≫ 

Zvezda je u Švajcarskoj samo jednom pobedila u istoriji - i to onda kada je bilo najpotrebnije!

Crveno-beli su ukupno sedam puta gostovali u pomenutoij zemlji, a upisan je samo onaj trijumf protiv Grashopersa

  • 28
FK CRvena zvezda Foto: crvenazvezdafk

Crvena zvezda u sredu veče od 21 čas (RTS 1) igra svoj osmi meč na tlu Švajcarske u istoriji, a protivnik je, kao što znate, u okviru prve utakmice plej-ofa Lige šampiona ekipa Jang Bojsa!

Ekipa protiv koje je Zvezda poslednji put i igrala u Švajcarskoj, s tim da su crveno-beli te 2004. godine gostovali u Cirihu i izvukli remi (2:2).

Bio je to jedan od četiri remija Zvezde koja je dva puta gubila u Švajcarskoj. Pobedila je samo jednom, i to 1990.  godine kada je na putu ka evropskom tronu stradao Grashopers.

BAZEL - CRVENA ZVEZDA 1:1

FK Crvena zvezda, FK Bazel Printskrin: Youtube

Bazel je bio prvi švajcarski rival Zvezde u istoriji. BIlo je to 1961. godine u okviru Kupa sajamskih gradova, preteče današnje Lige Evrope.

Zvezda je u prvom meču prvog kola odigrala 1:1, strelac za srpski tim je bio Dušan Maravić, dok je u revanšu viđen trijumf crveno-belih od 4:1.

Za Zvezdu su u prvom meču tada igrali: Petar Ćosić, Dimitrije Stojanović, Novak Tomić, Vladimir Popović, Vladimir Durković, Lazar Tasić, Nikola Stipić, Dušan Maravić, Anton Rudinski, Dragoslav Šekularac i Vojislav Melić. Trener je bio Milorad Pavić.

Podsetimo da je Zvezda te sezone 1961/62 stigla do polufinala gde je izgubila od Barselone u dvomeču.

LOZANA - CRVENA ZVEZDA 3:2

Zvezdu je put u Švajcarsku ponovo naneo 11 godina kasnije, a protivnik je bila Lozana u okviru 1. kola Kupa UEFA.

Crveno-beli su poraženi rezultatom 3:2 te 1972. godine, ali su prethodno u Beogradu slavili sa 5:1.

Slobodan Janković je bio dvostruki strelac, a Zvezda je vođstvo prosula u psolednjih deset minuta. Janković je bio strelac i u Beogradu, uz gol Karasija i tri od strane Vojina Lazarevića.

BAZEL - CRVENA ZVEZDA 1:0

Zvezda je u jesen 1980. godine gostovala Bazelu u okviru osmine finala KEŠ i izgubila je rezultatom 1:0.

Detler Laušer je bio strelac u 32. minutu, ali je Zvezda u revanšu slavila sa 2:0 golovima Srebrenka Repčića u 7. i Rajka Janjanina u 18. minutu pred oko 80.000 navijača.

Zvezda je u narednoj rundi ispala od Intera, a za crveno-bele su tada igrali Živan Ljukovčan, Zoran Jelikić, Zlatko Krmpotić, Milan Janković (od 77. Dragan Miletović), Milenko Rajković, Boško Đurovski, Miloš Šestić, Cvijetin Blagojević, Zdravko Borovnica, Rajko Janjanin (od 72. Slobodan Goračinov) i Srebrenko Repčić. Trener je bio Branko Stanković.

ARAU - CRVENA ZVEZDA 2:2

Zvezda je 1985. godine gostovala Arauu u okviru prve runde Kupa pobednika kupova.

U Beogradu je bilo 2:0 za crveno-bele, golovima Husrefa Musemića i Boška Đurovskog, dok je u revanšu meč završen bez pobednika - 2:2.

Musemić i Janaković su pogađali za Zvezdu u prvih 17 minuta i već na početku je bilo jasno da srpski tim ide dalje.

GRASHOPERS - CRVENA ZVEZDA 1:4

Jedina pobeda Crvene zvezde na tlu Švajcarske, ali i najveća! PObeda koja je najavila Zvezdin pohod ka vrhu Evrope i titulu šampiona starog kontinenta.

Posle 1:1 u Beogradu svi su bili zabrinuti, ali je Zvezda odigrala neverovatan meč u Cirihu i slavila sa 4:1 te 1990. godine.

Dvostruki strelac je bio Robert Prosinečki, a pogađali su još Duško Radinović i Darko Pančev.

U Cirihu sam odigrao izuzetno dobru utakmicu, u momentu kada je najviše trebalo. Mnogi su pomišljali da će Zvezda posrnuti. Iz jedne polušanse sam dao gol. Imao sam tu naviku da protiv odbrambenih igrača zastanem kako bi on udario u mene. Nije mogao da me obori jer sam bio fizički jak i dobro sam to radio. Moram da priznam da tada uopšte nije bilo lako dati gol. Golman je bio isuviše blizu. Posle se sve odlično otvorilo. Usledio je penal. Maza Vasilijević je izbacio loptu, ja sam ušprintovao sa njihovim štoperom, oborio me je i na 2:0 sve je već bilo jasno - svojevremeno se Pančev u razgovoru za Telegraf prisetio tog meča.

KSAMAKS - CRVENA ZVEZDA 0:0

Bila je to prva utakmica Zvezde posle sankcija i kraj evropske odiseje već na početku.

Crveno-beli su u Beogradu 1995. izgubili od Ksamaksa rezultatom 1:0, u okviru kvalifikacija za Kup UEFA, a strelac jedinog gola je bio Vitl u 86. minutu.

Za Zvezdu su u revanšu igrali Milojević, Stefanović, Đorović, Njeguš, Predrag Stanković, Podunavac, Adžić, Krupniković, Kovačević, Petković, Ognjanović, ali nisu uspeli da dođu do željenog gola.

JANG BOJS - CRVENA ZVEZDA 2:2

Gosotvanje večerašnjem rivalu Zvezde je bilo ujedno i poslednje gostovanje u Švajcarskoj.

Bilo je to u okviru 2. kola kvalifikacija za Ligu šampiona kada je švajcarski šampion dočekao rveno-bele u Cirihu i vodio sa 2:0.

Ipak, Nikola Žigić je sa dva gola u finišu uspeo da postavi konačan rezultat i da dobru nadu pred revanš.

Jang bojs je tada, kao i danas, bio veoma kvalitetan protivnik. U napadu ih je predvodio Stefan Šapuiza, bili su najbolji tim Švajcarske i znali smo da će biti teško. Gubili smo 2:0 na gostovanju sve do završnice utakmice kad je Žigić sa dva pogotka doneo remi i vratio nas u život. Značajno nam je poraslo samopouzdanje pred susret u Beogradu, borili smo se muški, sa mnogo energije i obezbedili plasman u sledeću rundu pred domaćom publikom - rekao je Slavoljub Đorđević koji je tada igrao za Zvezdu.

 
 
 
View this post on Instagram
@telegraf.rs je u Bernu: Švajcarski mediji su zanimljivom karikaturom najavili utakmici sa Crvenom zvezdom!A post shared by Telegraf Sport (@telegrafsport) on

VIDEO: Delije spremaju invaziju na stadion Jang Bojsa

(Izveštač Telegrafa iz Berna - Mario Marić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pepi

    21. avgust 2019 | 12:38

    Gleda se dvomec,a tu je Zvezda samo jednom ispala od Ksamaksa 95'.

  • Alahov poturceni konjanik

    21. avgust 2019 | 14:44

    Idemo srpski sinovi!Dajte veceras zivot ako treba za Srbiju!Nasi hrabri junaci dokazite da ste veci i od Lazara i od Milosa!!Samo hrabro savladajte mnogobrojnijeg neprijatelja na zelenom pasnjaku!!!

  • Braćala

    21. avgust 2019 | 13:33

    Večeras drugi put Bože zdravlja.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA