≫ 

Od crno-belih beba do džinova sa Old Traforda: Velika priča o pobedi Partizana nad Junajtedom!

Velika priča BBC-ja o utakmici koja će u četvrtak prodrmati Beograd

  • 6
Mančester junajted, Partizan Foto: MN Press

"Bila je to godina u kojoj je na beogradskom sajmu održana prva Gitarijada (kasnije je preseljena u Zaječar), Meša Selimović dobio je NIN-ovu nagradu za roman Derviš i smrt, a mjuzikl Moje pesme, moji snovi osvojio pet Oskara", navodi se na početku BBC-jeve priče o slavnoj utakmici Partizana i Mančester junajteda, u maniru serije Grlom u jagode, čiji vam deo teksta prenosimo:

Istovremeno, te 1966. godine u jugoslovenskom fudbalu stasala je generacija Partizanovih igrača koji su dobili nadimak bebe jer je najveći deo ekipe prošao kroz mlađe kategorije, sve do prvog tima.

Te sezone Partizanovi fudbaleri su u polufinalu Kupa evropskih šampiona za protivnika dobili Mančester Junajted. U Beogradu je bilo 2:0 za crno-bele, u Mančesteru je jugoslovenski prvak izgubio sa 1:0, ali je prošao u finale.

Ove jeseni dva kluba ponovo će se sastati, sada u grupnoj fazi Lige Evrope, a Mustafa Hasanagić i Branko Rašović, dvojica članova generacije „Partizanovih beba" u razgovoru za BBC na srpskom prisetili su se utakmica iz 1966.

Mančester junajted, Partizan Foto: MN Press

Hasanagić je bio strelac gola u prvom meču u Beogradu, dok je Rašović posle revanša u Engleskoj u jugoslovenskoj štampi dobio nadimak Džin sa Old Traforda, koji ga je pratio do kraja karijere.

- U ta dva meča bili smo bolji od Mančestera i zato je naša pobeda smatrana senzacijom. Ne samo u Jugoslaviji, već i u Evropi - u jednoj rečenici sumira Rašović sećanje na te aprilske dane pre 53 godine.

Generacija Partizanovih beba

„Crveni đavoli" zauzimaju posebno mesto u istorijskim knjigama beogradskog kluba, jer je protiv njih Partizan ostvario verovatno najveću pobedu od osnivanja.

Ekipa koju je sa klupe predvodio trener Abdulah Gegić do polufinala sa Junajtedom je eliminisala francuski Nant, nemački Verder i čehoslovačku Spartu.

- Mančester Junajted je bio najbolja ekipa u Evropi te sezone. Bili su kvalitetniji od nas, ali u fudbalu ipak ne pobeđuje uvek bolji - priseća sa Hasanagić u razgovoru za BBC na srpskom.

U prvoj polufinalnoj utakmici na stadionu JNA u Beogradu, crno-beli su slavili protiv rivala čiji dres su tada nosile neke od najvećih svetskih zvezda - Bobi Čarlton, Denis Lou, Džordž Best i Nobi Stajls, a na klupi je sedeo Ser Met Bazbi.

Mančester junajted, Partizan Foto: MN Press

Zanimljivo, ta generacija Mančestera nosila je nadimak Bazbijeve bebe - tim koji je legendarni trener formirao od kraja 1950-tih.

- Imali smo sreće. U prvom poluvremenu Mančester je promašio nekoliko šansi, ali smo u nastavku odigrali znatno bolje. Dao sam prvi gol, a onda je Bečejac postigao drugi za veliku pobedu - navodi Hasanagić.

Mančester je ušao kao favorit u polufinale, jer Partizan nije bio previše afirmisan na međunarodnoj sceni do tada, tvrdi Rašović.

- Imali su oni inicijativu na početku prvog meča u Beogradu, ali kada promašite šanse, prosto vam pukne taktika koju je trener postavio. To se i desilo Mančesteru - kaže on.

Velibor Vasović, FK Partizan 1966, , Istorija fudbala, Jugoslovenski fudbal Velibor Vasović stoji na terenu 1966. godine. Foto: MNPress

Gledajući sve aspekte, moglo bi da se kaže da je ta pobeda od 2:0 najveća u istoriji kluba, navodi sportski novinar Miloš Šaranović.

Iako nije bio rođen kada se igrala utakmica, sticajem okolnosti, detaljno je upoznat sa mnogim aspektima dvomeča Partizana i Mančester Junajteda.

- Otac mi je u to vreme bio urednik Partizanovog vesnika, bio je na Old Trafordu i mnogo puta sam slušao te priča. Crno-beli su tada imali snagu da se nose se Junajtedom koji do 1968. nije imao evropsku titulu. Ali u Beograd su došli kao prvaci Engleske - ističe Šaranović.

Ceo pogled u arhivu, podsetnik na mančestersku tragediju posle meča sa Zvezdom, ali i pojedine aktuelnosti u vezi sa utakmicom možete pogledati u velikom tekstu BBC-ja.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dule

    21. oktobar 2019 | 15:49

    Secam se velike radosti nakon svake od Partizanovih pobeda u najelitnijem evropskom takmicenju. Sretna I bezbrizna vremema.

  • Др

    21. oktobar 2019 | 21:14

    Једина разлика је у томе што је Партизан тада имао страшну екипу! Не могу да замислим поређење Хасанагића са овим кљакавим Садиком, Мустафу са Шошкићем, Здјелара са Ковачевићем, па Јусуфија, Васовића са овим рупама у одбрани и да не набрајам даље!!!!

  • ratar

    21. oktobar 2019 | 14:04

    Mancester je selo

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA