≫ 

Iliev za Telegraf o derbiju, Zvezdi, golu i posveti Sume: Živeli smo sa bremenom, sada je dokazao!

Nije mu bilo lako, teret skupog transfera ga je pratio svakoga dana, u takvim uslovima je nemoguće funkcionisati, a mnogo toga sam i sam osetio na koži

  • 31

Retko su prilike kada možete da vidite emocije na licu Sejdube Sume, svejedno - sreće ili tuge, jer je napadač Partizana jednostavno takvog karaktera. Miran, tih, povučen, pomalo u svom svetu, ali se očito radi o momku koji ne zaboravlja one koji su mu pomogli i bili podrška i kada su ga svi odbacivali, nazivali promašajem.

Zbog njega je u proteklom periodu značajno trpeo i bivši sportski direktor, sada jedan od operativaca u sportskom sektoru - Ivica Iliev, koga napadač nije zaboravio u velikom uspehu, već mu se javno zahvalio što je tri godine verovao da je pravi igrač za Partizan.

Gvinejac se u Humskoj “ponovo rodio” i ne samo da je bio jedan o igrača odluke na 161. večitom derbiju, već je u proteklom periodu značajno pogurao crno-bele ka Ligi Evrope, ali i u domaćem takmičenju. I to zbog činjenica što je trener Savo Milošević “našao žicu”, postavio ga na poziciju koja mu je prirodna i dodelio važnu rolu u timu.

161 Večiti derbi, FK Partizan, FK Crvena zvezda

Foto: Tanjug/AP/Darko Vojinovic

Iliev za Telegraf kaže da ga je Suma veoma prijatno iznenadio izjavom i ističe da mu je veoma drago što javnost i navijači konačno mogu da vide o kakvom se fudbaleru radi. Za početak, osvrnuo se na duel sa Crvenom zvezdom i pobedu koja je Partizan vratila u šampionsku trku.

- Derbi je opravdao očekivanja, baš što se tiče Partizana i verujem da su srećni svi koji vole i podržavaju klub. Dobra igra svih 90 minuta, na evropskom nivou, dva fantastična gola i, rekao bih, zaslužena pobeda. A nije mala stvar pobediti tim kakav je Crvena zvezda, koji i individualno i ekipno ima veliki kvalitet, odlično su vođeni, čemu u prilog ide i plasman u Ligu šampiona.

161 Večiti derbi, FK Partizan, FK Crvena zvezda

Foto: Tanjug/AP/Darko Vojinovic

- Čestitam im na svemu što su ostvarili u proteklom periodu i na fer i sportskoj borbi u derbiju. Zamislite na kom je tek nivou bio Partizan u minulom meču kada takvoj ekipi nije dozvolio šut u gol, već je dominirao, igrao napadački, lepo za oko i stvarao prilike.

- Čestitam i našim fudbalerima i stručnom štabu na čelu sa Savom Miloševićem veliku pobedu, svima u klubu, kao i svim našim navijačima, koji treba da budu ponosni na sve što postojeći tim pruža u dosadašnjem delu takmičenja. Pokazali smo da imamo kvalitet da se borimo za trofeje i nadam se da lepe stvari tek predstoje - rekao je Ilijev.

IGRAO JE SA BREMENOM TRANSFERA, TO NIJE LAKO IZDRŽATI

Ispostavilo se da je jedan od “dželata” Zvezde bio Sejduba Suma. Fudbaler zbog koga ste u prethodne tri godine i vi bili na udaru.

- Gol koji je Suma postigao je za TV špice i jedino što mogu je da mu čestitam i poželim da samo tako nastavi, jer je dosta toga prošao u minule tri godine, mnogo više ružnog nego lepog.

Bio je “etiketiran” od prvog dana, više se pričalo o novcu koji je uložen u njega, nego o tome kakav je zapravo igrač. Nametnuto mu je breme, koje u nekim momentima nije mogao da izdrži, jer se radi o mirnom, skormnom momku. Ova sezona je potpuno drugačija, prihvaćen je i u timu i na tribinama i na tim krilima Sejduba zapravo pokazuje svoj kvalittet i doprinosi Partizanu.

- Imao je zapaženih rola i u prvoj sezoni kada je došao, postigao je neke važne golove, pomogao u plasmanu u Ligu Evrope i tada i sada. Ali je vremenom počeo i sam da popušta pod svim tim pritiscima, jer se konstantno stvarala negativna atmosfera oko njega. U takvim uslovima, bio sam fudbaler i znam šta pričam, teško je pokazati kvalitet.

Sejduba Suma

Foto: Marko Jovanović

To je i bio jedan od razloga što protekle sezone nije bio u Partizanu, već u Izraelu na pozajmici.

- Tako je. Otišao je, sam je to tražio, da pokuša da ponovo pronađe sebe i vrati formu zbog koje smo ga i angažovali. Ipak, kada stagnirate određeno vreme, povratak zna da bude mukotrpan. Bilo je verovatno i do njega, ali i do nekih drugih okolnosti. Često je posle prve greške, bilo na svojoj ili protivničkoj polovini, seljen na klupu, pa ga nije bilo u protokolu.

Do dolaska Sava Miloševića gotovo nikada nije igrao na svojoj poziciji, već je guran sa strane i gubio je i Partizan i on lično. Milošević je uvideo kvalitet koji poseduje, dodelio mu bitnu ulogu i pozicionirao ga gde treba na terenu. Žao mi je samo što se to nije dogodilo već prve godine, jer, odgovorno tvrdim, da je ovo što sada Suma pokazuje samo 60 posto njegovih mogućnosti. Bio je, uveren sam, bolji igrač kada je došao u Partizan nego što je sada kada zaista mnogo doprinosi.

PROŠAO SAM “TOPLOG ZECA”, ALI NE ŽALIM

U izjavi posle meča vas je pomenuo u prvoj rečenici. Zahvalio se javno što ste sve vreme verovali u njega i kada su ga svi drugi osporavali.

- Verujte mi, kada sam video šta je izgovorio, to je bio više nego emotivan trenutak za mene. U svoj onoj euforiji, kada je trebalo i normalno je da misli na sebe i sve ono dobro što je uradio, praktično odlučio večiti derbi, nije zaboravio na mene i zahvalan sam mu na tome.

- To samo pokazuje o kakvom se momku radi. Zna on vrlo dobro da sam i sam milion puta prošao “toplog zeca” u javnosti zbog njegovog transfera, zato je verovatno tako i odreagovao. Srećan sam i zbog Sume, ali i zbog Zorana Bambija Tošića, koji je postigao prvenac u večitom derbiju.

- Takođe sam ponosan i na činjenicu da i ove sezone imamo sjajne domaće igrače, povratnike u klub, našu decu iz Omladinske škole, koja, videli ste, počinju i igraju derbi bez straha, ali i kvalitetne strane fudbalere koji prave razliku.

- Taj trend smo nastavili angažovanjem Bibrasa Natha, Takume Asana i Umara Sadika, koji su, uz momke sa ovih prostora, učinili Partizan boljim i zasluženo uživaju u plodovima velike pobede – zaključuje Ivica Iliev.

(Z. Ivković)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • momo

    23. septembar 2019 | 19:59

    Od prvoga dana komentarima sam branio Sumu..znao sam da ce covjek proigrati i drago mi je sto je bas ON razvalio laznog sampiona i srsku sramotu...

  • Cvrle

    23. septembar 2019 | 19:57

    A kolika je tvoja SUMA od Sejdube Suma🤣🤣

  • hahaha

    23. septembar 2019 | 20:26

    razvalio? covek slucajno dao golg

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA