≫ 

Spremamo NBA, derbi, evropsko ludilo, želimo multiprenos Superlige: Direktor Arene o novim izazovima

Programski direktor Arena sport televizije imaće slatke muke ove jeseni, a u razgovoru za Telegraf otkrio je delić iznenađenja koje spremaju ljubiteljima sporta

  • 13

Zoran Panjković je za Telegraf otkrio veliki deo planova za narednu sezonu, što za Arenasport deluje poput priprema najjačih klubova za velika takmičenja.

Samo nijanse su različite, a u Arenasportu se ništa ne prepušta slučaju kada su u pitanju utakmice i mečevi koji privlače najveću pažnju publike - od Lige šampiona do NBA lige, koja se upravo na ovaj kanal preselila.

- Kada počne veliko takmičenje, Svetsko prvenstvo ili Evropsko, pa pitaju trenere i igrače šta se očekuje od tima, pa oni kažu idemo od utakmice do utakmice. Ovoga puta to ne možemo da kažemo, jer stvari idu kao na serijskoj traci. Očekuje nas u toku nedelje 1. kolo Lige šampiona, Zvezda kao naš predstavnik igra u Minhenu. Naša ekipa putuje u Minhen, očekujte u studijskom programu, koji će biti od podneva i u utorak i u sredu, uključenja, specijalne goste, dosta ekskluzivnih intervjua, učesnike ranijih utakmica Zvezde i Bajerna - kaže Panjković, uz podsetnik da će več četiri dana posle Lige šampiona na programu biti najveći praznik srpskog fudbala.

MIRKO IVANIC Večiti derbi je pred nama! Foto: MN Press

- Ali nemamo mnogo vremena za odmor od Bajerna, jer nas odmah za vikend čeka derbi. Konačno evropski derbi, imali smo ga i pre dve godine, kada su Zvezda i Partizan igrali Ligu Evrope. Dve ekipe kojih da nema ne bi bilo ni ovog rada na način na koji ga mi doživljavamo.

U istom ritmu, kreće i jadranska košarka.

- Odmah posle kreće ABA Super kup, koji se igra u Zagrebu. Ono što se očekuje, to je derbi između Zvezde i Partizana u polufinale, uz dužno poštovanje Megi i Primorskoj, sa kojima igraju u četvrtfinalu. Tako se očekuje da u subotu 28. septembra od 17 časova Zvezda i Partizan odigraju svoj prvi ovosezonski derbi, i to u Zagrebu.

Posle gostovanja Zvezde u Minhenu, Olimpijakos će biti prvi takmac na stadionu "Rajko Mitić".

- Zatim nas čeka prenos 2. kola Lige šampiona između Zvezde i Olimpijakosa, možete da zamislite kako će to izgledati i sa kakvim predznakom ulazimo u to. Nakon toga, kruna svega je 22. oktobar, kada startuje NBA liga, sa ogromnim, veoma ambicioznim pratećim elementima ulazimo u taj projekat, cilj nam je da NBA liga ima status koji zaslužuje.

Bajern je poseban izazov, razlog je i velika istorija Crvene zvezde u duelima sa Bavarcima.

FK Bajern Minhen - FK Crvena zvezda Foto: Youtube/Allianz, Wikimedia

- Ide jaka postava, Nenad Milovanović i Miloš Milićević će biti komentatori, nekako već sada savršen tandem za Zvezdine evropske mečeve. Imaćemo i veliki broj uključenja sa lica mesta, imaćemo intervju sa Nikom Kovačem, planiramo i intervju sa Ivanom Perišićem, na našem spisku je i Robert Levandovski, ako nam UEFA dozvoli. Trenera Bajerna ćemo imati ekskluzivno pre meča, naravno, i trenera Zvezde Vladana Milojevića i igrača koji bude na konferenciji. Pratićemo Zvezdu do hotela, ispratićemo je na putu ka Alijanc areni... a u studijskom programu će prodefilovati velika imena, posebno ćemo se podsetiti one minhenske utakmice iz 1991. i one iz 1979. kada je u decembru Zvezda gostovala i izgubila 2:0, tada je onaj izvorni Dika Stojanović odbranio penal Paulu Brajtneru. Malo ćemo se još podsetiti nekih Zvezdinih mečeva u Nemačkoj i to je cela priča kada je u pitanju Minhen. Dan kasnije Partizan dočekuje AZ Alkmar, tada ćemo čitav dan posvetiti Partizanu i toj utakmici. Zaista je divno imati oba večita rivala u Evropi i na taj način ih pratiti.

Večiti derbi će početi zapravo daleko pre prvog sudijskog zvižduka.

- Program za derbi  će početi još u petak, kada ćemo prenositi uživo  konferencije Partizana i Crvene zvezde. Kroz studio će nam prodefilovati zvezda Crvene zvezde i Partizana, svi zanimljivi susreti iz bogate istorije derbija. Ako se sećate filma Davitelj protiv davitelja, večita polemika bila je ko je zaista veči klub, jer na početku ide intro o Beogradu 80-ih godina, koji čita Ljerka Draženović, u kome se kaže da Beograd ima i jedan veliki klub, uvek su bile polemike i to je bila interesantna pop-kulturna provokacija na koga je zaista mislio Slobodan Šijan koji je režirao taj film ili scenarista Nebojša Pajkić.

Dva komentatora za derbi, jedan koji prati Partizan i jedan koji prati Zvezdu?

Var, var tehnologija, var soba, sudija VAR postaje obaveza Printskrin: Youtube/FIFATV

- Mi smo imali te situacije i ranije, dešavalo se da imamo dva komentatora na derbiju, bila je to ideja za razmišljanje i uoči ovog derbija koji nam predstoji, i jeste ideja da napravimo i tu vrstu balansa pred mikrofonima, koji smo imali nekada, pre nekolikom godina. To je bilo jako zanimljivo, još kada bi i oni uveli malo svog subjektivnog, osim onog objektivnog koji moraju da imaju, mislim da bi tu doživljaj bio još bolji. Svakako, razmišlja se o tome.

Kamere, novi uglovi, inovacija?

- Naša televizija ispunjava sve UEFA standarde i više od tih standarda, što smo pokazali kroz prenos meča Zvezda - Jang Bojs, kada je bio po prvi put instaliran i VAR, ali nije bio aktiviran. Sada će biti na sva tri meča u grupi na Zvezdinom stadionu. Ne pričam o tome da će biti VAR na derbiju, ali govorim o standardima koje radimo, bilo je polemika gde se postavljaju kamere, ali UEFA ima svoje propozicije i svoje produkcione zahteve. Mi ih ispunjavamo i kada su u pitanju utakmice koje ne pokriva UEFA.

NBA sezona je posebna poslastica...

Bogdan Bogdanović Od sada ćemo i Bogija gledati na Arenasportu Foto: Guliver/Christian Petersen/Getty Images

- Privodimo kraju formiranje tima za sledeću sezonu, jer to ne podrazumeva samo komentatore, već i sve kanale komunikacije, jer NBA nije samo običan sport, već pre svega "entertejnment", važno je na sve te izazove najbolje odgovoriti. Pripremamo ozbiljan studijski program koji će ići svake nedelje uoči "prajm tajm" mečeva od 21.30 po našem vremenu. Uvertira pred te mečeve će biti ozbiljan studio, ne bih da otkrivam ko će biti naša stalna studijska postavka, ali će biti naši NBA eksperti, imamo ih mnogo - Edin Avdić, Nenad Kostić, Igor Tadić, Ivan Ognjanović i Milan Caković će biti naš komentatorski tim.

- Radimo na tome da pojačamo čitavu priču kada je u pitanju "dižital", jer ćemo imati 5-8 prenosa tokom nedelje, trudićemo se da bude svih 8, nekada ćemo imati i dva prenosa uveče. Još čekamo konačan raspored utakmica koje će biti ponuđene televizijama. Pored te nedeljne emisije imaćemo i dnevne emisije - NBA "dejli", u našoj verziji, sa našim ljudima, najnovijim izveštajima, grafičkim elementima... U Americi grafički elementi čine 25%, pokušaćemo da odgovorimo na taj način. NBA nije samo sport, to je daleko više, divno je imati ga na kanalima i s nestrpljenjem očekujemo početak nove sezone.

Pojačanje u ženskoj ekipi?

- Za sada ostajemo pri ovom timu, jer imamo jak ženski kvartet, koji odlično obavljaju posao u svim segmentima, što bi fudbalski stručnjaci rekli - polivalentne su, poznaju jako dobro sve sportove, od NBA, pa do fudbala i nazad. Za sada tu tim ne menjamo, ali to ne znači da neće doći do nekon osveženja u tom smislu.

Jovana Guzijan Foto:Instagram/jovana_guzijan

Biranje prenosa je poseban zadatak kada je u pitanju NBA program.

- Kada je up pitanju izbor utakmica, uskoro ćemo dobiti spisak mečeva koje možemo da biramo. NBA određuje koje mečeve možemo da prenosimo, ali i mi biramo u odnosu na taj ponuđeni spisak šta ćemo raditi. Što se tiče samih  kriterijuma, naravno da su nam u najvećem interesu da prenosimo mečeve gde igraju naši reprezentativci, oni su zvezde i uvek će biti zvezde. Ne postoji niko u NBA koji nije čuo za Marka Gudurića, koji će biti ruki u Memfisu, a da ne govorimo o Nikoli Jokiću i Bogdanu Bogdanoviću, Bjelici, Marjanoviću... Naravno da će nam oni biti prioritet broj 1 i uz njega Luka Dončić, koji je skrenuo pažnju čitave planete, pa će i mečevi Dalas Meveriksa biti u fokusu.

Kako je dobijena bitka za NBA ligu, kako je Arena uspela da pobedi konkurenciju?

- Najveće zasluge da NBA bude na kanalima Arena sport idu kompaniji Telekom Srbija, najjača naša telekomunikaciona kompanija i u ovom delu Evrope. Vi kroz NBA na svim kanalima nemate samo obične prenose, već svi korisnici mobilne telefonije mogu da kupe paket za NBA "league pass", tu postoji nekoliko paketa, a najatraktivniji je onaj koji obuhvata sve prenose. Pored toga, svi korisnici IPTV platforme moći će da gledaju NBA kanal, direktno iz Amerike 24 sata samo NBA, sa velikim brojem izuzetno atraktivnim sadržajem, intervjuima... suštinski je sada sve na jednoj adresi - Telekom Srbija, a to su Arena Sport, NBA league pass i NBA televizija koja ima svoje posebne utakmice.

Boban Marjanović Foto: Tanjug/AP

Napad na neke druge događaje koji su na konkurentskim televizijama?

- Mi se fokusiramo na našu strategiju, da imamo najbolji regionalni sadržaj i najbolji premijum sadržaj. Imamo sa jedne strane za premijum sadržaj najbolju košarku i najbolji fudbal - NBA i Ligu šampiona, a sa druge strane imamo Zvezdu i Partizan i sve što nose sa sobom, i u fudbalu i u košarci, tako da je ta procedura proverena. I NBA ćemo razvijati u merama koje zaslužuje. Imati tih nekoliko stvari u okviru svog programa, mislim da je dovoljno da budeš superioran i da imaš primat.

Može li se maštati i o multiprenosu srpskog fudbala?

- Mi rastemo produkciono u svim segmentima i jeste nam cilj da u jednom momentu možemo da se uključimo sa svih stadiona, jer to je negde neka atraktivnost koju promovišemo od kako je Liga šampiona na Areni, pa nam je uvek jedan kanal namenjen multiprenosu. Ideja jeste da se slično uradi i u Superligi, tu je pre svega potrebno produkciono se pojačati i mi radimo na tome, a druga stvar je da se usaglase termini odigravanja utakmica, pa kada i jednu stvar i mi i Zajednica dovedemo na taj nivo da možemo da pričamo o multiprenosima, sa zadovoljstvom ćemo uroniti u taj izazov. Multiprenos je nešto uz šta smo odrasli i to je neka vrsta posebne atrakcije, bez obzira na to ko igra utakmicu, ali uključenja sa stadiona na stadion je kruna praćenja fudbalskih mečeva.

FK Partizan, FK Crvena zvezda, derbi, fudbal Foto: Marko Jovanović

Da li postoje razlike u gledanosti Crvene zvezde i Partizana?

- To je jako zanimljivo. Zvezda i Partizan su najgledaniji "glumci u našem sportskom Holivudu". Nekako i oni imaju gledanost kao velike utakmice Lige šampiona, kada Arenasport ima ekskluzivu utorkom. Navijači Zvezde vole da vide Partizan, isto je i kada je obrnuta situacija, tako da nema velike razlike između njih ko je gledaniji. Kada se podvuče crta, oni su naši glavni glumci.

Za kraj, NBA liga nije jedina košarkaška atrakcija.

- Od novih sadržaja ono što je zanimljivo, mi ćemo vratiti VTB ligu, tako da što se tiče košarke Arena sport nikada nije bila jača, ona će nam biti u fokusu. Takođe i rukomet nam je izuzetno jak, možda ne lokalno koliko regionalno. Ovaj region ima prvaka Evrope - Vardar, fokus je na rukometu i na drugim stvarima koje se nalaze na našem programu. Praviti programsku šemu su slatke muke!

VIDEO - Orlovi stigli sa Mundobasketa: Navijači odmah saleteli Bogdana za autograme

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • terza1.

    17. septembar 2019 | 15:39

    To je ta televizija 21. veka. Oni su toliko ispred svog vremena da derbi prenose sa jednom kamerom.

  • Doctor

    17. septembar 2019 | 15:39

    Kupite i Evroligu i njene komentatore i Engleze pa da ne moram da placam dve televizije da bi mogo sve da ispratim 😁

  • Edonis011

    17. septembar 2019 | 17:31

    Bolje da ste pitali za bilans poslovanja u poslednjih par godina, tačnije kako uspevaju da opstanu dok konstantno beleže minus?!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA