Spavao na džakovima od cementa, igrao u pocepanim patikama: Poketinov put preko trnja do Zvezde!

Od siromaštva, crno-belog televizora, do samog trenerskog vrha - to je životni put menadžera Totenhema

  • 3

Arsen Venger, Karlo Anćeloti, Jirgen Klop... velika menažderska imena koja su upravo tim redosledom ''ukrstila koplja'' sa Vladanom Milojevićem i u dvomeču sa Crvenom zvezdom su barem jednom morala da se ''poklone'' treneru srpskog šampiona!

Poklone u smislu da su bili nadigrani i nezadovoljni konačnim rezultatom! Venger 2017. u Londonu (0:0), Anćeloti godinu dana kasnije na Marakani (0:0), dok je Klop doživeo strašan šamar sa Liverpulom u Beogradu - 2:0!

Sada je red, da na crtu Milojeviću, izađe i Maurisio Poketino, čiji Totenhem od 21 čas (Arena sport 1, RTS 1), dočekuje Zvezdu u okviru 3. kola Lige šampiona. Pevci jesu u krizi, ali to je tim koji je aktuelni vicešampion Evrope upravo sa ovim igračima i trenerom.

Trenerom koji po svojim karakteristikama i te kako podseća na Vladana Milojevića. Obojica imaju jednu veliku zajedničku osobinu - radnu etiku!

Marko Marin, Vladan Milojević

Može li MIlojević da nadmudri Poketina? Foto: Marko Jovanović

- Kada radimo, radimo. Kada se šalimo, šalimo. Tamo gde nema discipline, caruje haos - rekao je Milojević svojevremeno u intervjuu novinaru Nebojši Petroviću.

Slično je i sa Poketinom koji najviše pažnje posvećuje upravo radu. Toliko da često zna da pretera.

- Napravi da patite kao pas i tog trenutka ga mrzite najviše na svetu. Međutim, posle utakmice si mu zahvalan jer vidiš da sve to funkcioniše - rekao je Hari Kejn koji je bukvalno postao igrač pod Poketinom.

Poderane patike i dolazak pod prozor u dva ujutru koji je sve promenio

 

Maurisio Poketino

Poketino u dresu Argentine Foto: Guliver/ Laurence Griffiths/Getty Images

Čudan fudbalski put imao je Poketino koji je odrastao u teškim uslovima i kom je jedna noć, kao 13-godišnjaku, promenila život.

Godina je 1985. Izvesni Horhe Grifa, zajedno sa Marselom Bjelsom - sadašnjim menadžerom Lidsa, počinje transformaciju Njuels Old Bojsa. Grifa je bio direktor akademije, a Bjelsa trener omladinskog tima, kada su krenuli u lov na talente.

Stigli su u maleni gradić Santa Izabel gde su čuli da je tamo neki klinac Poketino pred potpisom ugovora za Rosario Central, lokalnog rivala Njuelsa. Odjednom, Grifa je Bjelsi rekao da idu u Marfi, mesto gde je Poketino živeo sa braćom i roditeljima.

Njegovi roditelji su bili farmeri i pratio ih je težak život, a Poketino se svojevremeno prisetio svog prvog kontakta sa loptom.

- Fudbal sam igrao u polju. Moje patike su imale ogromnu rupu na palcu, a zauvek ću se sećati i jedne fotografije. Imao sam dve godine, stajao sam sa loptom u rukama i ponašao sam se prema njoj kao da je moje blago. To je fotografija koja reprezentuje moj živo. Sve što se posle desilo, desilo se zbog te fotografije - istakao je Poketino.

Marselo Bjelsa

Bjelsa je imao veliki uticaj na Poketina Foto: youtube.com

Elem, vraćamo se na tu noć 1985. godine, kada su Grigfa i Bjelsa stigli pred Poketinovu kuću. Bilo je dva ujutru, kucnuli su na prozor kuće, a Maurisiova majka je otvorila. Objasnila je da njen sin spava, ali je Bjelsa insistirao makar da ga vidi.

- Pa, on izgleda kao fudbaler. Ovo su noge fudbalera - ponavljao je ''El Loko'' Bejlsa.

Njih dvojica su nekako uspeli da nagovore Poketinove roditelje da sina puste na jedan turnir sa Njuelsom. Epilog svega - sadašnji trener Totenhema je bio najbolji igrač! A to je, s druge strane, njegovom ocu Hektoru bilo dovoljno da tri dana kasnije dođe sa papirima za transfer i kaže: Vaš je!

- Tako je Poketino sa 14 godina ostavio porodičnu kuću, braću i roditelje, ali i sećanje na SP 1978. godine koje su gledali na malom crno-belom televizoru koji se napajao preko traktorske baterije - ukratko su argentinski mediji svojevremeno opisali njegov odlazak u Njuels.

Spavao na džakovima od cementa, osramotio je najiskusnijeg igrača - Dečko, ubiću te!

 

Maurisio Poketino

Poketino kao trener Espanjola Foto: Guliver/Jasper Juinen/Getty Images

Poketino je došao u Rosario, u Njuelsovu akademiju, i tamo je već na početku upoznao Mikija D'Agostina koji mu je doživotni prijatelj i jedan od pomoćnika u Totenhemu sada.

S njima je bio i Roberto Sensini, koji je na najbolji način opisao s čime su se klinci susreli na početku karijere u Njuels Old Bojsima. To se, pre svega, odnosi na smeštaj, jer su spavali u improvizovanom hotelu ispod tribine.

- Spavali smo na krevetima od cementa i tankim madracima. Tu je bio i frižider koji su zaključavali tokom noći kako bi nas zaustavili da jedemo. Klime nije bilo. Ili ti je hladno ili vruće - rekao je Sensini čiju priču je kasnije potvrdio i sam Poketino:

- Nije bilo lako, ali su vas strast prema fudbalu i motivacija gurali dalje.

Sa 16 godina Poketino je dobio prvi profesionalni ugovor, a uporedo je studirao na poljoprivrednom fakultetu da bi jednog dana pomogao ocu. Naravno, ukoliko od fudbala ne bude ništa.

Sa 17 je debitovao, a Njuels Old Bojs je te sezone osvojio titulu i stigao do finala Kopa Libertadores. Njegovog prvog treninga u seniorskom timu se, kažu, svi rado sećaju. Iako je imao 17 godina, odmah je ''udario'' na tada najiskusnijeg igrača - Tatu Martina! Da, onog Martina koji je svojevremeno bio trener Barselone.

FK Ajaks - FK Totenhem

Poketino kao trener Totenhema; Foto: Tanjug/AP

- Tata se okrenuo prema meni i rekao: ''Dečko, ubiću te!'' Zatim se uključio i trener Njulesa koji je vikao: ''Kako si to mogao da uradiš Martinu?'' Morao sam da se izvinjavam - otkrio je Poketino u svojoj knjizi ''Hrabri novi svet.''

Ipak, to je bio signal da je Poketino spreman za prvi tim. Doduše, potpunu transformaciju je doživeo 1990. kada je Bjelsa preuzeo prvi tim i odveo ga do druge titule u Kopa Libertadores.

Igrao je formaciju 3-4-3 koja je sada Poketinov zaštitni znak i s kojom će Argentinac verovatno napasi i Zvezdu.

- Maurisio je učio od svih trenera, ali od Bjesle je definitivno najviše naučio - rekao je Grifa pre nekoliko godina.

Najveće poniženje u životu i kako mu je najbolji prijatelj postao neko za kog je mislio da je neprijatelj

 

Maurisio Poketino

Poketino u društvu saradnika i prijatelja Foto: Guliver/ Stephen Pond/Getty Images

Poketino je 1994. godine došao u Espanjol za koji je igrao do 2000. godine i sa kojim je uzeo Kup kralja. I tu ga je Bjelsa trenirao, ali i ponizio. Tačnije, optužio ga je da izgubio nagon koji je svojevremeno imao.

- Nikada se nisam osetio toliko neprijatno. Sve što je rekao bila je istina. Bio sam zaslepljen, zarobljen u svom svetu - napisao je Poketino u knjizi.

Espanjol mu je bio i prvi trenerski posao 2009. godine i zadržao se tamo tri godine. Najčešće je koristio formaciju 4-2-3-1 koju, takođe, sada igra sa Totenhemom. Tačnije, menja je sa onom 3-4-3.

Dok je bio u Espanjolu, upoznao je Hesusa Pereza - čoveka koji mu je sada u stručnom štabu! Ipak, na početku je mislio da je Perez poslat od strane tadašnjeg predsednika Espanjola da ga sabotira. Nije bila istina i Poketino Perezu sada veruje koliko i svojoj ženi.

Upravo su njih dvoje imali najviše uticaja na Poketina da u zimu 2013. preuzme Sautempton. Godinu i po kasnije, Poketino postaje menadžer Totenhema gde se nalazi i sada.

Kao što smo rekli, krasi ga radna etika i sam Poketino veruje da je to ispravan put. Da se teški treninzi isplaćuju tek posle Božića.

FK Liverpul, Totenhem

Pozdrav Poketina i Klopa Foto: Tanjug/AP

- Ako ne igraš sa velikom strašću, onda je teško napraviti rezultat. Slažem se da tražim puno od igrača, ali samo iz razloga što zbog toga postaju bolji - jasan je Poketino.

Ovog leta, posle sjajnih partija u Totenhemu, pominjalo se da preuzima Real, Junajted, Barselonu, reprezentaciju Argentine... Međutim, istina je da je Poketino srećan u Totenhemu i da nikada nije želeo da ide.

Doduše, istina je i to da se trenutno nešto loše dešava u taboru Pevaca. Da su doživeli najteži poraz u istoriji na svom terenu (7:2 od Bajerna), kao i da im u Premijer ligi ne cvetaju ruže. Nije to onaj isti Totenhem iz prvog dela 2019. godine i to je nešto što bi Zvezda mogla da iskoristi.

Poketino ili Milojević - videćemo u utorak veče, ali i 6. novembra, kada Totenhem bude stigao na Marakanu.

Video: Telegraf na stadionu Totenhema: Uverite se zašto je koštao milijardu evra

(Mario Marić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ostoja

    22. oktobar 2019 | 11:24

    A nama ste bacali bombe za Dobro Jutro pa sad se Borimo za 3. Smenu :-)

  • Зимоњић Јанко

    22. oktobar 2019 | 13:41

    А Федерер се жали како је некада ишао трамвајем на тренинге, али су га већином возили мама и тата.

  • Marko

    22. oktobar 2019 | 15:03

    Jel znaju gde je Degenek spavao 95 godine? Ili svi ti 99?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA