Partizanov tim za 161. večiti derbi uz dilemu: Natho ili Suma, napad ili totalna ofanziva na Zvezdu?

Trener Savo Milošević neće improvizovati sa odbranom, ali će zato u napadu moći da bira između nekoliko kvalitetnih opcija

  • 47
FK Partizan Foto: Partizan.rs/Miroslav Todorović

Samo dva dana odmora i jedan trening su fudbaleri Partizana imali, posle teškog meča u Ligi Evrope sa AZ Alkmarom, da se saberu, odmore, psihički i fizički pripreme za 161. večiti derbi (nedelja, 18.00), a struka na čelu sa Savom Miloševićem isto toliko da smisli način kako da što pre vrati fudbalere u “domaći kolosek” i adekvatno ih osposobi za najvažniji meč u srpskom fudbalu.

Olakšavajuća okolnost za crno-bele je činjenica da je i večiti rival bio na jednako velikim, ako ne i većim mukama u Minhenu, gde je u meču sa slavnim Bajernom “ceđena drenovina”, ali ni jedne ni druge iskušenja u Evropi ne amnestiraju pred armijom navijača koja očekuje dobru igru i pobedu svog tima.

Partizan u ovom trenutku nema previše tajni, jer je ekipa u potpunosti zdrava, nema povređenih fudbalera, postoje samo rekonvalescenti (Sejduba Suma) i oni koji još uvek nemaju dovoljno kiseonika u plućima i treninzima sa saigračima, jer su u tabor stigli nešto kasnije (recimo – Lazar Marković).

Ipak, Milošević će sa svojim stručnim štabom svakako morati dobro da “odmeri” nivo potrošenosti posle Holanđana i na konto toga sastavi tim, koji će sutra i igrački i trkački parirati Crvenoj zvezdi.

Partizan, sastav derbi Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: MN Press

IZRAELAC PONOVO MOZAK TIMA

U ovom trenutku postoje postoje dve opcije koje bi struka crno-belih mogla da primeni u derbiju i obe su prilično realistične i isprobane u bliskoj prošlosti, što u Superligi, što tokom evropskih mečeva.

Prva i možda za nijansu realnija varijanta je tim “preslikan” iz utakmice sa AZ Alkmarom, koji je, sticajem okolnosti, pomalo menjan baš za Holanđane, usled povrede, koja je Sejdubu Sumu odvojila od terena nekoliko dana.

Podsetimo, Milošević je pred holandsku ekipu poslao sastav u kome poslednja linija nije trpela nikakve promene u odnosu na pređašnji period. Dakle, ispred golmana Vladimira Stojkovića prilku su dobili Nemanja Miletić (desno) i Slobodan Urošević (levo) na bekovskim pozicijama, te Bojan Ostojić i Strahinja Pavlović kao tandem centralnih defanzivaca.

Jedina promena se dogodila u manevru i to u centralnom delu, tačnije na mesto organizatora igre, gde je čas fudbala držao Bibras Natho. Pomagali su mu Saša Zdjelar i Aleksandar Šćekić kao “osigurači” na poziciji zadnjeg veznog, odnosno Zoran Bambi Tošić i Takuma Asano na krilnim pozicijama, dok je u napadu dejstvovao Umar Sadik.

Tokom utakmice Milošević je rotirao, te je Tošić zamenjen Lazarom Markovićem, ne bi li bio odmorniji za derbi, a Sejduba Suma je dobio priliku umesto Šćekića, kada su crno-beli jurili pobedonosni gol.

S obzirom na činjenicu da je pomenuti sastav sa Nathom kao “mozgom” tima odigrao veoma dobro i “ispustio” Holanđane samo zbog iskakanja iz šablona, nije isključeno da Savo Milošević i protiv velikog rivala posegne za istim rešenjima.

Partizan sastav derbi 2 Foto: Telegraf

TOTALNA OFANZIVA SA GVINEJCEM

U drugoj varijanti, koju je Partizan takođe isprobao i to na prvenstvenoj utakmici sa TSC, vezni red crno-belih bi bio još ofanzivniji i možda i ubojitiji u odnosu na prvu pretpostavku tima.

U tom slučaju bi odbrana takođe ostala u istom sastavu, ali bi vezistima ispred poslednje linije drugačije bile podeljene uloge. Tako bi Saši Zdjelaru društvo pravio Bibras Natho, kome ta pozicija takođe nije strana i Izraelac je jednako opasan, jer ima veliki radijus kretanja (iako bi trepela defanziva svakako).

Krilne pozicije bi takođe bile rezervisane za Zorana Tošića i Takumu Asana, ali bi ulogu pakera i drugog napadača ponovo preuzeo Sejduba Suma. Gvinejac bi jednako pomagao i manevru, ali i pridodavao se Sadiku u poslednjoj trećini terena kada god je u mogućnosti.

Bibras Natho, Partizan - AZ Alkmar Foto: MN Press

Ni ta ideja nije daleko od realizacije, jer Partizan im problem sa realizacijom, a Suma je na početku sezone, kako u prvenstvu, tako i u Evropi, bio jedan od najefikasnijih igrača crno-belih. Sposoban da pomogne saigračima oko sebe, ali i da individualnim potezom reši utakmicu.

Naravno, ne treba zaboraviti i kvalitet koji ove godine Partizan ima na klupi za rezervne fudbalere, pre svega u Lazaru Markoviću koji još uvek nije spreman za 90 minuta, no, makar na svežinu može mnogo da doprinese. Zatim i mladom Filipu Stevanoviću koji je sjajan individualac, te Aleksandru Lutovcu, Lazaru Pavloviću, Igoru Vujačiću, Đorđu Ivanoviću, koji su već imali svoje uloge u prošlosti.

(Z. Ivković)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Partizan pa Bog

    21. septembar 2019 | 21:19

    Sutra ce biti 3:1 za PARTIZAN jedini gol za zvezdanu postice sudija iz penala .

  • Puritanac

    21. septembar 2019 | 18:38

    Natho na Scekicevo mesto,Suma napred. Stevanović mali da počne na levom krilu. I da se napadne bunker iz svih oruzija. I samo da se napada svih 90 minuta i ako povedemo 1:0,2:0 i dalje da se napadaju. Pa šta ima lepše nego gledati musave i njihovog strucnjaka da strepe svo vreme za sopstveni gol.

  • kondukter u tenku na pecurkani

    21. septembar 2019 | 21:35

    Sa Sumom..momak koga ce oni morati rusiti...trenutnoPartizan je bolji..ne smijemo potcjenjivati laznog sampiona..moze zalutati neka lopta znamo da sreca hoce nesrecnike kao sto je ovaj propali projekat..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA