≫ 

Bugarski huligani izazvali rasistički skandal: Nacistički pozdravi i majmunski krici za Engleze!

Utakmica prekidana dva puta, a Bugari tvrde da nije bilo rasizma

  • 3
Bugarski navijači, huligani, rasizam, nacistički pozdrav, salutiranje, nacisti, Bugarska - Engleska, fudbalska reprezentacija Foto: Guliver/ Catherine Ivill/Getty Images

Utakmica kvalifikacija za Euro 2020 u Sofiji između Bugarske i Engleske ostaće upamćena po dva prekida zbog neprikladnih scena na tribinama, a ne po ubedljivom trijumfu gostiju od čak 0:6.

Domaći navijači su tokom celog meča upućivali rasističke povike prema igračima Engleske, a najveći pik imali su na fudbalera Mančester Sitja i jednog od najboljih engleskih fudbalera Rahim Sterlinga.

Već nakon prvog gola Engleza, u sedmom minutu, bugarski navijači su krenuli sa majmunskim kricima upućeni strelcu Markusu Rašfordu. Nakon utakmice oglasio se na svom Tviteru povodom ovih scena.

Sve ovo se događa samo pet dana nakon što je Borislav Mihajlov, predsednik Fudbalskog saveza Bugarske, insistirao na tome da zemlja nema problema sa rasizmom.

Glavni sudija meča, Hrvat Ivan Bebek, prvi put je meč prekinuo u 28. minutu nakon intervencije kapitena gostuju Harija Kejna koji je protestovao zbog uvredljivih povika navijača prema Rahim Sterlingu.

On je na svom Tviter profilu podelio objavu britanskog novinara Pirsa Morgana

- Prelep gol Sterlinga. Nema slađeg načina naterati navijače bugarske da rasistički vređaju tamnopute engleske igrače i pokazati im tako sav svoj raskošni talenat.

Nakon upozorenja sa razglasa utakmica je ubrzo nastavljena, ali ne zadugo. Već u 43. minutu Bebek je ponovo povukao igrače sa terena ovog puta nakon intervencije selektora Gereta Sautgejta.

Navijači Engleza nisu ostali ravnodušni prema rasističkim povicima pa su im uzvraćali da su rasističke p****.

Video: Englezi divljali po Sofiji policija ih jedva smirila

Međutim počeci incidenta datiraju sa samog početka utakmice, odnosno za vreme intoniranja himni. Bugarski navijači su za vreme engleske himne visoko podigli ruku aludirajući na nacistički pozdrav i nacističko salutiranje.

Treba podsetiti da je Bugarska već bila sankcionisana od UEFA zbog sličnih incidenata na utakmicama protiv tzv. Kosova i Češke.

Bugarski navijači, huligani, rasizam, nacistički pozdrav, salutiranje, nacisti, Bugarska - Engleska, fudbalska reprezentacija Foto: Guliver/ Catherine Ivill/Getty Images

Ipak najviše je u oči upala izjava bugarskog selektora Krasmira Balakova nakon utakmice koji ne da nije osudio poklike sa tribina, nego je odbacio sve optužbe za rasizam.

Mislim da nemamo problem. U bugarskom prvenstvu imamo puno igrača različitih nacionalnosti i boje kože. Mislim da nemamo tako veliki problem kao na primer Engleska - pokušao je Balakov da prebaci ''loptu'' u englesko ''dvorište''.

Međutim ministar sporta Britanije Najdžel Adams u Bugarskoj je shvatio da ono što se moglo videti na stadionu nikako neće biti dobro za savez.

- Očekujem tešku reakciju UEFA-e. Rasizam se nikako ne sme tolerisati - istakao je Adams.

Nakon utakmice oglasio se i legendarni napadač Gordon Albiona Jan Rajt koji je napao UEFA da ništa ne radi.

- To govori sve o UEFA. Nisu uradili ništa. Gledamo stadion koji je polu-zatvoren. To je stepen koji su oni smatrali da je dovoljan da se suzbije rasizam u zemlji. Videli smo skup ljudi koji nemaju poštovanja, ne vode računa i koje treba školovati. Jednostavno treba pokazati UEFA ono što oni jesu. Ovo ne vodi nigde! Kao crni igrač, godinama igraš i čuješ razne poklike, a to je nešto što ne želiš da čuješ. Želite da igrači bele puti stanu u vašu odbranu jer ste vi tim. Kada to vidite to je moćno i pokazatelj da možete ipak nešto učiniti - rekao je Rajt.

Nakon utakmice mnogi reprezentativci su se oglasili na svojim društvenim mrežama.

Veoma važan duel za plasman na EP igra se večeras (20.45) u Švajcarskoj. Domaćin juri pobedu, dok Irci žele da ostanu neporaženi, čime bi Švajcarce značajno udaljili od prva dva mesta pred dva poslednja kola. Kvota na keca je 1,55, dok je dupla šansa X2 2,46. Pogledajte sve kvote kladionice MOZZART za Švajcarska - Republika Irska.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • CG

    15. oktobar 2019 | 12:21

    Pa i Engllezi su fasisti. Samo perfidniji.

  • Šta je čudno?

    15. oktobar 2019 | 11:50

    Uvek bili sa nacistima, to i ostali, a sada mogu da kecaju Makedonce i pokušavaju da revidiraju istoriju. Pa znaju svi ko su blgari

  • vuk

    15. oktobar 2019 | 12:04

    fasisti oni braca hrvati.bili i ostali

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA