≫ 

Istorija na Marakani: Stiže prvi VAR međ' Srbe, Zvezda sad ne mora da strepi zbog loših sudija

Od plej-of faze kvalifikacija za Ligu šampiona obavezan je sistem video tehnologije

  • 34

Mnogo spornih situacija bilo je na dvomeču između Crvene zvezde i Kopenhagena, ali toga više neće biti od naredne utakmice u kvalifikacijama za Ligu šampiona. Prema propisima UEFA-e svaki stadion na kojem se igra ple-of ekitnog takmičenja mora da ima instaliran VAR sistem.

Bliži se još jedna velika utakmica na Marakani, biće to 27. avgusta, kada će Zvezda odigrati revanš i poslednji meč pred grupnu fazu evropskih liga. Ali ono što ovoj utakmici daje još veću važnost jeste i to što će se fudbalska Srbija po prvi put uživo upoznati sa VAR-om.

Sistem koji je doneo mnogo poliemika u fudbalu, ali i mnogo pravednijih odluka, upravo je nešto čemu se svi kojima je crveno-bela boja pri srcu raduju.

Nestor Pitana, VAR, fudbalski sudija, Rusija 2018, Sudija, video tehnologija Nestor Pitana, poznati argentinski sudija. Foto: Guliver/Dan Mullan/Getty Images

Previše spornih situacija izrodio je dvomeč sa Kopenhagenom, koji je na kraju doneo jednu od najdramatičnijih utakmica svih vremena koju je odigrala Zvezda, a nije moralo tako da bude.

Kako prenosi Sportski Žurnal, na samom stadonu moraće da se napravi kontrolna soba iz koje će VAR sudije gledati i kontrolisati meč. U njoj će se nalaziti 8 do 12 monitora koji će pratiti kamere koje pokrivaju svaki detalj na terenu.

Sve troškove snosi UEFA, a pobednicima dvomeča on ostaje, dok će gubitnici morati da vrate sistem evropskoj kući fudbala.

VAR Tehnologija Foto: Guliver/Gabriele Maltinti/Getty Images

Liga šampiona je od ove sezone uvela VAR, dok će se u Ligi Evrope on primenjivati tek od naredne sezone (izuzev finala).

Zbog toga će poraženima on odmah biti demontiran, dok će se kod pobednika nalaziti sve dok budu deo najelitnijeg klubskog fudbala.

(Filip ištvanović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Звезда🇷🇸🇷🇸🇷🇸🏅🏅🏅🏆🏆🏆⚽⚽⚽

    15. avgust 2019 | 14:46

    Сва је историја исписана у црвено белом. Прво настала Звезда, па доведена 32 загорска.. први мегафон, прва бакља што се тиче навијача...прва титула евро и светског првака...па ето дошао ред и на вар...прво у Звезду, јер је она европски, а не сеоски клуб...

  • Pp

    15. avgust 2019 | 14:25

    Sa VAR-om ili bez naći će oni uvek način da nas pokradu, kao na SP u Rusiji na utakmici protiv Švajcarske pri rezultatu 1-1 kada su dvojica poput ragbista oborili Mitrovića u šesnaestercu, i nikom ništa. Bio čist penal, ali sudija neće ni da pogleda snimak jer su U pitanju Srbi.

  • ...

    15. avgust 2019 | 14:34

    Pitam se da li ce ikad biti postavljen na Armijskom pašnjaku

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA