≫ 

Pred nama je vikend "vatrenih" derbija: "Goreće" Srbija, Grčka na dva mesta, Italija, Holandija...

Pored Večitog igraju se i Derbi Dela Madonina, novi Klasiker, Tesaloniki derbi, Derbi večitih neprijatelja...

  • 5
Fudbalski Derbi vikend

Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: Shutterstock

Izuzetno uzbudljiv fudbalski vikend je pred nama u kojem nas očekuje pregršt derbija širom ''starog kontinenta'', naravno sa akcentom na najveći srpski između Partizana i Zvezde, i to nakon evropskih izazova crveno i crno-belih.

Partizan - Crvena zvezda (nedelja 22.9. - 18:00)

Još jedan ''evropski'' ''večiti derbi'', učesnika UEFA takmičenja koji će ukupno biti njihov 161. Domaćin će biti Partizan koji u ovaj meč ulazi nakon remija sa AZ Alkmarom u Ligi Evrope.

Rezultat kojim crno-beli nisu zadovoljni, a ono što može da brine navijače je slaba realizacija, mada sa dva postignuta gola se nikako ne može gvoriti o napadačkoj krizi tima Sava Miloševića.

Strahinja Pavlović, Nemanja Miletić

Foto: MN Press

Sa druge strane Crvena zvezda se solidno branila protiv moćnog Bajerna u Minhenu, ali je na kraju posustala i primila dva gola za ukupnih i rutinskih  3:0 za Bavarce. Nisu izabranici Vladana Milojevića bili ni potpuno bezopasni, dugo će zvezdaši žaliti za "onim" šutem Marka Marina, no sve u svemu, Nemci su za dve klase bolji sastav, a crveno-beli će priliku za popravni imati na terenu najvećeg rivala.

Biće zanimljivo videti dva majstora sa loptom Marka Marina i Bibrasa Natha jedan protiv drugog.

Milan - Inter (subota 21.9. - 20:45; Arena sport 1) 

''Derbi Dela Madonina'' biće 295. susret gradskih rivala, odnosno 224. zvanični meč.

Obe ekipe su ovog leta pretrpele značajne igračke, ali i kadrovske promene. Novi treneri, novi direktori, ali i novi igrači. Inter je krenuo bolje, tri pobede u tri kola i trenutno se nalazi na prvom mestu kao jedini tim sa maksimalnim učinkom dosad. Međutim, remi na startu Lige šampiona sa Slavijom Prag kod kuće je malo uzdrmao ekipu. Pored toga dogodio se i incident u svlačionici gde su saigrači razdvajali Lukakua i Brozovića, pa ostaje da se vidi da li će se sve to negativno odraziti na ekipu ili če biti samo podstrek da se pobedi veliki rival.

San Siro, stadion

Stadion „Đuzepe Meaca“, poznat i kao San Siro, u Milanu. Na njemu igraju gradski rivali Internacionale i Milan. Foto: acmilan.com

Milan je posle startnog poraza od Udinezea vezao dve pobede i nalazi se na sedmom mestu, ali sa istim brojem bodova kao i četvrtoplasirana ekipa. Ostao je gorak ukus kod navijača "rosonera" nakon "tesne" pobede nad Veronom u gostima sa igračem više (1:0), nije ekipa Marka Đanpaola oduševila ni protiv Breše (1:0) ni Udinezea (0:1) i možda je derbi sa Interom pravi trenutak da se krene uzlaznom putanjom.

Prema kladionicama, iako je nominalni gost, favorit je Inter.

PSV - Ajaks (nedelja 22.9. - 16:45)

''De Toper'' ili ''novi Klasiker'' igraće se 168. put. Uspešniji je Ajaks sa 72 pobede, što je za 15 više od PSV-ovih.

Biće ovo derbi za prvo mesto pošto ekipe sada dele tu poziciju sa 13 bodova iz pet odigranih kola (po četiri pobede i jedan remi). Ajaks je trenutno ispred PSV-a zbog bolje gol razlike (19:5 prema 14:3).

Ajaks-PSV

Foto: Guliver/Getty Images/Dean Mouhtaropoulos

Obe ekipe su zabeležile pobede u prvim kolima evropskih takmičenja postigavši po tri gola, s tim da su Filipsovci primili dva u Ligi Evrope. Svakako da će tim našeg Dušana Tadića najviše pažnje obratiti na senzacionalnog Donijela Malena (20), igrača koji je u minuloj rundi protiv Vitesea ušao u istoriju holandskog fudbala sa pet golova u jednoj utakmici.

Po kladionicama Ajaks je blagi favorit.

Čelsi - Liverpul (nedelja 22.9. - 17:30)

Prvak Evrope i jedina ekipa Premijer lige sa maksimalnim učinkom u prvih pet kola ide na noge novom, mladom Čelsiju. Ekipa Frenka Lamparda puna je talentovanih igrača, a već su se istakli Tami Abraham i Mejson Mount koji je neizvestan zbog povrede, a tu je i Fikajo Tomori koji je odlično iskoristio priliku i može se očekivati da će postati standardni defanzivac.

Liverpul, Čelsi

Foto: Tanjug/AP

Čelsi je šesti na tabeli sa osam bodova (dve pobede, dva remija, jedan poraz), i ne čudi što je po kladionicama Liverpul veliki favorit. Ipak, u poslednjih 17 mečeva uspešnija je bila ekipa "Plavaca" sa sedam pobeda naspram četiri ekipe sa "Enfilda".

Biće ovo sudar sadašnjosti i budućnosti.

PAOK - Aris (nedelja 22.9 - 17:30)

''Tesaloniki derbi'' igraće se 135. put. Za sada je postignuto 133 gola, a uspešnija je bila ekipa PAOK-a koja je zabeležila 51 trijumf naspram 36 Arisovih. I kada je gol razlika u pitanju domaći ovog derbija su u prednosti jer su postigli 132 gola, što je za 31 više od protivnika.

Nakon tri kola PAOK deli prvo mesto sa maksimalnim brojem bodova, dok je Aris osvojio četiri.

Po kladionicama PAOK je apsolutni favorit, i sve sem trijumfa smatralo bi se za neuspeh.

Panatinaikos - Olimpijakos (nedelje 22.9. - 19:30)

''Derbi večitih neprijatelja'' je uvek na ivici sportskog i prekid meča nije ništa neobično kada se sastanu ova dva kluba, bilo da je u pitanju, fudbalski, košarkaški, odbojkaški i bilo koji drugi sport. Jednostavno, mržnja je tolika da navijači dva tima odavno ne idu na gostovanja kod ovih drugih.  ''Koplja'' će ukrstiti 196. put, a uspešniji su crveno-beli sa okruglo 80 trijumfa, dok su atinski zeleni zabeležili 50 pobeda.

Panatinaikos, Olimpijakos

Foto: AP/Tanjug

Olimpijakos vlada i kad su trofeji u pitanju jer sa svojio 76. Ima čal 33 više od ''ljutog'' rivala.

Stanje na tabeli i kladionice kažu da su crveno-beli ubedljivi favoriti. Nakon tri kola dele prvo mesto za maksimalnim učinkom dok PAO ima samo jedan osvojen bod.

Lion - PSŽ (nedelja 22.9. - 21:00; Arena sport 1)

I ko su izgubili u prvom kolu, Parižani su se zaleteli i ''gaze'' sve pred sobom, a silu su demonstrirali i protiv Real Madrida u Ligi šampiona kad su ih savladali sa 3:0, i to bez udarnog trija Nejmar, Embape, Kavani. Prvi su u domaćem šampionatu nakon pet kola sa 12 bodova.

Nejmar

Foto: Tanjug/AP

Sa druge strane ekipa Liona je ostala bez nekolicine ključnih igrača u prelaznom roku, i to se odrazilo na ovu sezonu u kojoj imaju osam osvojenih bodova. U poslednja tri meča su remizirali, a poslednji je bio u Ligi šampiona protiv Zenita.

Parižani su favoriti, ali Lion ume i te kako da bude nezgodan. Za PSŽ će igrati Nejmar, ne i Kavani i Embape, a po Brazilca je povoljna okolnost što je derbi u gostima pošto su ga navijači Pari Sen Žermena teško izvređali u prvoj utakmici ove sezone zbog letošnjeg flertovanja sa Barselonom.

(Filip Ištvanović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pfc

    20. septembar 2019 | 21:01

    Partizan ima najbolju odbranu u Ling Long Ligi samo 3 primljena gola, Zvezda ima 4 primljena. Bice neizvesno ali naravno blaga prednost ipak ima Partizan jer je domacin

  • rade

    20. septembar 2019 | 21:13

    Za mene su derbiji sa Srpskim klubovimsa Radnicki Vojvodina Napredak.Ovo sa tudjmanovcima je internacionalna utaknica

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA