≫ 

Subotić udario na moderni fudbal: Nejmarovih 220 miliona dao bih siromašnima, žednima, gladnima...

Intervju sa srpskim fudbalerom koji se mora pročitati

  • 8

Iako polako ulazi u "završne" igračke godine i nije u medijskoj žiži, Neven Subotić je neko ko je poznat po svom humanitarnom radu. Već godinama letnje pauze koristi tako što boravi u Africi i pomaže najugroženijima i najsiromašnijima. Kopa im bunare, pomaže im oko obrazovanja, i svojim novcem, ali i poznanstvima pokušava da koliko toliko udahne život ''Crnom'' kontinentu.

Subotić ne spada u savremene fudbalere, njemu novac i materijalne stvari ne predstavljaju previliko zadovoljstvo, nikako se ne uklapa u moderan svet u kome se vrte na desetine i stotina miliona evra.

Da je tako govori i činjenica da je ovog leta pored nekolicine ponuda, između ostlaih i londonskog Arsenala, Neven izabrao da pređe u jedan, slobodno možemo reći, alternativni klub - Union Berlin. To je klub koji je i za vreme DDR-a bio opozicija, koliko je tadašnje vreme uopšte to dozvoljavalo.

U velikom intervjuu koji je Subotić dao za tiražni Bild pokušano je da se izvuče paralela između njegovog novog kluba Union Berlina i PSŽ-a.

Svima je jasno šta se dešava u modernom fudbalu. Veliki klubovi pokušavaju da odmaknu malima. Jer za neke  fudbal je štamparija novca, kao da igraju Fifu na konzoli, samo što to rade u realnom životu. Za druge, posebno za navijače, fudbal je strast, stil života. Nažalost, oni kojima je fudbal u srcu ne sede često na vrhu. Ali navijačka kultura ne sme da poklekne. Iako još nismo pronašli ravnotežu između pravog fudbala i svog ovog novca - kaže Subotić u intervjuu za Bild.

Bivšeg reprezentativca Srbije najviše pogađa to što se sve češće klubovi preterano razbacuju novcem, a u tome prednjači PSŽ. Nejmarov dolazak od 220 miliona evra posebno ljuti Subotića koji kaže da su mnogo bolje i pametnije mogle da se utroše tolike pare.

Sve bih dao u moju fundaciju. Ona je moje životno delo. Koncetrišemo se na seosku podršku u najsiromašnijim zemljama sveta. Tamo se ljudi svakog dana susreću sa neverovatnim teškoćama. Žene i deca putuju po nekoliko sati da bi pronašli bilo kakav izvor vode. Obrazovanje! Obrazovanje bi zaista moglo da pomogne da se popravi budućnost. Zato im obezbeđujemo čistu vodu ne samo u stanovima, već i u školama. Brinemo se o sanitarnim čvorovima kako bismo zaštitili i privatnost dece - odgovara Subotić.

Odavno znamo da se fudbal više ne igra zbog igre nego zbog para. Poslednji romantici su navjači koji i dalje utkamice gledaju zbog dobre igre. Samih igrača koji i dalje igraju zbog trika i finte je iz generacije u generaciju sve manje jer svi jure za slavom i parama. Zbog toga su ove reči, šampiona Bundes lige i jednog od najboljih štopera svoje generacije, jako važne i bitne za sve buduće fudblaere.

Kao da nam nedostaju ideje. Svi čekaju da se nešto novo pojavi - zaključio je Suobotić u razgovor za Bild.

VIDEO: Ronaldo utajio 19 miliona poreza a na suđenje poneo dijamantski sat

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Baster

    17. jul 2019 | 09:05

    Neka ti Bog pomogne u ovoj misiji.. Da je delić ostalih bogataša na planeti poput tebe,sreći ne bi bilo kraja.

  • Yxx

    17. jul 2019 | 08:53

    To care samo tako

  • Neki

    17. jul 2019 | 09:23

    Svaka čast za hjmanitarnost,poseti i Srbiju i tu ima siromašnih...živ bio...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA