≫ 

Šta je potrebno da Srbija ima 2 predstavnika u LŠ? Ako Partizan eliminiše Molde, šanse rastu!

Šta je neophodno da Zvezda i Partizan urade ove sezone u Evropi i protiv kojih ekipa i zemalja se navija kako bi Srbija povećala broj predstavnika u Evropi

  • 39

Plasmanom Crvene zvezde u Ligu šampiona Srbija se još više približila magičnoj 15. poziciji na UEFA rang listi država. Ukoliko Partizan uspe da eliminiše Molde (četvrtak 19.00, Arena Sport 1) i plasira se u grupnu fazu Lige Evrope, san bi vrlo brzo mogao da postane java.

Ove sezone Srbija je imala tri ekipe koje su osvajale bodove za nacionalni koeficijent. Pored večitih i Čukarički je doprineo tome da smo ove sezone već napredovali za jedno mesto. Od prvih 20 ekipa samo su škotski klubovi sakupili više bodova od srpskih.

FK Crvena zvezda - FK Jang Bojs Foto: Marko Jovanović

KAKO SE RAČUNA KOEFICIJENT DRŽAVA?

Koeficijent je zapravo prosečna ocena dobijena od: zbira osvojenih bodova svih klubova koji se deli sa brojem klubova koji su ih osvojili.

To je godišnji koeficijent, a ukupni je zbir četiri sezone.

Srbija se trenutno nalazi na 18. mestu sa 23.375 boda, od kojih je ove sezone osvojeno 3.875. Crvena zvezda je obezbedila grupnu fazu Lige šampiona, dok je Partizan na dobrom putu da igra u Ligi Evrope, ako zadrži prednost iz Beograda nad Moldeom od 2:1.

Tabela klubova i zemalja koje treba pratiti ove sezone:

13. Češka (Slavija Prag) - 25,9

14. Danska (Kopenhagen) - 25,75

15. Kipar (APOEL) - 25                        -      mesto koje obezbeđuje 2 predstavnika u LŠ

16. Grčka (Olimpijakos, PAOK) - 24.700

17. Hrvatska (Dinamo, Rijeka) -  23.750

18. Srbija (Zvezda, Partizan) - 23.375

19. Škotska (Seltik, Rendžers) - 22,125

20. Norveška (Rozenborg ) - 21,375

Treba napomenuti da se u Ligi šampiona osvaja više bodova nego u Ligi Evrope. Klubovi pojedinačno dobijaju po dva za pobedu i jedan za remi, dok se u Ligi Evrope dobija jedan za pobedu i 0,5 za remi.

PARTIZAN Foto: MN Press

HRVATSKA

Za vrat dišemo Hrvatskoj koja na 17. mestu ima 23.750. Dinamo je obezbedio Ligu šampiona dok je Rijeka pred velikim izazovom u Ligi Evrope, jer je izgubila u Belgiji protiv Genta sa 2:1 i za sada su ove sezone Hrvati osvojili 3,25 boda.

Zanimljivo je da je Hrvatska u ovu sezonu ušla kao 15. država što znači da će naredne sezone imati dva predstavnika u Ligi šampiona. Međutim ove sezone su pali za dva mesta pa su tako trenutno 17. ali sa dva tima koja će se i dalje takmičiti moguće je da će zadržati dva predstavnika u kvalifikacijama za Ligu Šampiona.

Mogući broj predstavnika u grupnoj fazi - 2

Croatia Soccer Europa League Foto: Tanjug/Ap

GRČKA

Na 16. mestu je Grčka sa 24,7 boda, odnosno 3,3 iz ove sezone. Olimpijakos se plasirao u LŠ, dok će se za Ligu Evrope boriti još PAOK i AEK.

PAOK je bliži ulasku u grupnu fazu ima samo gol manjka iz prvog meča protiv Slovana iz Bratislave. AEK je kod kuće zabeležio poraz od Trabzona od 3:1 i samo još teoretske šanse ga drže u Evropi.

Naredne sezone imaće dva predstavnika u LŠ jer su ovu krenuli sa 14. mesta. Međutim, sada su pali za dva, tako da bi za njih bilo jako bitno da dobiju još jednu ekipu u grupnoj fazi.

Mogući broj predstavnika u grupnoj fazi - 2

FK Olimpijakos, Dudelange

KIPAR

Sledeći je Kipar na 15. mestu sa okruglih 25 bodova.  Zahvaljujući osvojenim 3,75 boda ove sezone napredovali su čak za tri mesta i trenutno zauzimaju mesto koje svi priželjkuju. Ukoliko na ovoj poziciji izdrže do kraja sezone u sezoni 2021/2022 će imati dva predstavnika u LŠ.

U kvalifikacijama za Ligu šampiona igra im APOEL koji u prvoj utakmici protiv Ajaksa kod kuće odigrao 0:0. Međutim očekuje se pobeda Kopljanika u Amsterdamu, tako da bi kiparsk  ekipa trabalo da igra Ligu Evrope.

Za to takmičenje se bori Apolon, ali oni imaju čak tri gola manjka iz duela sa PSV-om.

Mogući broj predstavnika u grupnoj fazi - 1

Apoel-Ajaks Foto: AP/Tanjug

DANSKA

U grupu koja će od sezone 21/22 imati dva predstavnika u LŠ ušla je i Danska sa trenutnih 25,75 bodova koja je na 14. mestu. Iako su osvojili ove sezone samo 1,625 bod, napredovali su za dva mesta.

U ''trci'' za bodove ostao im je još samo Kopenhagen, koji će ako bude sve kako treba, igrati Ligu Evrope jer je u prvom meču savladao Rigu sa 3:1 na svom terenu na Parkenu.

Mogući broj predstavnika u grupnoj fazi - 1

FK Crvena zvezda - FK Kopenhagen Foto: Marko Jovanović

ČEŠKA

U grupi zemalja koja je bodovno blizu tu je još i Češka koja na 13. mestu i ima 25,9 bodova. Ove godine osvojili su svega 1,1 bod ali Slavija Prag je blizu Lige šampiona jer ima gol u gostima prednosti protiv Kluža.

Mogući broj predstavnika u grupnoj fazi - 1

ŠKOTSKA

Iza Srbije su dve države koje bi eventualno mogle da nas ugroze. Prva je Škotska koja je na 19. mestu sa 22,125 boda. Njeni klubovi su sakupili najviše bodova ove sezone, okruglo 4.

U igri su oba giganta koji su blizu Ligi Evrope. Seltik iz prvog meča ima prednost od dva gola nad švedskim AIK-om, dok je sa druge strane Rendžers igrao 0:0 protiv Legije u gostima.

Mogući broj predstavnika u grupnoj fazi - 2

FK Rendžers, Seltik Foto: AP/Tanjug

NORVEŠKA

Tri mesta napredovala je Norveška i trenutno se sa 21,375 boda nalazi na 20. mestu. 3,375 boda osvojili su norveški timovi ove sezone, ali u konkurenciji je ostao Molde koji ima negativnih 2:1 protiv Partizana, ali igra kod kuće.

Ostao je i Rozenborg koji se seli u Ligu Evrope nakon ispadanja od Dinama u plej-ofu kvalifikacija za Ligu šampiona.

Mogući broj predstavnika u grupnoj fazi - 1

FK Partizan - FK Molde Foto: Marko Jovanović

ŠTA JE POTREBNO DA BI SE PROBILI DO 15. MESTA?

To željeno mesto nam je trenutno daleko za 1,625 boda. Dobra stvar u tome je što će Česi sa 13. mesta dosta pasti i to što će 14. i 15. Danska i Kipar imati samo po jednog predstavnika.

Neračunajući  Kipar, Srbija od ovih osam zemalja ima najviše osvojenih bodova u poslednje dve sezone.

Naredne godine briše se sezona 15/16 kada je Partizan igrao u grupi Lige Evrope i kad je zabeležio tri pobede, ali i sezona kada je Zvezda osvojila svega 0,25 bodova za svoj koeficijent, znači jedva primetno za koeficijent zemlje.

Zoran Bambi Tošić Foto: Marko Jovanović

Tada smo osvojili 4,25 boda i trebalo bi to nadmašiti ove sezone. Za sada imamo 3,875 i očekujemo još bodova, ako Partizan uspe da eliminiše Molde. Svaki bod će nam dobro doći i u grupnoj fazi kako bi nadmašili koeficijent iz pomenute sezone. Prethodne sezone Srbija je sakupila 6 bodova, a godinu dana ranije 6,375.

Za dva predstavnika u Evropi bilo bi neophodno da i Zvezda i Partizan obezbede proleće u Evropi, ali ni to ne može da garantuje mesto, jer će zavisiti i od rezultata ostalih ekipa, koje su u konkurenciji za mesto među 15 najboljih po nacionalnom koeficijentu.

Teško je očekivati da se obezbedi 15. pozicija za sezonu 21/22 ali za 22/23, pod uslovom da ostane isti sistem takmičenja, vrlo je moguć ako naši klubovi nastave sa ovakvim rezultatima u Evropi.

Sezona 16/17 je za zaborav, i kao da je bila zatišje pred buru koja je usledila naredne sezone. Tog leta naši predstavnici su osvojili svega 2,875 bodova. Ako bi uspeli da i ove i naredne sezone imamo po predstavnika u oba evropska takmičenja, to bi značilo da bi vrlo lako mogli da imamo prosek od oko 5-6 bodova po sezoni, kada se briše i ta sezona 16/17.

To bi značilo da bi u četvorogodišnjem preseku Srbija imala oko 25 bodova, upravo onoliko koliko trenutno ima Kipar koji je na toj 15. poziciji koja obezbeđuje dva predstavnika u kvalifikacijama za Ligu šampiona.

Milan Pavkov Foto: Marko Jovanović

Zbog toga svaki bod je bitan, sreća pri žrebu je takođe od presudne važnosti i zbog toga bi možda bilo bolje da navijači priželjkuju pre neke lakše grupe kako bi se osvojio što veći broj bodova.

Ukoliko bi se obezbedila zima, Srbija bi bila jednom nogom sa dva predstavnika u LŠ, ukoliko bi se ovaj fantastičan kontinuitet dobrih rezultata u Evropi nastavio i naredne sezona.

VIDEO: Momenti koji su obeležili zvezdinu noć: Ovo će pamtiti svaki navijač Crvene zvezde!

(Filip Ištvanović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Realno

    28. avgust 2019 | 18:39

    Nama su njveci problem druge ekipe iz nase zemlje, koje obezbefe ucesce u kvalifikacijama. Jer ispadnu u prvom kolu, sa max jednom pobedom, a koeficijent zemlje se racuna takosto se svi bodovi koje timovi iz jedne zemlje osvoje, sabiraju i dele sa brojem timova koji su ucestvovali. Tako da nam ti timovi umanjuju koefivijent. Zvuci bezobrazno sa moje strane, ali je istinito :(

  • sremac

    28. avgust 2019 | 18:55

    kao zvezdas navijacu za partizan u evropi ali ako je istina da su navijaci partizana busili gume onda su stvarno grobari

  • CZ B.Kosa

    28. avgust 2019 | 18:35

    Znaci, navijam i da Partizan pobedi. Dobro, napred Partizane!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA