≫ 

Svi namešteni mečevi u Srbiji koji su "provaljeni": Evo kako su kažnjeni akteri najvećih afera!

Kada se na ove režirane ishode dodaju i sudijski marifetluci, jasno je zbog čega navijači u širokom luku izbegavaju utakmice domaćeg fudbala

  • 39
Namestanje u srpskom fudbalu, srpski fudbal korupcija Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: Shutterstock

Srpski fudbal je opet pod pojačanim nadzorom UEFA, nažalost ponovo crvenimo pred Evropom zbog sumnji u nameštanje utakmica. Povod je meč Prve lige između Smedereva i Kabela, završen pobedom domaćeg tima 2:1, i to nakon sumnjivog "prelaza" (gosti vodili na poluvremenu), što je alarmiralo ljude zadužene za monitoring spornih utakmica.     

Okolnosti koje su pratile utakmicu, pre svega "pojačane" uplate na pobedu Smederevaca, izazvale su najveće sumnje, a UEFA je ekspresno, već početkom ove nedelje, obavestila FSS da se radi o potencijalno nameštenoj utakmici.

STIGLE NOVE, OŠTRIJE KAZNE ZA NAMEŠTANJE -  I OPET SE NAMEŠTA

FSS je u maju ove godine, nakon sve učestalijih pritužbi da se u domaćem prvenstvu, u oba najviša ranga, igraju režirani mečevi, pooštrio kazne za takve slučajeve i aktere sumnjivih radnji.

Najeklatantniji primer "ugrožavanja integriteta takmičenja" imali smo prethodne sezone u Novom Sadu gde su megdan podelili Proleter i Radnički Niš, u verovatno najbrutalnijem gaženju svih sportskih principa. Nišlije su pobedile 2:1, i to nakon preokreta sa poluvremena. "Antiheroj" meča bio je defanzivac Novosađana Zarija Lambulić sa skrivljenim penalom i komičnim autogolom, kao krunom lakrdije tog dana.

Proleter je zbog svega viđenog kažnjen najvećom kaznom ikada izrečenom za nameštanje utakmica u srpskom fudbalu - 2.5 miliona dinara! Ipak, najveća zanimljivost u čitavom tom slučaju je da rival, Radnički Niš, nije sankcionisan zbog nečasnih radnji, a sezonu je završio kao drugi.

Istovremeno kad i Proleteru, FSS je izrekao kazne i tadašnjim prvoligašima, Sinđeliću (dva miliona) i Dinamo Vranju (milion i po dinara), a opomenuti su Budućnost iz Dobanovaca, Zemun i Inđija.

RECKO OPTUŽIO PORODICU TONČEV: ONI SU ZLO SRPSKOG FUDBALA

Dragan Recko Antić Trener Dinama iz Vranja Dragan Antić Foto: MN Press

Trener Dinama iz Vranja Dragan Antić Recko prethodne sezone vodio je žestok "rat" sa porodicom Tončev, za koju tvrdi da je "najveće zlo srpskog fudbala", aludirajući na gazde Radnika iz Surdulice Stanislava Tončeva i njegovog oca Novice Tončeva. Nakon što je Dinamo ispao iz Superlige, posle baraža sa Inđijom, Antić je sazvao konferenciju za medije i tom prikom izneo niz teških optužbi na račun obojice Tončeva, pozvao je FSS da sve istraži, uz opasku da će sve dokaze dostaviti UEFA.

- Stanislav Tončev, sin Novice Tončeva, trenutno je najveće zlo srpskog fudbala. Sunovrat Dinama iz Vranja je počeo onog dana kada je taj čovek uplatio za velike pare na kladionici tiket za meč Radnički Niš - Dinamo Vranje koji je završen 2:0 (1:0), a on čekao ogromnu isplatu na bar dva gola u prvom poluvremenu i najmanje tri na kraju - objasnio je Antić kako je počeo animozitet Surduličana prema njemu i Vranjancima.

- Pošto mu se "prognoza" nije ostvarila, počeo je da se sveti Dinamu i meni lično. Optužuju me iz te porodice da me boli što ostajem bez plate od 500.000 dinara, a svesni su da je moje trenersko znanje mnogo skuplje od toga. Više neću da ćutim. Mogu da mi prete i doživotnom suspenzijom iz fudbala, ali cela Srbija neka čuje makar od mene ono što cela fudbalska Srbija zna. Problem je što niko nema "onu stvar" da iznese sve u javnost. Porodica Tončev je uništila naš fudbal, a Stanislav Tončev je najveći kancer srpskog fudbala - rekao je Antić, uz pominjanje i niškog Radničkog kao "osumnjičenog za nečasne radnje", što je izazvalo reakciju tadašnjeg trenera kluba sa Čaira Nenada Lalatovića.

Aktuelni trener Vojvodine, između ostalog je odgovorio Antiću da su "članovi porodice Tončev časni ljudi".

GREŠNI RECKOVI IGRAČI: NAMEŠTALI UTAKMICE I KLADILI SE

Imao je Dragan Antić problema i u svojoj kući, bio je to još jedan u nizu prošlosezonskih skandala. Trener Vranjanaca morao je da odstrani iz ekipe trojicu igrača za koje je, internom istragom, utvrdio da su direktno uticali na rezultate utakmica na koje su se i kladili.

Jedan od tih mečeva bio je i debakl u Humskoj protiv Partizana (6:0).

Inače, za proteklu sezonu mnogi su skloni da tvrde da je bila "najneregularnija od svih neregularnih", otud i veliki broj kladioničarskih tiketa koji su bili naplaćeni, baš na igri koja sa sobom obično nosi najveći koeficijent - prelaz.

Tako je jedan kladioničar, sigurni smo da nije jedini tog dana, "namirisao" ishode dva meča iz finiša sezone, koji su išli iz prelaza. Bili su to dueli Dinamo Vranje - Spartak i Zemun - Radnik. Slučajno ili ne, dva od ova četiri tima su uvek bila u žiži u pričama o nameštanju (Dinamo i Radnik).

PRE TRI GODINE FSS KRENUO U OFANZIVU PROTIV NAMEŠTANJA

Fudbalski savez Srbije je počeo konkretnu borbu protiv neregularnosti i nameštanja 2016. godine. Tada je Disciplinska oduzela po tri boda klubovima prve lige: Bežaniji, Mačvi, ČSK Čelarevu i BSK Borči, jer je u istrazi utvrđeno da su namešteni mečevi ČSK - BSK i Bežanija - Mačva.

Ovi klubovi platili su i novčanu globu od po 200.000 dinara.

- Disciplinska komisija Fudbalskog saveza Srbije utvrdila je nepravilnosti na utakmicama Prve lige, susretima BSK - ČSK i Bežanija - Mačva i sve klubove kaznila sa oduzimanjem tri boda i novčanom kaznom u iznosu od po 200.000 dinara. U toku su postupci protiv Odžaka i Budućnosti (Dobanovci), ali i nekih utakmica Superlige za koje su stigle prijave iz UEFA - saopšteno je tada.

Veoma je važno reći da FSS reaguje i preduzima određene kaznene mere prema klubovima koji nameštaju utakmice, tek na osnovu dopisa iz UEFA. Tako je bilo i u slučaju Proletera, kao i u ovom poslednjem sa Smederevom i Kabelom.

Slaviša Kokeza Borac protiv neregularnosti u fudbalu: Predsednik FSS Slaviša Kokeza Foto: Milena Đorđević

NIKAD RAZREŠENA VRAČARSKA MISTERIJA: OFK BEOGRAD - CRVENA ZVEZDA 2:6 (2:0)

Sećaju se svi tog popodneva na Vračaru, utakmice čiji je ishod i redosled dešavanja na terenu i najvatrenije pristalice Zvezde nasmejao do suza. Crveno-beli su te 2015. godine bili u igračkoj i rezultatskoj krizi, Zvezdan Terzić je tek počeo da gradi temelje "nove Zvezde", ali dva gola njegovog bivšeg kluba u prvom poluvremenu remetila su planove gostiju.

Svima je delovalo da će tim Nenada Lalatovića teško do bodova, ekipa je bila jalova i bezidejna, a onda se desilo "čudo neviđeno" - Zvezda je za drugih 45 minuta do vrha napunila mrežu "romantičara".

Gosti su u roku od svega 13 minuta postigli četiri gola, preko Mbođa, Jovića, i Savićevića, koji je prvo realizovao penal, posle kojeg je OFK ostao sa igračem manje na terenu, a potom još jednom zatresao mrežu. Usledio je potpuni pad igre oba tima, kao da se očekivao kraj meča, ali je Zvezda u poslednjih 15 minuta stigla do još dva gola.

Terzić je odmah sutradan, nakon bure koja se digla i otpužbi da je upadao u svlačionicu OFK Beograda na poluvemenu, izašao pred medije i u svom stilu svima skresao: sve je bilo regularno!

DOK SE ČEKA VAR...

Fudbalski savez Srbije je u maju, konačno, konkretizovao i pojačao borbu protiv nameštanja, uveo je još rigoroznije kazne za režiranje utakmica, uz napomenu da će od strane UEFA stizati dve pisane informacije.

Prva - klub za koji nadležni organi UEFA dostave FSS pisanu informaciju o tome da su svojim činjenjem ili nečinjenjem ugrozili ili povredili integritet utakmica ili takmičenja, kazniti iznosom od milion do 10 miliona za dobijanje prve informacije od UEFA.

Ukoliko stigne druga informacija vezana za nameštanje, klub će biti kažnjen oduzimanjem od tri do 12 bodova. Krajnja mera je diskvalifikacija u najmanje jedan rang.

Što se tiče fudbalskih radnika, prva informacija znači da se kažnjavaju sa godinu dana zabrane vršenja fudbalskih aktivnosti. Od godinu do dve biće sankcionisani ako stigne svaka naredna informacija iz UEFA.

Kada se na sve ove anomalije dodaju i žestoke greške sudija kakvih smo se nagledali godinama unazad, onda je jasno zbog čega je prosek gledalaca na superligaškim stadionima među najmanjima u Evropi.

Navijačima je sve jasno...

(M. B. / Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Rola

    17. oktobar 2019 | 13:57

    Zašto se ovde ne kaže koliko je Zvezda namestila utakmica u zadnje tri godine nego pominju male klubove još jedan dokaz da na zeca svi oštre alatku. Sramota da nemože biti veća dali ovi banditi u FSS misle da smo mi blesavi pa nam ispiraju mozak. Zvezda skoro svaku utakmicu ide iz jedan u dva ili obratno i niko nju ne spominje dali se plaše duha što lebdi nad Rajkom Mitićem ili se stvarno prave ludi. Pod hitno našu ligu ugasiti kao Čović Zvezdu u košarci. Srbiji ova bruka ne treba.

  • Coa

    17. oktobar 2019 | 14:23

    Pa gde je tu Zvezda? Sramota...

  • Malajac

    17. oktobar 2019 | 13:51

    Šta ima da se priča zvezda već tri godine namešta mečeve to i vrapci u Srbiji znaju..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA