince.

Već tokom zime su krenule priče da je Ernandez već bio kaparisan i da broji poslednje dane u Atletiko Madridu. To se ozvaničilo ipak nešto malo kasnije, ali se zato znalo već prošlog leta da će u klub doći jedan drugi štoper i to iz Bundes lige.

Nakon odlično odigranog svetskog prvenstva Bendžamin Pavar je skrenuo pažnju na sebe. Minhenski klub je reagovao jako brzo i za 35 miliona je bio dogovorio igrača još prošlog leta. Međutim, klubovi su se bili dogovorili da mladi Francuz provede još godinu dana u Študgartu, a zvanična potvrda transfera usledila je tek početkom ove godine.

Tokom zime Bavarci su potpisali i jednog od najtalentovanijih domaćih napadača. Za svega 3 miliona evra iz HSV-a je kupljen 19-godišnji Jan-Fiete Arp.

Pokušali su da dovedu jednog od najboljih mladih igrača Nemačke Kaja Haverca, ali su dobili do sada neočekivano odbijanje, čak i ako je ponuda iznosila 90 miliona evra. Leverkuzen je jasno dao do znanja da njihov najbolji igrač nije na prodaju.

Ime koje se potom povezivalo sa Bavarcima, kada su dobili ovakav odgovor od Apotekara, bio je Juventusov Paulo Dibala. Međutim, ništa konkretno se tu još nije desilo.

Otvorena je još uvek opcija dovođenja Leroja Sanea iz Mančester Sitija, ali biće teški pregovori sa Gvardiolom.

Klub se spektakularno oprostio od legendi kluba Franka Riberija, Ajrena Robena i Rafinje. Roben je objavio da odlazi u penziju, Rafinja bi trebalo da se vrati u rodni Brazil dok se status Riberija još uvek ne zna.

Klub je napustio i Mats Humels koji se vratio u Borusiju Dortmund. Nakon tri sezone provedene u matičnom Bajernu u koji je došao za 35 miliona, u Dortmund, u kojem je stekao ime i proveo deset godina, vratio se za 30,5 miliona evra.

Bavarci su inkasirali još 3,5 miliona evra i za mladog štopera Marka Fridela koji je prešao u Verder.

Za sada je Bajern u minusu od 84 miliona evra, ali se tek očekuju dolasci, tako da će minus biti sigurno još veći.

BORUSIJA DORTMUND

Bomba do bombe. Ekspres Dortmund. Cele sezone su imali jednu ruku na trofeju i na kraju su ga izgubili nekim totalno nelogičnim porazima. Zbog toga su čelnici "Milionera" rešili da se ozbiljno pozabave transfer politikom i da veoma jako, učinkovito i brzo sastave novi moćni tim. Tim je pojačan sa ''svega'' pet igrača, ali kakvih pet.

Germany Soccer Bundesliga Foto: Tanjug/AP

Prvo je otkupljen ugovor Paka Alkasera od Barselone za 21 milion evra. Španac nikada nije dobio pravu šansu na Kamp Nou, ali je zato bio jako ubojit u Bundes ligi.

Prvo letošnje pojačanje bio je levi bek Niko Šluc iz Hofenhajma za 21 miliona evra. Tlo je počelo polako da podrhtava u isčekivanju velikih transfera.

Za 25,5 miliona evra kupljen je iz Borusije Mehenglagbah Torhan Azar. navijači su bili oduševljeni ali prave bombe su tek sledile.

Jedan od najtalentovanijih i najboljih mladih igrača Nemačke Julijan Brant doveden je iz Leverkuzena. Slobodno možemo da kažemo za simboličnih 25 miliona evra, koliko mu je glasila otkupna klauzula, jer igrač takvog kvaliteta vredi makar tri puta više.

Počele su već priče o povratku titule i da bi tim bio kompletan nedostajao je samo jedan iskusan i kvalitetan štoper. E onda je odjeknula prava bomba. nekadašnji kapiten kluba i nemačke reprezentacije Mats Humels se vratio na Vestfalen za 30,5 miliona evra. Doduše, navijači su podeljeni oko njegovog povratka. Mnogi mu zameraju odlazak u redove rivala, ali svakako će biti tas na vagi u korist žutih u ključnim i dramatičnim trenucima.

Klub je doveo i mladog talentovanog, 19-godišnjeg desnog beka Barselone, Mateu Morea za džabe.

Za sada klub je napustio samo perspektivni mladi švedski napadač Aleksader Isak, koji je doveden kao veiko pojačanje, ali nikada nije dobio pravu šansu. Real Sosijedad ga je doveo za 6,5 miliona evra i očekuje se da će napokon pokazati svoj potencijal.

Milioneri su za sada u minusu od 121 milion, ali se odlasci iz kluba tek očekuju.

Još zimus je prodat Kristijan Pulišić Čelsiju za 64 miliona evra.

AJNTRAHT FRANKFURT

Klub koji se sigurno najviše pratio u Srbiji prošle sezone zbog odličnih partija Luke Jovića, Mijata Gaćinovića i Filipa Kostića.

Klub je napustio najbolji strelac ekipe, Luka Jović, koji je za 60 miliona prešao u Real Madrid. Klub je napustilo još 11 igrača koji nisu imali nikakvu minutažu u glavnom kao slobodni igrači.

Ajntraht je prvo potrošio 7 miliona evra kako bi u potpunosti otkupio Jović ugovor. Nakon te kupovine i preprodaje novac je mogao da se troši.

Otkupljen je ugovor još jednog našeg reprezentativca. HSV-u je uplaćeno 6 miliona evra za ugovor Filipa Kostića.

Kao Lukina zamena doveden je mladi napadač Crvene zvezde Dejan Joveljić. Klub sa stadiona Rajko Mitić za ovaj transfer je inkasirao 4,5 miliona evra.

Dejan Joveljić Foto: Privatna arhiva

Najskuplje pojačanje je centralni vezista Đibril Sou koji je za 9 miliona došao iz Jang Bojsa.

Iz Leverkuzena doveden je još jedan vezista, Dominik Kor za 8,5 miliona evra.

Bez obeštećenja je stigao iskusni levi bek Erik Durm koji je prošle sezone igrao za Hadersfild.

Još jedan je igrač doveden bez obeštećenja. Mladi vezista Rodrigo Zalazar je stigao iz Malage.

Međutim ekipa je pretrpela veliki udarac, jer se najskuplje pojačanje, Sou povredio i biće van terena naredna dva meseca.

Za sada je ekipa iz Frankfurta u plusu 25,7 miliona evra.

OSTALI

- HERTA je ponovo pozajmila Marka Grujića od Liverpula. Nakon fantastične sezone za našeg reprezentativca su se bili javili mnogi klubovi, ali je on odabrao da ostane veran berlinskom timu. Liverpul je za ovu pozajmicu zaradio 2 miliona evra. Kao slobodnog igrača doveli su štopera, nekada velikog talenta Mančester Sitija, Dedrika Bojatu.

be9i0741_2019030284746658.jpg Foto: Guliver/Rose/Bongarts/Getty Images

Klub je napustio jedan od glavnih prošlo sezonskih igrača Valentino Lazaro koji je za 22 miliona evra prešao u milanski Inter.

- LAJPCIG za sada miruje. Prodali su krilnog igrača Brumu PSV-u za 15 miliona, dok su za 12 miliona doveli ofanzivnog vezistu Hanesa Volfa iz ''filijale'' RB Salcburga, a za 8 miliona 18-godišnjeg levog beka Palmeirasa Luana Kandida.

- ŠALKE mora da se vadi posle katastrofalne sezone u kojoj su jedva sačuvali status prvoligaša. Za sada su doveli 5 igrača za koje su izdvojili 30,5 miliona evra. Čak pola ove svote otišlo je na mladoga i perspektivnog turskog štopera Ozana Kabaka koji je došao iz Šalkea.

Klub je napustio nekada veliki talenat koji je poslednjih godina više boravio po bolnicama nego na terenu, Brel Embolo. Krilnog napadača je doveo Mehengladbah za 10 miliona evra. Klub je, između ostalih, napustio još i iskusni golman Ralf Ferman koji je otišao na pozajmicu u Noridž za 3 miliona evra.

- Pored Embola, MEHENGLADBAH je za 12 miliona evra doveo desnog beka RB Salcburga Stefana Lainera, dok su klub napustili Torhan Azar koji je za 25,5 miliona evra prešao u Dortmund i malerozni Jospi Drmić koji je kao slobodan igrač prešao u Norič.

- LEVERKUZEN je prodao Branta Dortmundu za 25 i Kora Frankfurtu za 8,5 miliona evra. Klub je odrešio kesu za vezistu Hofenhajma Kerma Demibaja kojeg je doveo za 32 miliona evra. Bajer se pojačao na levoj strani terena. Iz PSŽ-a je za 15 miliona doveden Musu Diabia koji pokriva levu krilnu poziciju a iz Ajaksa je došao levi bek Dalej Sinkgraven za 5 miliona evra.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Q

    14. jul 2019 | 11:17

    Real Sosijedad ?

  • x-XpLoSiivE-x

    14. jul 2019 | 12:12

    BvB 🖤💛

  • Igz

    14. jul 2019 | 12:05

    Ovi iz dortmunda nisu bombe, jedino Humdza. Bombe su Provereni igraci, igraci koji su doprineli najjacim ekipama. Sama cena fudbalera govori. Danas je cene su drastično skocile, nema bombu ispod 60 miliona. Imas ispod 60, ali ti igraci imaju preko 30 god.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA