≫ 

Nisam znao da je na Marakani ispisana istorija: Igrač Kopenhagena objasnio zašto je izveo "panenku"

Mladi Danac nije ni slutio da je upravo na Marakani Panjenka i izmišljenja

  • 3
RED STAR Foto: MN Press

Nakon vrlo sumnjivog penala za Kopenhagen, Danci se kući vraćaju sa ogromnih 1:1, pogotovo kada se zna da im je taj šut iz penala bio jedini u okvir gola i da je Crvena zvezda bila bolji protivnik. Mladi Danac Jonas Vind gol je postigao izvevši čuvenu Panenku, ali ni slutio simboliku koja ona ima na Marakani.

Naša zemlja je 1976. bila domaćin Evropskog prvenstva. Veliko finale igralo se 20. jula na prepunoj Marakani, a za trofej petog šampiona Evrope borili su se Čehoslovačka i Zapadna Nemačka.

Beograd je bio svedok jednog poteza koji će ući u istoriju i koji će danas biti poznat kao ''Panenka''.

U veoma dramatičnom finalu koje se odlučilo penalima u korist Čehoslovačke, ključni penal izveo je Antonio Panenka, udarcem koji je oduševio ceo svet, i koji danas nosi ime po njemu.

Isti udarac, na istom mestu, videli smo 43 godine kasnije. Mladi Danac iz redova Kopenhagena Jonas Vind uspeo je na taj način da savlada golmana Crvene zvezde Milana Borjana i tako donese svojoj ekipi ogroman bod za revanš meč.

Dvadesetogodišnji napadač izveo je ovaj udarac, a da nije bio ni svestan na kakvom istorijskom mestu ga izvodi i koliko značenje on ima na stadionu Marakana.

Informaciju da je baš na stadionu Crvene zvezde taj udarac ''patentiran'' Vindu su rekli posle utakmice.

- Rečeno mi je sada, ali nisam znao pre meča. Dakle, nije mi bilo važno da ovde izvedem nešto istorijski. Ali, naravno, vrlo je zanimljiva priča - kroz osmeh je prokomentarisao danski napadač.

Potom je opisao zašto je baš takvu završnicu izabrao.

Osećao sam se smireno. Bio sam siguran da će golman u ovakvoj utakmici, sa tolikim pritiskom, verovatno se baciti na neku stranu.

Nastavio je Vind da priča o penalu i načinu izvođenja koji nije primenio prvi put u karijeri.

Jonas Vind, FK Kopenhagen Jonas Vind slavi gol na Marakani; Foto: AP/Tanjug

Možda zvuči pomalo ludo, ali stvarno se osećam odlično zbog tog udarca. To sam već radio u mlađim kategorijama. Znam da nije isto, pogotovo kada je tribina iza gola prepuna, imao sam velikog samopouzdanja i veru da će se golman u takvom meču, sa toliko pritiska, verovatno baciti na neku stranu. Bilo je sjajno videti loptu kako ide u gol u tako lepom luku - rekao je uz osmeh za danski  TV3 posle meča.

Što se tiče same utakmici Vind nije zadovoljan.

- Bila je loša utakmica i sve je u tome da budete spremni kada se pojavi ta jedna prilika. A onda je došao penal.

Zanimljivo je da je Vindov otac, Per, već 20 godina deo stručnog štaba Kopenhagena. Kao nekadašnji golman prvo je od 1999. do 2013. godine bio trener golmana, da bi od tada postao tim menadžer ekipe.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Samo Srb i Pfc

    7. avgust 2019 | 10:30

    Srbija iznad svega,ali do kad više da nas kradu,Zvezdo pokaži Dancima šta je Srbenda (NEPOKORAN)i svašta bi Dancima napisao ali ne trpi papir

  • Ehs

    7. avgust 2019 | 10:15

    Pokrij se usima

  • Istina boli...

    7. avgust 2019 | 16:41

    Penal je čist kao suza. Da li se smete pogledati u oči i reći da nije bilo kontakta u šesnaestercu, a onda pogledajte kakvi su vama penali svirani prošle godine i zacrvenite se ako imate i malo stida.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA