≫ 

Frans fudbal uvodi novo priznanje: Pored Zlatne lopte i ''Golden boy'' još jedan igrač biće nagrađen

Nepravda prema golmanima biće ispravljena

  • 0

Čuveni francuski magazin Frans fudbal, koji već godinama nagrađuje najbolje igrače i najbolje mlade igrače u sezoni ubuduće će dodeljivati još jedno priznanje - najbolji golman godine.

Čelnici ovog lista ustanovili su da su u prethodnim godinama "Zlatnu loptu" dobijali uglavnom napadači ili veznjaci, a da su defanzivci a pogotovo golmani tu u ''problemu''. Tome u prilog ide činjenica da je u svojoj istoriji, koja traje još od 1956. godine, samo jedan golman osvojio ovu nagradu. To je bilo 1963., kada je za najboljeg igrača planete proglašen golman Dinama iz Moskve, čuveni Lav Jašin.

Upravo će buduće priznanje nositi ime po legendarnom golmanu Sovjetskog saveza koji je preminuo 1990. u svojoj 60. godini.

Koliko su igrači koji su ofanzivno orjentisani u boljem položaju za ove nagrade govori i to da su samo tri defanzivca podizala "Zlatnu loptu".

To su bili Franc Bekenbauer 1972. i 1976. Matijas Zamer 1996. i Fabio Kanavaro 2006.

Zlatna lopta 2016 Foto: AP/Tanjug

Jedno vreme ''Ballon d'Or'' nagrada dodeljivala se u sklopu FIFA-e, ali ta saradnja je trajala samo šest godina (2010-2015).

Najviše trofeja imaju Lionel Mesi i Kristijano Ronaldo sa po pet priznanja, slede ih Mišel Platini, Johan Krojft i Mark van Basten sa po tri nagrade.

Od Srpskih/Jugoslovenskih igrača Dragan Džajić je 1968. bio treći, a bolji od Zvezdine zvezde bili su Bobi Čalton i Džordž Best. Dejan Savićević i Darko Pančev su 1991. podelili drugo mesto zajedno sa Lotar Mateusom, a po mnogima nepravedno "Zlatnu loptu" je dobio fudbaler poraženog Marseja Žan Pjer Papen.

Predrag Mijatović je bio drugi 1997. ispred Zinedina Zidana, a ispred njega bio je samo legendarni i tada nedodirljivi Ronaldo.

Zanimljivo je da je Frans fudbal preispitao svoje odluke koje su donete do 1995. Razlog tome je što su se tek od tada u obzir uzimali i vanevropski igrači. zaključak je bio sledeći, 12 od 39 priznanja bi promenilo vlasnika, a među njima bi bili Pele, Maradona, Garinča, Romario, Kempes itd. Međutim retroaktivno se nije ništa menjalo.

(Filip Ištvanović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA