≫ 

Čim sam stigao, znao sam da neću dugo: Legenda Liverpula o transferu u Real i odnosu sa Bekamom

Majkl Oven ponovo uzburkao fudbalski svet

  • 0
Majkl Oven, Real Madrid Foto: Guliver/Getty Images/Denis Doyle

Večiti dečak i legenda Liverpula Majkl Oven već je dizao prašinu isečcima iz svoje autobiografije. ''Najvatrenije'' je bilo nakon priče kako o transferu u Njukasl, a sada je na red došao i Real Madrid, ali i odnos sa Dejvidom Bekamom i prvi susret sa legendarnim Polom Gaskojnom.

Kada je Oven objavio svoju knjigu Dejli Mejl je u prvi plan izbacio priču o prelasku iz Reala u Njukasl za koji je omaleni engleski napadač rekao da mu je najveća greška u karijeri, da je taj klub veliki samo u glavama navijača, a na kraju se posvađao i sa legendarnim Alanom Širerom.

Sada su mediji izvukli priču o dolasku iz Liverpula u Real. Za razliku od Svraka, prema Madriđanima nije imao oštre reči, već prema sebi.

Oven je bio deo čuvenih Galaktikosa sa Ronaldom, Figom, Zidanom...

Majkl Oven, Luis Figo, Ronaldo, Zinedin Zidan Foto: Guliver/Gonzalo Arroyo Moreno/Getty Images

Koliko god da čudno i možda defetistički sada zvuči, mislim da sam instinktivno, čim sam sleteo u Španiju, osetio da se neću tu dugo zadržati - piše Oven.

Nekadašnji engleski reprezentativac je za Real odigrao 45 utakmica i postigao 16 golova. Taj učinak bi bio dobar u svakom klubu, ali u "galaktikosima" se tražilo više.

Oven se prisetio i predstavljanje navijačima, što je uobičajeno na Santjagu Bernabeu. Kao neko ko je bio ubitačan da uspešno završi akciju koji drugi iskreira, ''večiti dečak'' je imao problema na promociji.

Kad si galaktikos, od tebe se očekuje da izvedeš predstavu, da blistaš, da oduševiš trikovima. Problem je samo što ja nikad nisam znao nijedan trik. Bio sam strašno nervozan.

Sve to je bio uvod u još veći problem, stambeni. Supruga Luiz mu se bila porodila neznatno pre prelaska u Madrid, a porodica Oven nije imala obezbeđenu kuću.

Čekali su da čelnici kluba to srede i rečeno im je da će prvih mesec dana boraviti u hotelu pre nego što se presele u svoju novi dom.

Majkl Oven, Liverpul Foto: Guliver/Getty Images/Michael Steele

Od sredine avgusta smo živeli u hotelu dok smo tražili kuću. Nas dvoje u jednoj sobi sa detetom koje treba da zabavljaš. Bilo bi teško i na mesec dana.  A mesec se pretvorio u dva. Pa ta dva u četiri...

Iako je u ekipi bio još jedan Englez Dejvid Bekam, Oven je rekao da se njih dvojica nikada nisu preterano družili jer su potpuno dva različita sveta.

Živeli smo blizu Dejvidu i Viktoriji Bekam, dve engleske porodice u istom gradu, ali nismo mnogo toga delili u privatnosti. Pošto su Luiz i Viktorija bile usamljene i brinule o deci, povremeno bi se viđale dok smo nas dvojica na treningu. I to bi otprilike bilo to. Nije to ništa čudno, Dejvid i ja nismo imali mnogo toga zajedničkog.

Glamur kojim su živeli Bekamovi i sve što ih je pratilo nije život kakvim je živela porodica Oven.

Ja nisam voleo da se oblačim fensi i krećem u tom otmenom društvu. Dejvid i Viktorija su sa druge strane bili bona fide superzvezde. Oni su obitavali u sasvim različitoj stratosferi. Nikad nisam stekao utisak da sam u krugu Dejvidovih prijatelja.

Majkl Oven, Ronaldo, Dejvid Bekam, Real Madrid Foto: Guliver/Getty Images/Denis Doyle

Jedan od Ovenovih legendi iz dečačkih dana je Pol Gaskojn, kao verovatno i mnogima koji su pratili fudbal 90-tih godina prošlog veka. Međutim, prvi susret sa idolom nije mu ostao u najboljem sećanju.

Odjednom ispred mene – Gaza! Pogledam bliže, nosi kopačke. Na trenutak sam pomislio: Čekaj, je l' smo mi to doveli Gazu? Ali već je to bila 2005. godina. Koliko god da je nekad bio dobar, nije bilo realno da tada Real potpiše ugovor sa Polom Gaskojnom. Mogu samo da kažem da nije izgledao baš najbolje. Koliko god da mi je bilo drago što sam ga video, bio sam i tužan zbog te slike mog heroja iz detinjstva kako stoji na recepciji Bernabeua i nosi kopačke.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA