≫ 

Francuzi ukinuli Liga kup posle četvrt veka

Francuska Zajednica fudbalskih profesionalaca je odlučila da posle 26 godina ukine francuski Liga kup, najmasovnije fudbalsko takmičenje u toj zemlji

  • 1

Za razliku od Kupa Francuske, Liga kup su igrali klubovi iz prva tri nivoa takmičenja. Strazbur je trenutni osvajač Liga kupa jer je pobedio Gengam sa 4:1 na penale posle 0:0.

Izdanje za sezonu 2019/2020 biće i poslednje, a razlog za ukidanje ovog takmičenja je rasterećivanje pretrpanog rasporeda klubova. Ovaj kup je prvi put igran 1994, mada je izglasan godinu ranije.

Pari Sen Žermen ga je osvajao najviše puta, osam, Strazbur sledi sa četiri titule, Bordo i Marsej imaju po tri, Mec, Lans i Level po dve, a ostali po jednu. Pobednik Liga kupa dobijao je mesto u kvalifikacijama za Ligu Evoope.

- Zavisno od dalje situacije i tržišta zadržavamo opciju povratka ovog takmičenja - navodi se između ostalog u saopštenju čelnika asocijacije fudbalskih profesionalaca.

Pre Liga kupa postojala su slična takmičenja još iz polovine prošlog veka. Tada se igrao Kup Šarla Draga od 1953. do 1965. i uključivao je timove eliminisane u Kupu Francuske.

Zanimljivo je da je prvi osvajač tog takmičenja između Sošoa i Tuluza odlučen bacanjem novčića nakon što je bilo 3:3 za 120 minuta igre.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA