≫ 

Održana konferencija o nameštanju utakmica u Srbiji: Ovo su modeli sprečavanja korupcije

"Bez obzira na oblik, uključujući i sportske manifestacije, korupcija pogađa celo društvo, i zato je potrebna kvalitetna i brza razmena informacija i koordinacija rada državnih organa", rekla je prvi zamenik Republičkog javnog tužioca Zorica Stojšić na konferenciji o korupciji i dogovaranju rezultata fudbalskih utakmica.

  • 4

O korupciji u sportu se, nažalost, sve više saznaje u poslednje vreme, a ona može imati značajan uticaj na sportske radnike i sport uopšte i onemogućiti normalnost održavanja tih manifestacija, izjavila je danas prvi zamenik Republičkog javnog tužioca Zorica Stojšić.

Direktor policije Vladimir Rebić ocenio je da će konferencija biti svojevrstan rezime zajedničkog rada sa evropskim i institucijama Italije i Norveške, ali i da će dati impuls za otkrivanje korupcije u sportu, posebno u fudbalu. On je naveo da je tokom 2017. i 2018. godine 120 pripadnika MUP, zajedno sa evropskim partnerima, prošlo specijalističke obuke za borbu protiv korupcije i odmah su uključeni u rad policije, prenosi Danas.

Zamenik šefa Delegacije Evropske unije u Srbiji Mateja Norčič Štamcar ukazala je da veliki deo novca iz ekonomije ide u sportska takmičenja i da se treba zapitati zašto tome nije ranije posvećena veća pažnja, pogotovo kad je u pitanju nameštanje utakmica.

Vladimir Rebic Direktor policije Vladimir Rebić Foto: mup.gov.rs

Ona je upozorila da je korupcija u sportu vrlo razarajuća, jer se radi o oblasti koja je jako vidljiva u javnosti, naročito fudbal, i time se urušava poverenje građana. Norčič Štamcar je rekla da efekti borbe protiv korupcije najlakše mogu da se vide u sportu, jer ga građani vole. Najbolji protivotrov za korupciju u bilo kojoj oblasti, kao i u slučaju organizovanog kriminala, jeste delotvorna primena zakona, a to podrazumeva i sprovođenje brze finansijske istrage, koja je nemoguća bez međunarodne saradnje, napomenula je ona.

Šef Misije OEBS u Srbiji Andrea Oricio konstatovao je da je nameštanje fudbalskih utakmica fenomen koji urušava integritet sporta, ne samo u Srbiji i regionu.

Korupcija se ne odnosi samo na klađenja, nego i na građevinsku industriju, na primer kada se odlučuje kome će biti dodeljena izgradnja nekog stadiona, objasnio je Oricio. On je kao primer naveo Italiju, gde je u nelegalnim kladionicama u istrazi u koju se uključio državni tužilac otkriveno četiri milijarde evra prometa i oduzeta imovina u zemlji i inostranstvu vrednija od milijardu evra. Ti kriminalci su obrazovani na najboljim univerzitetima, koriste sofisticirane metode i najnoviju tehnologiju. Zato i organi koji se bore protiv toga moraju ići u korak sa tehnološkim razvojem, ukazao je Oricio.

Oricio je upozorio i da ni UEFA i FIFA, koje su uključene u organizaciju nekih od najvećih takmičenja i utakmica u fudbalu, nisu imune na korupciju. Profiti koji se tu vrte su veoma veliki, a to su i krivična dela koja imaju transnacionalni karakter, zaključio je on.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ujka Zitko PFK

    2. oktobar 2019 | 17:55

    A sta kaze duh kasper koji lebdi nad marakanom? 🤣🤣🤣🤣

  • Ujka Zitko PFK

    2. oktobar 2019 | 17:51

    Ne treba nam placena titula🤣🤣🤣🤣

  • Majo

    2. oktobar 2019 | 21:16

    Toncev na poligraf,svaka utakmica protiv proletera,radnika iz dva u jedan,dobiju kaznu milion dinara u ponedeljak oni opet u sredu iz dva u jedan

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA