≫ 

Jedan preminuo, drugi plejboj, treći cepa mreže: Gde su igrači Zvezde koji su umalo zgazili Bajern?

Poslednji meč Zvezde i Bajerna odigran je na Marakani 2007. godine, a crveno-beli su izgubili i pored vođstva

  • 5
Lukas, Burzanovic, Barkos, Zvezda Bajern Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: MN Press

Fudbaleri Crvene zvezde sastaju se sa Bajernom iz Minhena posle 12 godina, i to, u meču 1. kola grupne faze Lige šampiona (21.00, Arena sport 1, RTS 1). 

Večerašnji duel biće šesti koja će dva tima odigrati. Do sada Zvezda je upisala dve pobede, baš kao i Bajern, dok je istorijski duel na Marakani završen 2:2, i to, posle autogola Aumana posle kojeg su crveno-beli otišli u finale Kupa evropskih šampiona, koji su kasnije i osvojili.

Zanimljivo, poslednji duel dva tima, odigran je na Marakani 25. oktobra 2007. godine i završen je rezultatom 3:2 za Bavarce. U prvom kolu grupe F lige Kupa UEFA, Crvena zvezda je izgubila pred 50.000 navijača, i pored vođstva od 2:1, a strelci su bili Ognjen Koroman u 16. i Nenad Milijaš u 74. minutu za Crvenu zvezdu, a Miroslav Klose u 20. i 86. i Toni Kros u 90. minutu za Bajern.

FK Crvena zvezda 2007 Detalj sa meča Zvezde i Bajerna; Foto: MN Press

U timu Milorada Kosanovića najjači utisak u prvom poluvremenu ostavio je Ognjen Koroman koji je bio nerešiva enigma za Filipa Lama, a njegovu lidersku ulogu u nastavku meča preuzeo je Nenad Milijaš. Kod sva tri gola Bajerna presudne su bile greške igrača odbrane Crvene zvezde i golmana Ranđelovića.

Zvezdu je do boda delilo samo pet minuta, ali su dva centaršuta tinejdžera Tonija Krosa i dve greške odbrane Crvene zvezde presudili da epilog utakmice bude potpuno neočekivan za domaći tim.

FK Crvena zvezda 2007 Postava Zvezde protiv Bajern Minhena; Foto: MN Press

Za Zvezdu su tada nastupili: Ranđelović, Basta (46 Bajalica), Gaj, Tutorić, Anđelković, Kastiljo, Lukaš, Molina (90 Bogdanović), Milijaš, Koroman - Barkos (69 Burzanović). Dvanaest godina kasnije, mnogo toga se promenilo u sudbinama ovih fudbalera.

Tako je Ivan Ranđelović, koji je na golu Beograđana stajao je čak 174. puta i osvojio je tri šampionske titule i četiri kup trofeja trenutno posvećen trenerskom pozivu i radu sa talentovanim golmanima.

Jedan od stranaca koji je ostavio dublji trag u klubu Ibrahim Gaj u rodnom Senegalu. Visoki Senegalac je bio deo odbrambenog bedema dve sezone, u periodu od 2006. do 2008. godine.  Od 2014. godine je u penziji, a još uvek je aktivan na društvenim mrežama, gde povremeno objavljuje fotografije.

Kada je reč o ostatku odbrane Zvezde sa tog meča, jedini aktivni fudbaler tadašnje odbrane je Dušan Basta. On je preko Udinezea stigao u Lacio, gde je napravio solidnu karijeru. Trenutno je bez kluba.

Nekadašnji levi bek Zvezde Dušan Anđelković se posle Rostova i Krasnodara vratio među crveno-bele gde je 2018. završio igračku karijeru i trenutno je skaut kluba iz Ljutice Bogdana.

FK Crvena zvezda 2007 Švajnštajger i basta u duelu; Foto: MN Press

Miloš Bajalica odlučio se da karijeru gradi u Aziji, gde je promenio nekoliko klubova, a najveći trag ostavio je u Nagoji i japanskom Kjotu.

Generaciju Zvezde koja ja igrala egal sa Bajernom te 2007. godine obeležio je Portugalac Lukaš. Na žalost, on više nije među živima. Karijeru je, zbog srčanih problema, završio u martu 2008, oprostivši se od fudbala upravo u Beogradu. U glavnom gradu Srbije je i potvrđeno da su mu lekari otkrili problem zbog kojeg je i preminuo 2015. godine u svojoj 35. godini.

FK Crvena zvezda 2007 Lukaš na meču protiv Bajern Minhena; Foto: MN Press

Uz Lukaša, zapaženi trag ostavio je i Segundo Kastiljo, koji je nastupao posle Zvezde za vulverhempton i Everton. Trenutno igra u rodnom Ekvadoru za Gvajakvil Siti.

Od ostalih, Milijaš je završio karijeru kao kapiten Zvezde i trenutno je pomoćni trener crveno-belih. Vladimir Bogdanović nastupa u Rumuniji i na zalasku je karijere. Univerzalac i jedan od najvećih talenata kluba iz tog perioda, Igor Burzanović, na mala vrata je napustio Marakanu. Put ga je dalje vodio u Japan, Kazahstan, Kinu, Tajland....Burzanovića je buran nesportsko boemski zivot koštao vrhunske karijere.

FK Crvena zvezda 2007 Foto: MN Press

Zanimljivu karijeru izgradio je i Kolumbijac Maurisio Molina. Direktno iz Zvezde otišao je u Santos, gde je bio mentor Nejmaru. Brazilac je te 2009. godine ušao u igru umesto Moline od kog je, prema sopstvenom priznaju, "upijao" poteze u to vreme.

Zanimljivo, posle igračke penzije, Molina pored fudbala često radi i na radiju.

Strelac prvog gola, u 16. minutu protiv Bajerna, Ognjen Koroman promovisan je u novog trenera Žarkova, člana Prve lige Srbije, dok je možda i najbolju karijeru izgradio Hernan Barkos. Zapamćen je kao jedna od najgorih investicija Crvene zvezde, ali on i danas u svojoj 35. godini trese mreže u kolumbijskom Atletiko Nacionalu.

Posle odlaska iz Zvezde Barkos je nastupao za nekoliko klubova, argentinski Hurakan, kineske Šangaj Šenhua (za koje sada nastupaju Didije Drogba i Nikolas Anelka) i Azija trevel (sada se zove Šenzen Rubi), ekvadorski LDU Kito, u kojem je bio vrlo efikasan. Zanimljivo, zaigrao je i za reprezentaciju Argentine.  Upravo tada počela je i ''kuknjava'' navijača Crvene zvezde, koji su žalili što mu na Marakani nije pružena prava šansa.

U sredu od 21 sat, dva tima igraju novi duel, što je i prilika da crveno-beli od 21 sat upišu novi rezultat o kojem će se pričati.

(S.G.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Matori

    18. septembar 2019 | 17:35

    Ljudi,za Zvezdu i uopsteno Srbiju je samo ucesce u LS veliki uspeh i dobra stvar,a rezultat ne mora biti u prvom planu...bitno je da ostavimo dobar utisak i da promovisemo nas kao naciju i nasu zemlju,ionako malo ko ima lepo misljenje kad cuju za nas,a sve zbog losih prica tokom 90tih...zivi bili braco Srbi i pozdrav od brata iz dalekog Cikaga ❤❤❤

  • Yxx

    18. septembar 2019 | 16:25

    Ima ds prime 6 komada

  • Kiki

    18. septembar 2019 | 17:40

    Samo hrabro moja Zvezdo, razuveri neverne Tome koji pricaju gluposti i omalovazavaju klub, treber Kovac toliko ubedjen u pobedu da svojim igracima dao slobodan dan bez treninga. Dajte sve od sebe na inat papanima i pokazute da ste ivi Sampionski klub. Sretno

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA