≫ 

Partizan razbio Zvezdu u manevru, Milojević promašio strance i taktiku: Analiza 161. večitog derbija

Crno-beli taktički odigrali besprekoran meč, imali više želje i motiva, za razliku od jalove defanzivne ideje i postavke crveno-belih

  • 8
FK Crvena zvezda FK Partizan Večiti derbi Foto: MN Press

Kada dečak od 16 godina (Filip Stevanović) sam uputi više udaraca u okvir gola nego cela protivnička ekipa i kada se golman jednog od timova samostalno zagreva tokom većeg dela utakmice (Vladimir Stojković) jer apsolutno nema posla, jasno je kakav je odnos snaga bio u proteklom 161. večitom derbiju, u kome Partizan nije samo savladao Crvenu zvezdu (2:0), već je i igrački nadvisio i taktički nadmudrio u svakom segmentu fudbalske igre.

Zasluge, pre svega, idu na račun fudbalera crno-belih, koji su smogli snage da zbiju redove i načine dodatni napor, i fizički i mentačlni, posle teške utakmice sa AZ Alkmarom u Ligi Evrope i isprse se pred crveno-belima. Naravno i trenera Sava Miloševića i njegovog stručnog štaba koji je besprekorno pripremio najvažniji meč u srpskom fudbalu, ne ostavljajući Zvezdi prostora za “krštenu” akciju i šut ka golu svih 90 minuta, što se ne pamti u minulih nekoliko godina.

FK Crvena zvezda FK Partizan Večiti derbi Foto: MN Press

Treba svakako poći od fizičke pripreme igrača crno-belih, koja je, zahvaljujući Marku Stojanoviću, ove sezone na sjajnom nivou, a kada je tako onda Partizanu ne smeta ni dan manje za oporavak posle evropske utakmice. To je činjenica koja je mnogo pomogla i ostatku stručnog štaba u razvoju plana za derbi.

NAPAD JE NAJBOLJA ODBRANA

Za razliku od kolege sa klupe rivala, Milošević posle AZ Alkmara nije imao razloga da bude nezadovoljan formom svog tima (možda samo rezultatom), te nije bilo potrebe da tumba ekipu i “izmišlja toplu vodu”, jer Partizan igrački ima i “glavu i rep”.

Najavio je pre utakmice da će crno-beli napasti Crvenu zvezdu, da to neće biti grlom u jagode, kao u slučaju Holanđana, ali je isto tako, između redova, najavio kako će Zvezda.

Verovatno se i sam osmehnuo kada je sat pred meč video pet klasičnih defanzivaca u postavi crveno-belih, koja je pretumbana u odnosu na prethodnu utakmicu, sa promenjenim sistemom, bez Kanjasa, Garsije i Rodića u protokolu, bez Vukanovića i Pavkova u prvih 11...

161 Večiti derbi, FK Partizan, FK Crvena zvezda Foto: Tanjug/Bojan Stekic

Spoznaja koga će od stranaca tim iz Ljutice Bogdana poslati na teren i u kom sistemu će igrati nije promenila plan utakmice ni za jotu, Partizan je izašao visoko, napao Crvenu zvezdu, isključujući, po ko zna koji put, najopasnijeg Marka Marina iz utakmice, bilo da se kretao u centralnom delu terena ili izvlačio na bok gde ga je čekao Nemanja Miletić.

Uz njega, crno-beli su neutralisali i Ričmonda Boaćija, koji gotovo da nije imao kontakt sa loptom, dok sa neuigranim i igrački krajnje diskutabilnim Van La Parom nije bilo problema, kao ni sa mladim Vulićem, još uvek “zelenim” za ovakve mečeve.

Tim iz Humske je apsolutno nadigrao taktički nadigrao Zvezdu, pre svega u manevru i na kraju je “slomio” oružjem koje u minule dve sezone bilo upravo najjače u rukama Vladana Milojevića – dugom klupom.

SAVRŠEN TAJMING I POGOĐENE IZMENE

Tajming Partizanovih izmena je bio besprekoran i hiruški precizan. Umar Sadik je propisno umorio i namučio odbranu Crvene zvezde, a onda Milošević u drugom delu povukao potez koji je dodatno opteretio poslednju liniju gostiju i, ispostavilo se – rešio meč.

Umesto pomenutog Sadika na teren je poslao Sejdubu Sumu, a zatim pomerio Takumu Asana sa krilne pozicije bliže golu Zvezde. Hitri Japanac je pritiskao i jurio svaku loptu, da bi struka crno-belih potom na teren poslala i Zorana Tošića (umesto Natha).

Svi pomenuti igrači (Suma, Tošić, Asano) su dali doprinos presingom kod prvog gola, koji je fudbalsko delo Sejdube Sume, a treći fudbaler sa klupe – Rajko Brežančić je maestralnom asistencijom Tošiću stavio tačku na savršeno veče Partizana.

DEFANZIVA OSUĐENA NA PROPAST

Možda bi sve bilo drugačije da je Crvena zvezda imala više hrabrosti i odvažnosti u Humskoj, da je bar pokušala da se nadmeće, odnosno da je izbor stranaca, pa i prvotimaca bio precizniji, kvalitetniji. Obe pomenute stavke idu isključivo na dušu trenera Vladana Milojevića i on je deo krivice (za izbor stranaca) preuzeo na sebe posle utakmice.

FK Crvena zvezda Foto: MN Press

Mada, sve te pretpostavke treba uzeti sa rezervom, jer Milojević sigurno najbolje zna u kakvoj su formi njegovi igrači i šta od koga može da očekuje u ovom trenutku. Ako se osvrnemo na nekoliko prethodnih mečeva, kako u domaćem takmičenju, tako i u Evropi, jasno je da Crvena zvezda nije ni blizu forme iz prošle sezone, ali i da je kvalitet tima prilično upitan.

Postoji vidljiv problem u organizaciji igre, jer se sve od kreacije svodi na Marka Marina. Kako je fudbal kolektivni sport, ta ideja može da prolazi izvestan period, a onda je svaki iole ozbiljniji rival čita kao “bukvicu” i lako nalazi načine da je osujeti.

Ako u tom momentu jedan tim nema još nekoliko raspoloženih i kreativnih igrača da ponesu breme, a Zvezda ih u ovom trenutku očito nema, jer su Mirko Ivanić (juče na klupi), Jovančić i ostali vezisti u očiglednoj igračkoj krizi, pride se naprave greške u taktici, izboru stranaca, pripremi same utakmice, onda je ideja o dobrom rezultatu u večitom derbiju unapred osuđena na propast.

Uz sve navedeno, želja i motiv Partizanovih igrača da pobede u derbiju je bio daleko veći, što takođe ide na dušu struci i verovatno će i taj segment takođe biti predmet analiza na stadionu “Rajko Mitić”. Odmah pošto se raščivijaju fudbalski propusti, koji su doveli do glatkog poraza...

(Z. Ivković)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • momo

    23. septembar 2019 | 14:11

    Svako normalan je znao da Zvezda nema sansi protiv ovog Partizana.Vidjelo se u zadnjim utakmicama..Zvezdu su sudije odrzale na vrhu kako bi pokazali da je evropski klub.Svjesni su svoje nemoci a novine su ukljucene da joj drze rejting iako se svi ismijavaju ovoj nizerazrednoj ekipi.To sto se docepala LS je plod srece i slabi protivnici.,,realno je da je tek cetvrti ili peti klub u srbiji,,,pokazace vrijeme da ce sudije upadati u probleme zato sto ce morati stalno izvlaciti zvezdu od poraza i tako dovuci prvenstvo u totalno neregularnost

  • dimitrije

    23. septembar 2019 | 14:03

    Da li je realno, da trener CZ nikada nije upitna tema, da li je prava osoba na pravom mjestu?Inace sam Partizanovac, ali smatram da imate trenutno vece i siri kader igraca.

  • delijaRS

    23. septembar 2019 | 17:53

    Van La Para jedna od većih prevara i promašaja u Srpskom fudbalu... Dajte šansu našim klincima!!! I ako kiksaju, naši su, mladi su, a i mnooooogo manje plaćeni.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA