≫ 

Sećanje na Zvezdinu jedinu pobedu u Engleskoj i kako je ona stvorila višestrukog prvaka Evrope

Crveno-beli su uspeli samo da pobede Liverpul, a taj poraz je Redse naterao da promene fudbalsku filozofiju * Ova nova im je donela četiri titule evropskog prvaka za osam sezona

  • 2
Stadio Totenhema Photo: Mario Maric

Često je žreb znao da pošalje Crvenu zvezdu u Englesku tokom slavne istorije najtrofejnijeg srpskog kluba, a ovaj noviji čak treću godinu zaredom!

Posle Arsenala i Liverpula, crveno-beli će odmeriti snage i sa Totenhemom u okviru 3. kola Lige šampiona, što će biti ukupno 11. gostovanje Zvezde u pomenutoj zemlji.

Devet puta su crveno-beli igrali dvomeč, a jednom je to bio onaj susret na Old Trafordu protiv Mančester junajteda, kada je odigran samo jedan duel u okviru Superkupa Evrope.

Real se muči, igra loše, za vikend je izgubio od Majorke, a večeras (21.00) ide na vruć teren u Istanbul gde ga čeka Galatasaraj. I jedni i drugi iz prva dva kola imaju samo po bod - kvota na Real je 1,70, a na duplu šansu 1X 2,16. Pogledajte sve kvote kladionice MOZZART za Galatasaraj - Real Madrid

Pamte se četiri remija - dva puta protiv Arsenala i po jednom protiv VBA i Lestera, dok je upisan samo jedan trijumf - sada već davne 1973. godine protiv Liverpula u okviru osmine finala KEŠ-a.

Porazi su zabeleženi protiv Mančester junajteda (dva puta), Vulverhemtona, Liverpula, kao i protiv Totenhema u sezoni 1972/73.

Pevci su tada bili rival u Kupu UEFA i slavili su na domaćem terenu sa 2:0, dok je u revanšu bilo 1:0 za srpski tim. I tada je londonski klub bio favorit kao i sada, s tim da je Totenhem trenutno aktuelni evropski vicešampion.

Međutim, i Liverpul je bio izraziti favorit protiv crveno-belih te 1973. godine, pogotovo što su sa Marakane doneli minimalan poraz od 2:1. Očekivalo se tada da će izabranici Miljana Miljanića biti ''glineni golubovi'', ali se dogodilo čudo koje Delije i u utorak veče priželjkuju - Lazarević i Janković su utišali Enfild!

To čudo, ispostaviće se kasnije, napravilo veliku fudbalsku revoluciju. Redsi su bili oduševljeni Zvezdinom filozofijom, pogotovo legendarni menadžer Bil Šenkli i njegov pomoćnik Bob Pejsli.

Obojica su tada priznali da je upravo taj meč bi ključ stvaranja moćnog Liverpula koji je 1977. i 1978. godine osvojio dve titule prvaka Evorpe, zatim još i 1981. i 1984. godine. Pejsli je samo uzeo tri, dok je i te 1984. slavila ''njegova'' ekipa. Podsetimo, on je bio menadžer Redsa do leta 1983.

Elem, Pejsli je shvatio da ostrvski fudbal neće ništa dobro doneti timu i neposredno posle poraza od Zvezde Liverpul je postao prvi ostrvski klub koji je prihvatio kontinentalni način igre. Duge lopte su postale prošlost Redsa...

- Shvatili smo da ništa ne vredi ako ćemo da osvojimo loptu i onda završimo na zadnjici. Jedna velika evropska ekipa nam je pokazala kako se efikasno iz odbrane prelazi u napad. Moramo da razmišljamo dva ili tri poteza unapred - rekao je Pejsli tada.

Danas je situacija drugačija, danas je sve osim pobede Pevaca (verovato i sa dva ili tri gola razlike) iznenađenje, ali je ono definitivno moguće.

Trening FK Crvena zvezda Igrači Zvezde na treningu pred Totenhem Foto: Telegraf

Zvezda je sposobna za isto, neka tako i bude, pa da se u Engleskoj ponovo pitaju kako su na svom terenu dobili besplatnu lekciju i ''naučili'' školu od crveno-belih.

Uostalom, legendarni fudbaler Zvezde Stanislav karasi, koji je te 1972. igrao protiv Totenhema, jasno je pred put u London:

- Čim sam video grupu, rekao sam da možemo da pobedimo Totenhem. Svi su se zgranuli, "pa kako to", ali nama leže Englezi, mi smo za njih mora koja ih prati već dugo godina.

(Izveštač Telegrafa iz Londona - Mario Marić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Naj

    22. oktobar 2019 | 07:32

    Nikada necu zaboraviti taj super kup protiv mancestera!Kako je Zvezda izgubila taj mec meni nije jasno.Realno Trebalo je da bude barem 3-0 za Zvezdu.Najbolja utakmica Dejana Savicevica!!!Decu im je pravio!!!STETA!!

  • Saša

    22. oktobar 2019 | 07:32

    Idemo zvezdo, bog je uz nas, evropskog i svetskog giganta...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA