≫ 

Partizan i ''igra velikih brojeva'': Ova evropska jesen je važna za istoriju kluba!

U slučaju poraza od AZ Alkmara izjednačiće se broj poraza i pobeda crno-belih u Evropi

  • 9
FK Partizan, FK Malatija Foto: MN Press

Nova evropska priča fudbalera Partizana, koja traje duže od pola veka, može da bude i istorijska jer će izabranici Sava Miloševića pokušati da znatno uvećaju broj ukupnih pobeda u odnosu na evropske poraze koji za sada ''gube trku'' za svega jedan meč.

Utakmica prvog kola Lige Evrope protiv AZ Alkmara biće 258. evropska utakmica "Parnog valjka" u Evropi od kada se međunarodne utakmice računaj od 1971. godine. To znači da u ovu statistiku ulaze Liga/Kup Šampiona, Kup Uefa/Liga Evrope, kao i Kup pobednika kupova. Međutim ovde se ne računa Kup sajamskih gradova za čiji trofej se borilo do pomenute godine računanja.

U ovih 58 godina fudbaleri Partizana zabeležili su 101 pobedu, 100 poraza i 56 remija.

Upravo iz ovog razloga ovo može da bude istorijska sezona za crno-bele. Ukoliko zabeleže pozitivan učinak u ovogodišnjem izdanju Lige Evrope, broj pobeda ''utećiće'' značajnije u odnosu na poraze, u suprotnom negativni saldo će ''visiti nad glavama'' svima kojima je crno-bela boja pri srcu.

Bibras Natho Foto: Marko Jovanović

Ne treba ni spominjati koliko pozitivnih stvari će klubu, ali i Srbiji, doneti uspešan nastup u Evropi za naredne sezone. Iako statistika ne igra, i nekada nije od naročite važnosti, ipak eventualni poraz od AZ-a mogao bi da stvori dodatni pritisak na izabranike Save Miloševića.

Takođe, veoma je važno i da se postigne što više, a primi što manje golova, sa istorijske tačke gledišta.

Nije toliko ''napeta trka'' kao kod učinka na utakmicama, ali ne treba se opustiti. Partizan je na dosadašnjih 257. utakmica postigao ukupno 381 gol, a primio je 345.

Zoran Bambi Tošić Foto: Marko Jovanović

Ako uzmemo u razmatranje statistiku samo Lige Evrope/Kup UEFA i tu je ''tesna'' bitka. U dosadašnjih 140 utakmica Partizan ima ostvarenih 56 pobeda, 53 poraza i 31 remi.

Ovde broj pobeda imalo veću prednost, ali broj golova je ''tanji'' - 201 postignut gol beži za samo 10 od 191 primljenog.

Međutim, ako se gleda istorija i statistika mečeva sa Holanđanima, navijači Partizana nemaju razlog za strah jer je u dosadašnjih šest okršaja zabeležio četiri pobede i dva poraza. AZ je bio savladan dva puta dok je Groningem dva puta pobedio i dva puta izgubio od Parnog valjka.

(Filip Ištvanović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Djile

    19. septembar 2019 | 17:41

    Na stadionu sviii verni grobari Beograd sad je sav u crno belom

  • Papilon

    19. septembar 2019 | 17:09

    Cestitam 101 poraz svima koji slave.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA