Kako je Zvezda postala beskrvna u derbiju? Hronologija mečeva ogolila ono što je Milojević priznao!

Kako je Zvezda uz sve bolji evropski put pravila i sve slabiju istoriju derbija?

  • 27
Vladan Milojević, Savo Milošević, Zoran Mirković

Foto ilustracija: A. Nalbantjan/MN Press

Trener Crvene zvezde Vladan Milojević stilom fudbala i filozofijom igre potpuno je "legao" silno motivisanim igračima Partizana u novijoj eri!

To su potvrdile utakmice protiv Zorana Mirkovića i Sava Miloševića, a naročito je nekadašnji golgeter uspeo da se dokaže u okršajima protiv večitog rivala. Kako je vreme odmicalo, od Zvezdinih uspeha u Ligi Evrope do onih u Ligi šampiona, Milojeviću je bilo sve teže da se nosi sa bremenom favorita, pošto je stvorio ekipu koja je bez "umiranja u lepoti" spremna da parira jačim rivalima na evropskom frontu.

Zvezda je to najbolje pokazala protiv Jang Bojsa koji je eliminisala, prethodno je fajterski izbacila Kopenhagen sa igračem manje, nije Milojevićev tim blistao čak ni protih Helsinkija, ali je na suvi i individualni kvalitet uspevala da dođe do prolaza u Evropi, pa često i do pobeda na domaćem frontu.

Marko Marin

Foto: Marko Jovanović

Crveno-beli su spremni za velike domete i kada su domaćini, pobedili su Liverpul i uzeli bod Napoliju, nisu se obrukali protiv PSŽ-a (1:3), ali kada je potrebno ući u derbi maksimalno "našpanovano", i to često protiv Partizana koji nema šta da izgubi sa velikim bodovnim zaostatkom, nastaje ozbiljan problem.

Zato ćemo se podsetiti istorijata utakmica, uz jedan podatak - Milojevićeva Zvezda nije slavila u Humskoj, a u sva tri derbija završena rezultatom 1:1 je bila ta koja je jurila izjednačenje protiv fajterski nastrojenog Partizana.

Za sada, prvenstveni bilans su dve pobede, poraz i čak četiri remija, uz poraz u Kupu viđen proletos. Čini se da je poslednji derbi pokazao da Milojević nije dovoljno verovao u svoju standardno formaciju i postavu, čim je žrtvovao celu igru kako bi postavio trojicu štopera i anulirao odsustvo jednog beka!

FK Partizan, FK Crvena zvezda, derbi, fudbal

Foto: Marko Jovanović

155. derbi, Crvena zvezda - Partizan 0:0

Zvezda i Partizan su se sastali posle evropskog plasmana u grupe Lige Evrope, crveno-beli su se ekstremno potrošili protiv Krasnodara u revanšu plej-ofa kvalifikacija (2:1), Partizan se raspucao protiv Videotona u gostima sa 4:0, ali nije bio tako ubojit na stadionu "Rajko Mitić".

Nije bila ni Zvezda, više je bilo polušansi, izdvojila se doduše prečka Aleksandra Pešića, Srniću je Vladimir Stojković skinuo zicer, ali Milojeviću svakako niko ništa nije imao da zameri - bio mu je to trenerski debi u derbijima, za razliku od Miroslava Đukića u svom drugom mandatu u klubu iz Humske.

Takođe, postava je bila standardna i bez eksperimentisanja.

156. derbi, Partizan - Crvena zvezda 1:1

Već na ovom meču, Partizan je bio na ivici pobede, Suma je u 61. minutu iz penala doneo vođstvo, da bi Ričmond Boaći to anulirao u 84. Zvezda je tada na zimsku pauzu otišla sa devet bodova prednosti, ali je u derbiju ozbiljno "pokazala zube" tek kad je primila gol.

Ta boljka se ponavljala i kasnije, ovaj put je posle 1:0 na semaforu Pešić prvo bio u šansi, zatim i Kanga, pa Krstičić, da bi na kraju Boaći postavio konačan rezultat. Na ovom meču, imala je Zvezda najbolju šansu i u prvom poluvremenu, opet preko Pešića.

157. derbi, Crvena zvezda - Partizan 2:1

Najbolji Milojevićev derbi bio je onaj iz aprila 2018. godine, u 1. kolu plej-ofa, kada su Radonjić i Pešić golovima u razmaku od 18. do 21. minuta najavili pobedu. Zvezda je potpuno dominirala u prvom poluvremenu, mogla je da dođe i do ubedljivije prednosti, a tek sredinom nastavka je Partizan došao do nekoliko šansi, iako je igra bila dobrim delom umrtvljena. Partizan je poraz samo ublažio iz penala u nadoknadi.

Milojević je tada prekinuo klupski niz od dve godine bez pobede nad Partizanom, jer je prethodno Zvezda pobedila crno-bele tek u 150. derbiju u Humskoj sa 2:1. Ujedno, završen je duel Milojevića sa Đukićem.

158. derbi Partizan - Crvena zvezda 1:1

Zvezdi je ovo bio prvi derbi meč u kom se videlo da Milojeviću ne prija uloga velikog favorita u derbi mečevima, a od čega nije mogao da pobegne, naročito posle remija sa Napolijem na startu Lige šampiona. Upravo ulazak Zvezde u elitu je promenio sliku u domaćem fudbalu, a upravo to je prijalo Partizanu u derbij mečevima, u koje je ulazio silno motivisan, dok je u taboru crveno-belih škripalo već u pristupu.

Još treba imati u vidu da je Zoran Mirković preuzeo ekipu i da je malo ko smatrao da crno-beli mogu išta, ali se tim sa Marakane mučio da pređe pola terena u prvih 45 minuta, potpuno je podbacila startna postava sa Čaušićem i Kafuom, pojačanjem koje je najmanje pokazalo u prethodnoj sezoni.

Bledi Čaušić je već na poluvremenu zamenjen Jovančićem, Kafu nešto kasnije Simićem, a Partizan je spektakularno poveo u 33. minutu preko Rikarda Gomeša, propustivši usput nekoliko sjajnih prilika. U prvom poluvremenu je prednost mogla da bude ubedljivija, Pantić je u 53. minutu pogodio prečku, a potom je u 68. Boaći izjednačio pogotkom oko kog se i danas vodi rasprava da li je lopta prešla liniju.

Ričmond Boaći, Vladimir Stojković

Foto: Marko Jovanović

Partizan je na ovom meču od pobede delila fizička sprema, nisu bili spremni da 90 minuta diktiraju tempo, što je Zvezdi bilo dovoljno za bod, ali je bilo jasno da će Milojević morati da poradi na motivaciji protiv naoštrenih crno-belih. Bez dileme, ovo prvo poluvreme iz Humske bilo je najslabije u novijoj istoriji derbija crveno-belih.

159. derbi Crvena zvezda - Partizan 1:1

Nije ni na Marakani uspeo Milojević potom da pobedi Mirkovića, i još jednom je bio prinuđen da juri prednost rivala! Posle gola Nemanje Nikolića u 36. minutu, Pavkov je kao džoker izjednačio evrogolom u 74.

Na ovoj utakmici, Partizan je fizički potpuno dominirao u većem delu utakmice, a posebno je eksplodirao Strahinja Pavlović, koji je kao 17-godišnjak vrhunski sačuvao Ričmonda Boaćija, potvrdivši u tom trenutku da je veliki zalog za budućnost.

160. derbi Crvena zvezda - Partizan 2:1

Zvezda je pobedila golovima Bena i Vukanovića u 60. i 80. minutu, Gomeš je iz penala u 90. ublažio poraz. Bio je ovo prvi derbi koji je vodio Savo Milošević posle odlaska Mirkovića, ali je ovde u prvih sat vremena viđen antifudbal, obe ekipe su se mučile u pokušajima da izvedu smislenu akciju, sve dok nije Ivanić pobegao čuvarima i uputio pas ka Benu, koji je iznudio penal.

Ivanić je potom asistirao i Vukanoviću, pa je Zvezda tek iz trećeg sezonskog pokušaja slomila Partizan, koji je u ovoj sezoni za zaborav morao da se grčevito bori za Evropu u duelima sa Mladosti, Napretkom, Vojvodinom i Proleterom.

Usput, Partizan je posle toga osvojio Kup upravo na stadionu "Rajko Mitić", potpuno nadigravši crveno-bele, koji su u ovoj prolećnoj polusezoni posle ispadanja iz Evrope i ostvarivanja kapitalne zalihe bodova imali praktično samo tri važne prolećne utakmice, od toga jednu za trofej - ta je izgubljena ubedljivo najslabijom partijom.

Vladan Milojević, FK Crvena zvezda

Foto: MN Press

161. derbi Partizan - Crvena zvezda 2:0

Najsvežija utakmica u pamćenju možda ne iziskuje previše potrebe za podsećanjima i analizama, ali "upada u oči" jednim podatkom kao nijedna pre - nikad do sada Milojević toliko nije improvizovao sa postavom i ekipom.

Iako je besneo na igrače, naročito u prvom poluvremenu, bilo je jasno da je  sam mnogo toga "zakuvao" izvođenjem postave koja nikada do sada nije igrala, improvizujući i formacijiski i igrački.

Čitavu igru i koncept Milojević je rešio da žrtvuje zbog povrede levog beka, a postalo je jasno koliko je i prelazni rok pokazao manjkavosti, čim je problem sa strancima napravio toliki problem zbog povrede bočnog igrača defanzivne linije.

Zato je i bilo mnogo nesporazuma u igri crveno-belih, Marin je odigrao možda i svoj najslabiji derbi, što je na kraju rezultiralo Partizanovom pobedom sa 2:0 uz podršku džokera - malo ko bi očekivao da će Partizan u ovakvoj konstelaciji snaga i protiv Zvezde kao novog učesnika Lige šampiona imati priliku da "dužom klupom" reši meč!

- Dobro, to sigurno ima puno nekih stvari... Derbi je, videli ste i danas. Neki igrači su sasvim drugačiji, kako dođe derbi, oni su... da li je to derbi ili neko opterećenje, pritisak. Ne znam iz kog razloga, ali da je činjenica, jeste - rekao je Milojević posle utakmice, priznavši da nedostaje prave agresivnosti u igri.

Još jednom, potvrdilo se da se Milojević daleko bolje snalazi u ulozi blagog ili čak potpunog autsajdera, ili u nešto ravnopravnijem statusu ekipa, kao kada je igrao Ligu Evrope.

(B. V.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milos

    23. septembar 2019 | 12:35

    Najbolji pokazatelj je derbi.......evo sada neko da ga pita sta je postavio sinoc I cemu su sluzili ili bolje receno sta su igrali Zander I Gobelja prestacu da bodrim I gledam Zvezdu I naravno sta mu znace tri pozadi kada je ekipa uigrana na drugaciju koncepciju skroz?!............Dokle I ta defanziva vise????dokleeeee?????

  • Bax

    23. septembar 2019 | 13:35

    Parkirali tenk, borbeno vozilo i autobus ispred gola i nije bilo dovoljno? Morace trener da izmisli jos nesto za sledeci put.

  • Zoran

    23. septembar 2019 | 12:52

    Miloje ili menjaj shvatanje fudbala i taktiku ili idi, ne dozvoli da te navijači teraju i da upropasti sve ono dobro do sada.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA