≫ 

Protiv koga Delije treba da navijaju u plej-ofu LE, da bi Zvezda mogla da bude nosilac za LŠ?

Crveno-beli ostvarili napredak od čak 20 mesta u odnosu na prošlu sezonu, ali nemaju nameru da se tu zaustave

  • 1
Klubovi Foto: Marko Jovanović

Drugu godinu zaredom fudbaleri Crvene zvezde su uspeli nemoguće, a to je da prođu sve kvalifikacione runde i da se domognu grupne faze Lige šampiona i četiri boda na svom kontu za koeficijent kluba. Dok druge ekipe ta četiri boda zasluže igranjem jednog, dva ili nijednog kola, Zvezda mora najtežim putem.

Svakom učesniku grupne faze Lige šampiona zagarantovana su četiri, a Lige Evrope tri boda za klupski UEFA koeficijent.

Koliko će utakmica morati neko da odigra da bi došao do toga zavisi od vlastitog koeficijenta i mestu na rang listi.

Ovu sezonu Crveno-beli startovali su sa 88. Pred dvomeč sa Jang Bojsima bili su na 69. mestu, da bi sad skočili i na 68. mesto (preskočena rumunska Steaua), što je neverovatan skok od čak 20 pozicija.

Posle prve godine kada je obezbeđena Liga Evrope pa čak i proleće, Zvezda je sakupila 8 bodova. Prošle, istorijske, kada se ušlo u Ligu šampiona, zahvaljujući pobedi nad Liverpulom i remijem sa Napolijem sakupljeno je sedam.

Ove sezone, za sada, ima zagarantovana četiri, a oni predstavljaju mnogo jer u narednoj se brišu bodovi za sezonu 14/15, kada fudbaleri Zvezde nisu igrali evropske mečeve.

Crvena zvezda trenutno ima 20.75 bodova kada se sabere koeficijent u poslednje četiri sezone.

Svaka pobeda vredi dva boda, a remi jedan u grupnoj fazi Lige šampiona, zbog toga bi svi navijači Zvezde trebalo da priželjkuju slabiju grupu na žrebu od 18 časova.

FK Crvena zvezda - FK Jang Bojs Počasni krug fudbalera Zvezde posle plasmana u Ligu šampiona; Foto: Marko Jovanović

KO STOJI NA ZVEZDINOM PUTU DO 50. NAJBOLJIH?

Na 59. i 60. mestu su milanski Inter i Borusija Mehenglagbah sa 23 boda, ali tu su i ekipe poput bečkog Rapida ili Lestera koje ove sezone ne igraju Evropu.

Astana drži to 50. mesto sa 28,5 bodova. To je trenutno nedostižno za Zvezdu, ali pred crveno-belima je u budućnosti sjajna prilika za popravljanje koeficijenta, jer posle sezone u kojoj Zvezda nije učestovala u Evropi, niti osvojila bod, u narednoj se briše još jedna loša sezona u kojoj je osvojeno svega 0,25 bodova.

Ukoliko izabranici Vladana Milojevića uspeju da osvoje još neki bod u grupnoj fazi kao i prošle, mogući je napredak i približavanje klubu 50.

Eventualni nastavak kontinuiteta i naredne godine igranja grupne faze evropskog takmičenja značiće sigurnih tri do četiri boda, što bi moglo da dovede približno i do 30 bodova na četvorogodišnjem nivou. To bi onda predstavljao ceo niz koeficijenata sakupljenih od igranja u grupnim fazama, što je do samo pre neku godinu bilo u domenu naučnih filmova.

Zvezdi će naredne sezone u prilog ići i to što će pojedine ekipe ostati bez velikog broja bodova.

Volfsburg (51.) izgubiće skoro sve, čak 24 boda (sada ima 27). Po 8 bodova gube BATE Borisov, koji sada ima 24 (57. mesto) a za sada su osvojili 2,5, Mehenglagbah (59.) koji ima tri za grupnu fazu LE, a ukupno 23, kao i i Astana (50.) sa 28,5 koja je za sada osvojila takođe 2,5 boda.

Čak bez 10 bodova ostaće Rapid iz Beča koji se nalazi na 63. mestu, a ove sezone nije ni igrao evropske utakmice. Po devet gube Galarasaraj i Sent-Etjen, međutim turski šampion je već direktnim ulaskom u LŠ osvojio četiri boda, dok su Francuzi osvojili 3 direktnim učešćem u Ligi Evrope.

Zvezda koeficijent 28.8.2019. Tabela na UEFA rang listi; Foto: Printskrin

NOSIOCI DO KRAJA?

Naredne sezone, prema sada projektovanim kvalifikacijama za Ligu šampiona, klub sa najmanjim koeficijentom koji je bio nosilac u plej-ofu je Viktorija Plzen sa osvojena 34 boda (38. pozicija.) To je nedostižno za Crvenu Zvezdu koja trenutno ima 20,75.

Ali, o mestu nosioca u 3. kolu može da se mašta, iako Zvezda ima 6 bodova manje od Seltika, koji je poslednji projektovani nosilac za sledeću sezonu u kvalifikacijama za LŠ. Između su i BATE, APOEL, Steaua i Ludogorec.

Plej-of 2019.

38. Viktorija Plzen 34 boda

3. kolo 2019.

52-53 Seltik  26,5 bodova

PROTIV KOGA ĆE NAVIJAČI ZVEZDE DA NAVIJAJU?

Kieran Tiernej, Seltik Ispadanje Seltika i još nekih ekipa pogodovalo bi crveno-belima; Foto: Guliver/Getty Images/Naomi Baker

Ukoliko Zvezda sledeće sezone odbrani titulu u Srbiji i domogne se kvalifikacija za Ligu šampiona, važno joj je da klubovi koji imaju bolji koeficijent od nje što pre ispadnu iz Evrope, ili da ne budu šampioni svoje zemlje naredne sezone. U pitanju su sledeći klubovi: Astana, BATE, Steaua, Ludogorec i Seltik, a zanimljivi za praćenje navijačima Zvezde biće i Viktorija Plzenj, Rapid iz Beča i Sparta iz Praga.

Pošto BATE i Astana igraju međusobno i pošto je rezultat u Kazahstanu bio 3:0 za Astanu, očekivano je da upravo oni i prođu dalje, a svakako je njihov koeficijent gotovo nedostižan za Zvezdu, pa bi crveno-belima i odgovaralo ispadanje BATE-a, da bar njih preskoči.-

Za konkretno plej-of Lige Evrope, Zvezdi bi pogodovalo da navija za sledeće ekipe:

AIK - Seltik (prvi meč 0:2)

BATE - ASTANA (prvi meč 0:3)

MARIBOR - LUDOGOREC (prvi meč 0:0)

GIMARAEŠ - STEAUA (prvi meč 0:0)

(Filip Ištvanović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Звезда🇷🇸🇷🇸🇷🇸🏅🏅🏅🏆🏆🏆⚽⚽⚽

    29. avgust 2019 | 17:58

    Овде се не помињу ни Молде, ни гробари. Они су значи много испод. А који су гробари? 188,288?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA