Igrači Junajteda se zaključali u pab, isplivao je prljav veš: Fergi je spašen u kafani pre 30 godina

Lokalni pab je spasio Aleksa Fergusona otkaza, rešio probleme i stabilizovao klub te 1989. godine, a sve posle toga je istorija

  • 0

Pre tačno 30 godina Mančester junajted se našao u istom problemu u kakvom je danas, a kako je te 1989. ona prevaziđena i kako je posle toga krenula da se piše istorija koju svi vrlo dobro znaju, podseća jedan od najboljih defanzivaca tog vremena i Crvenih đavola, Viv Anderson.

Nekoliko godina pre osnivanja sadašnje Premijer lige, Junajted je u Prvoj diviziji posle osam odigranih utakmica imao isto toliko i bodova, a remi sa liderom Liverpulom je bila kap koja je prelila čašu.

O priči o stabilizaciji ekipe podsetio se tadašnji defanzivac Crvenih đavola, Viv Anderson, koji je na Old Traford stigao kao zvezda i član legendarne generacije Notingem Foresta, koja je dva puta osvojila Ligu šampiona i jednom domaći šampionat.

Isto kao i danas Ole Gunar Solskjer i tada je Aleks Ferguson bio jednom nogom van Old Traforda, međutim, stariji igrači predvođeni kapitenom Brajanom Robsonom uzeli su stvari u svoje ruke.

Odveli su celu ekipu u jedan mančesterski pab i ''zaključali ga'' dok sav ''prljav veš'' nije izašao na čistac, a kako je sve to izgledao sada je ispričao defanzivac te ekipe Viv Anderson.

Bila je takva situacija da su menadžeru trebali stariji igrači, trebala mu je naša pomoć. Nešto smo morali da uradimo. Tako smo Robo (Bobi Robson), Stiv (Brus) i ja preuzeli na sebe odgovornost. Rekli smo momcima: Slušajte, naša forma je neprihvatljiva. Ovo je Mančester junajted! Moramo nešto da promenimo - ispričao je nekadašnji reprezentativac Engleske koji je deset godina nosio dres Gordog Albiona (1978-1988).

Viv Anderson Viv Anderson danas sa fotografijom sebe u dresu Notingem Foresta; printscreen: YpuTube/Steve Shaw

Nakon treninga svi su završili u pabu i dok se svi problemi nisu rešili niko nije otišao kući.

- Naredba je bila sledeća: Idemo svi zajedno u pab! Završili smo trening i bez odlaska kućama otišli pravo na dogovorenu adresu. Koliko smo vremena proveli tamo? Koliko je bilo potrebno da otklonimo sve probleme među nama - ističe Anderson.

Nakon ovog razgovora uspeli su koliko-toliko da se stabilizuju. Iako su završili u donjem delu tabele uspeli su da osvoje FA Kup, pobedivši Kristal Palas, a taj trijumf sačuvao je Fergusona na klupi.

Sve posle toga je istorija.

Već 1992, dve godine kasnije, bili su drugi, doveli su Erika Kantonu i započeli čuvenu dominaciju koja je trajala sve do Fergusonovog odlaska.

Tadašnji pad Junajteda liči na ovaj današnji, a i jedan i drugi su povezani sa rastom Liverpula. Ove ekipe se sastaju se u nedelju od 17.30 na Old Trafordu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA