≫ 

FIFA: Iranke konačno mogu na stadion!

Doneta je važna odluka!

  • 0

Međunarodna fudbalska federacija saopštila je da je njena inspekcija posetila Iran i da je zaključila da ne postoje "značajne operativne prepreke" za ukidanje četiri decenije stare zabrane i da se Irankama dozvoli da sledećeg meseca prate kvalifikacionu utakmicu sa Svetski kup.

Posle sastanka sa fudbalskim i zvaničnicima vlade u Teheranu ove nedelje, FIFA je saopštila da će sarađivati sa iranskim fudbalskim savezom da se Irankama dozvoli da prate i utakmice domaće lige.

FIFA od Irana traži da ukine zabranu ulaska za žene na stadione jer se time, kako se navodi, krše međunarodni fudbalski statuti o zabrani diskriminacije, prenosi AP.

Ta zabrana privukla je ovog meseca svetsku pažnju posle smrti 29-godišnje aktivistkinje, Sahare Hodajari, koja se zapalila ispred suda. Ona je bila uhapšena jer se prerušila u muškarca da bi ušla na fudbalski stadion u Teheranu i pretilo joj je šest meseci zatvora.

Inspekcija je posetila Iran uoči kvalifikacione utakmice za Svetsko prvenstvo između domaćina Irana i Kambodže, 10. oktobra, koja će se odigrati na stadionu "Azadi" koji može da primi 78.000 navijača.

FIFA je navela da je ta poseta bila fokusirana na "međunarodne odnose, bezbednost i pitanja u vezi sa ulaznicama".

Iranski zvaničnici su tom prilikom upoznati za "čvrstim i jasnim stavom FIFA da ženama treba da bude dozvoljeno da slobodno idu na fudbalske mečeve", i da se ulaznice prodaju svima ko želi da prati utakmicu.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Teme

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA