≫ 

Šta je Zvezdi potrebno da bude nosilac u kvalifikacijama, a šta Srbiji za dva mesta u Ligi šampiona?

Velika šansa da i Srbija dobje dodatnog učesnika kvlaifikacija

  • 8
Milan Pavkov

Foto: Marko Jovanović

Crvena zvezda je posle eliminacije Kopenhagena na 69. mestu UEFA rang liste kluba, a da bi bili nosioci u svim kolima kvalifikacija moraju da uđu među 50 najboljih. Iako zvuči daleko, ulaskom u Ligu šampiona taj san bi mogao da postane java.

Koeficijenti klubova sabiraju se na petogodišnjem nivou. Ono što je jako dobro za srpskog šampiona jeste da mu ova sezona briše onu u kojoj nisu osvojili ni jedan bod, jer su bili izbačeni iz Evrope.

Za svaku eliminaciju Zvezda je osvojila po bod, tako da posle izbacivanja Suduve, Helsinkija i Kopenhagena crveno-beli prikupili su tri boda, a ukoliko izbace i ''Mlade momke'' četiri boda, kao i prošle sezone, biće zagarantovana.

Prošle, istorijske sezone, kada je prvo obezbeđen prvi ulazak u Ligu šampiona, zabeležena je i fantastična pobeda nad Liverpulom i osvojen je bod protiv Napolija. To je Milojevićevoj ekipi donelo dodatna tri boda (dva za pobedu u grupnoj fazi i jedan za remi).

Milan Pavkov

Foto: Marko Jovanović

Rekordni broj bodova osvojen je pre dve sezone kada je obezbeđeno evropsko proleće. Osam bodova osvojeno je zahvaljujući Kelnu koji je savladan oba puta i  zbog dva remija protiv BATE Borisova. Ti bodovi su obezbedili drugo mesto u grupi.

Za razliku od LŠ, gde se za svaki prolaz dalje u kvalifikacijama osvoji ceo bod, u LE se dobije 0,5. Pa je tako Zvezda ulaskom u svoje prvo evropsko tkamičenje posle više od 20 godina osvojila dva boda, a sa dve pobede i dva remija doneli su tih osam.

U slučaju da Zvezda sad ne uspe da uđe u LŠ, u grupnu fazu LE ući će sa tri boda, a za svaku pobedu ili remi osvojiće isti bodova kao i u najelitnijem takmičenju dva, odnosno jedan. Trenutno je švajcarski klub bolje plasiran i nalazi se na 61. mestu, međutim Kopenhagen je 46. mestu pa ga je Crvena zvezda eliminisala.

KO JE NA ZVEZIDNOM PUTU DO TOP 50?

FK CRvena zvezda

Foto: crvenazvezdafk

Od klubova koji stoje između beogradskih crveno-belih i 50. mesta, a još uvek su u kvalifikacijama za LŠ, su APOEL, Klub Briž (56. mesto) i Slavija Prag (55. mesto), Dinamo Zagreb na 49. mestu, dok je  Krasnodar 41.

Međutim, tu su i klubovi koji će direktno igrati u grupnoj fazi, Galatasaraj (65.), milanski Inter (59. mesto) i Lajpcig (53.), dok se do 40. mesta nalaze samo prvaci Belgije i Rusije - Genk i Lokomotiva Moskva.

Da se uđe u 50. generalno je teško ove sezone doći, ali zato sledeće je i te kako izvodljivo ako se nastavi za ovako dobrim igrama.

Sledeće sezone ostaje bez svega 0,25 bodova dok će primera radi, Volfsburg (51.) izgubiti čak 24 boda (sada ima 27). BATE sa sadašnjih 26,5 (56.) gubi 8 bodova (za sada imaju dva), isto koliko i Mehenglagbah (59.) koji je za sada uzeo tri boda, i Astana (50.) koja je za sada osvojila dva boda.

Čak bez 10 bodova ostaće Rapid iz Beča koji se nalazi na 62. mestu, a ove sezone nije osvojio ni bod. Po devet gube Galarasaraj i Sent-Etjen, međutim turski šampion je već direktnim ulaskom u LŠ osvojio četiri boda, dok su Grci osvojili 2,5 boda i igraće plej-of za Ligu Evrope.

UEFA rang lista

printscreen: UEFA.com

SRBIJA SA DVA PREDSTAVNKA U LIGI ŠAMPIONA

Odlični nastupi Zvezde i Partizana, i jedna pobeda Čukaričkog donela je našoj zemlji 2,375 boda ove sezone i skok već za jedno mesto. Tako se Srbija trenutno nalazi na 18. mestu sa 21,875 bodova, i samo tri mesta je dela od sna i velikog 15. mesta koje donosi dva predstavnika u najelitnijem evropskom klupskom takmičenju.

Na toj granici trenutno se nalazi Kipar, koji je zahvaljujući osvojena tri boda ove sezone skočio za tri mesta i sada je sa 24,625 poslednja ekipa koja bi, ako bi ovako stvari ostale, u sezoni 20201/22 imao dva predstavnika u kvalifikacijama za LŠ.

Ispred Srbije su još samo Hrvatska i Grčka. Obe ekipe su pale za po dva mesta i imaju manje bodova od nas (1,625 odnosno 1,800), ali će Hrvati imati dva predstavnika u kvalifikacijama za LŠ sledeće sezone. Podsetimo, kraj sezone su završili na 15. mestu.

Najveći skok trenutno je zabeležila je danska koja je sa 16. mesta skočila na 13. Ukoliko bi se i Zvezda i Partizan dokopali grupnih faza i u njima osvojili još po koji bod, vrlo moguće bi bilo da od sezone 2021/22 Super liga Srbije daje čak dva predstavnika u kvalifikacijama za Ligu šampiona.

Ako i kada se to desi, šampion će i dalje imati isti ili sličan put do grupne faze (u zavisnosti od klupskih bodova) dok bi drugoplasirani prolazio kroz mnogo teži deo žreba jer ne bi igrao u putu šampiona u kojem ne igraju prvaci najjačih liga, već bi igrali sa drugoplasiranim i trećeplasiranim timovima, Rusije, Holandije, Portugala, Grčke, Belgije, Turske itd.

UEFA rang lista

printscreen: Wikipedia

VIDEO: Ovako je izgledala najluđa penal serija za prolazak u plej-of Lige šampiona

(Filip Ištvanović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vule

    15. avgust 2019 | 19:42

    Džaba sve kad samo Zvezda i Partizan skupljaju bodove i ponekad Vojvodina, moraju i ostali klubovi koji ove godine izbore evropu da se uključe

  • Stefan

    15. avgust 2019 | 20:43

    Jel to Partizan iza Zvezde?

  • Лићми

    15. avgust 2019 | 22:07

    Ако наставе да играју добро у калифивијам и осваја бодове и треба да буду 2 представника у квалкацијам за лигу шампиона заслужили смо и треба и остали представници да се више потруде и да имамо више клубова у Европи у групној фази то би било баш добро може ми то. ЖИВЕЛА СРБИЈА!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA