≫ 

FIFA i UEFA su na strani Srbije protiv Kosova: Traži se najrigoroznija kazna zbog Zvezde!

Generalni sekretar Fudbalskog saveza Srbije ističe kakva će biti reakcija posle zabrane da crveno-beli igraju meč u Zvečanu

  • 25
Srbija, Kosovo, Zvezda, FIFA, UEFA

Ilustracija: Nikola Jovanović

Veliki skandal dogodio se u sredu, kada Crvenoj zvezdi zabranjeno da uđe na Kosovo, pa meč protiv Trepče nije mogao da se odigra u Zvečanu. Fudbalski savez tzv. Kosova alarmirao je vlasti nepriznate države, koja je poslala policiju i specijalne snage na prelaz Jarinje, gde je čelnicima i fudbalerima Zvezde poručeno da nemaju dozvolu ulaska na Kosovo.

To je bilo grubo mešanje politike u sport, ono na šta su FIFA i UEFA imaju nultu toleranciju, a sve to obavljeno je uprkos tome što je FIFA poslala i zvaničan dopis i preporuku da se utakmica odigra na Kosovu.

Telegraf je kontaktirao generalnog sekretara Fudbalskog saveza Srbije, koji nam je objasnio kakva je sada situacija i kako će dalje reagovati posle odluke tzv. Fudbalskog saveza Kosova i vlasti ove nepriznate države da spreče odigravanje meča.

Video: Ori se pesma navijača Zvezde na Jarinju u trenutku dolaska čelnika i igrača

- Mi smo već reagovali, 8. oktobra, dva dana pre meča smo već uputili hitan dopis FIFA i prosledili ga UEFA, koji je potpisao predsednik FSS, jer smo već tada imali saznanja da će doći do ovoga i da će fudbalerima Zvezde biti zabranjen ulazak i da će se sprečiti odigravanje utakmice. Poslali smo hitan dopis, imali smo i verbalne kontakte sa čelnicima FIFA i UEFA, tražili smo da urgiraju i da nam pomognu da se utakmica odigra. FIFA je jasno stavila do znanja da utakmica mora da se igra i da treba da se igra, međutim, ovoga puta je politika pobedila sport i utakmica nije mogla da se odigra.

Vladan Milojević

Vladan Milojević i čelnici Trepče na Jarinju; Foto: Telegraf

- Mi smo posle toga, u dogovoru sa oba kluba, uradili ono što je bilo moguće u tom momentu, stavili smo na raspolaganju SC Stara Pazova, gde će se odigrati utakmica u četvrtak od 15 časova, i mimo svih običaja, ugostili smo ekipu Trepče u Kući fudbala, iako nije običaj da klubovi gostuju tu, jer smo prepoznali važnost situacije. Nismo imali nikakvu primedbu ni selektora, ni igrača.

Tražićemo najrigorozniju kaznu i da se ubuduće našim klubovima omogući igranje na Kosovu

 

Jovan Surbatovic, fudbalski tereni

Jovan Šurbatović; Foto: Fudbalski savez Srbije

Šurbatović kaže u razgovoru za Telegraf da će Savez zvanično tražiti najrigorozniju kaznu, i da su sada i FIFA i UEFA uvideli da su napravili grešku kada su primili tzv. Kosovo u svoje okrilje.

- Ovo je bilo flagrantno mešanje politike u sport i nadam se da FIFA i UEFA to neće tolerisati i da će najstrože kazniti tzv. FS Kosova. Mi smo vodili borbu svim diplomatskim sredstvima i ovo je bila velika diplomatska pobeda, jer je FIFA uvažila naše argumente, koji se odnose na slobodno kretanje i izbor klubova u kojim će takmičenjima učestvovati. I Trepča i Mokra Gora se takmiče u Srpskoj ligi Zapad, do sada su sve utakmice odigrane uz neke tehničke probleme, ali nam je bitno za ubuduće da su FIFA i UEFA sada na našoj strani i da je sada i njima jasno koliku su grešku napravili kada su ih na kongresu u Meksiko Sitiju 2016. godine primili FS Kosova u svoje članstvo.

- Mi smo u stalnim kontaktima sa FIFA i UEFA, nastavićemo i formalno da tražimo sankcije, ali ne samo sankcije, već i da se omogući našim klubovima da mogu na Kosovu da igraju utakmice.

Generalni sekretar Saveza ističe da se niko iz FSS nije javno oglašavao, jer se diplomatska borba vodila kroz institucije u FIFA i UEFA, kao i da nisu želeli dodatno da komplikuju tešku situaciju u kojoj žive Srbi na Kosovu.

Video: Pogledajte raspravu Terzića i kosovskog carinika: Ne možete da prođete! Zašto?!

- Mi se ne obraćamo državnim organima, već asocijaciji čiji smo član i tražimo da se politikaa ne meša u sport i da se poštuju odluke FIFA i UEFA. Ono što je decidirano naznačeno jeste da fudbal treba da se igra i da srpski klubovi mogu da igraju na teritoriji Kosova i Metohije. Za sve ovo vreme od kako se priča o ovoj temi, FSS se nigde javno nije oglašavao, mi smo našu diplomatsku borbu vodili kroz institucije, u FIFA i UEFA.

- Imali smo jaku argumentaciju, po prvi put je naša argumentacija prihvaćena i drago mi je zbog toga i sada ćemo se truditi da istrajemo na tome i da obezbedimo našim klubovima da igraju na delu naše teritorije. Oni su se kao sportska organizacija obratili vlasti da spreče dolazak Zvezde u Zvečan i tako umešali politiku u sport na najgrublji mogući način. Mi svesno nismo izlazili sa komentarima i poštovali smo činjenicu da je politička situacija na Kosovu komplikovana i koliko je teška situacija našim ljudima dole, nismo hteli dodatno da komplikujemo tu situaciju, ali kao sportska organizacija insistiramo da se propisi FIFA poštuju.

On naglađava da će tražiti najrigoroznije kazne, ali da ne zna kakava će biti odluka FIFA i UEFA.

Đani Infantino FIFA

FIFA će morati da reaguje; Foto: Tanjug/AP

- Tražićemo u skladu sa statutom te dve organizacije da sankcije budu najrigoroznije, šta će oni odlučiti, to ne možemo da pretpostavimo. Naše je da se borimo za naša prava, za depolitizaciju fudbala i za naš živalj dole. Bila bi puna diplomatska pobeda da se utakmica odigrala, možete da zamislite kakav bi to spektakl bio za naše ljude koji jako teško žive i koji su željni da vide naše velike klubove i na kosovskoj teritoriji.

Pitali smo ga i kada se očekuje zvaničan dopis sa zahtevom za kažnjavanje tzv. Fudbalskog saveza Kosova.

- Mi konstantno šaljemo dopis. Biće sigurno u narednih nekoliko dana, ali mi vodimo intenzivnu sportsko-diplomatsku aktivnost. Ako treba, slaćemo dopise svaki dan dok ne izborimo pravo da se poštuju obaveze UEFA i FIFA i njihove odluke - zaključio je Šurbatović u razgovoru za Telegraf.

(D. Uštević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • JaoMing

    10. oktobar 2019 | 16:57

    Kaznice nas jer mi organizujemo utakmocu u drugoj drzavi,mora domacin da ti odobri tako nesto,videcete najvise sta mi mozemo protiv toga je sto ce novinari napisati "skandalozna odluka Fifa i Uefa"?! Volim Srbiju i Kosovo,ali zasad je tako!

  • Partizan pa Bog

    10. oktobar 2019 | 17:04

    Kaznice ih FIFA sa par hiljada franaka i nista vise od toga.

  • Goran

    10. oktobar 2019 | 14:13

    Ni UEFA a ni FIFA niti ce da ih kazne niti imaju osnov za to. Oni su PREPORUCILI da se utakmica odigra na Kosovu, nisu insistirali niti su rekli da utakmica MORA da se odigra tamo, a preporuka nije obavezujuca. A i svi znamo da vrana vrani oci ne vadi. Da smo mi uradili nesto tako, vec bi zasedale UN.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA