≫ 

Mančester stiže u Beograd, Tošić evocira uspomene: Emotivno, ali želim pobedu i gol!

Ne smemo previše da ih respektujemo, jer je ovo drugačiji Junajted od onoga čiji sam bio deo, moramo da uđemo sa njima u borbu za posed, za svaki pedalj terena i nadamo se najboljem

  • 34

Predstojeći susret Partizana i Mančester junajteda u Humskoj (četvrtak, 19.00) biće posebno emotivan za Zorana Bambija Tošića, jer je igrački stasao među crno-belima, a najlepšu i fudbalski najedukativniju godinu u karijeri je proveo u redovima engleskog velikana.

Otuda susret Lige Evrope očekuje sa velikim nestrpljenjem, uveren da zajedno sa saigračima može da “izađe na crtu” slavnom klubu i osvoji bod(ove) koji bi dodatno “pogurali” ekipu ka plasmanu u drugu fazu takmičenja.

Zoran Tošić, Mančester Junajted Foto: Guliver/Getty Images/Alex Livesey

Tošić je u minulih nekoliko dana bio veoma interesantan ostrvskim medijima, ali je izašao u susret i ovdašnjim, prisetivši se perioda u dresu “crvenih đavola”, rada sa Ole Gunarom Solskjerom, tada trenerom rezervnog tima, poredeći “dane slave” i trenutnom situacijom u kojoj Junajted još uvek traži sebe u periodu posle odlaska velikog Ser Aleksa Fergusona.

- Imao sam priliku za CSKA da igram protiv Mančester junajteda u Ligi šampiona. Bilo je interesantno što sam mogao da odmerim snage sa njima i emotivno za mene. Drago mi je što ću ponovo igrati protiv njih i to za klub koji toliko znači za mene. Srećan što smo se plasirali u grupnu fazu Lige Evrope i što imamo priliku da igramo protiv jednog takvog velikana, a pride mogu da pokažem šta i koliko mogu – kaže Zoran Tošić.

FK Viktorija Plzen - FK CSKA Moskva, Zoran Tošić Foto: AP/Tanjug

Čini se ipak da je velika je razlika u kvalitetu između tog Mančester junajteda od pre desetak godina, čiji je i Tošić bio deo i ovoga sa kojim se Partizan sada sastaje.

- Taj tim iz 2009. godine je u tom trenutku bio šampion Evrope i igrao finale Lige šampiona. Imao je na svakoj poziciji po četiri, pet vrhunskih fudbalera i bio je jedan od najjačih, ako ne i najjači u istoriji. Ovaj Mančester junajted je nova ekipa, u procesu izgradnje, menjao se trener nekoliko puta, dovođeni su novi igrači. Za sada im je i dalje turbulentno, ne može se reći da su na pravom nivou. Ali, to je Junajted, ozbiljna ekipa, sa kojim god timom da dođe, za nas će biti veliki motiv i velika čast da igramo.

Ole Gunar Solskjer i Manuel Pelegrini, Mančester Junajted, Vest Hem Foto: Ap/Tanjug

SOLSKJER JE UČIO OD SER ALEKSA

U periodu provedenom u engleskom velikanu, Tošić je ponajviše trenirao sa rezervama, koje je sa klupe predvodio upravo Ole Gunar Solskjer.

- Imali smo odličan odnos. Posle toga smo se nekoliko puta videli dok je trenirao Molde, a ja igrao za CSKA. Sretali smo se na pripremama u Španiji, razgovarali. Uvek sam imao dobro mišljenje o njemu. Još kao trener mladog tima pokazivao je da je mnogo učio od ser Aleksa Fergusona, da je koristio njegovu psihologiju, kako bi pripremio mlade igrače za očekivanja u prvom timu.

- Nekoliko puta igrao za taj rezervni tim, bilo mi je zadovoljstvo da ostanem u kondiciji. Bio sam standardan u reprezentaciji, pa je to bilo dobro za mene, da ostanem spreman. Solskjer je talentovan, ambiciozan, imao je odličan početak, sada mu je malo teži period, ali nadam se da će vratiti Junajted tamo gde mu je mesto.

Spain Soccer Champions League Foto: Tanjug/AP

Čini se da je Premijer liga je veoma važna engleskim klubovima, važnije od Evrope.

- Postoje ekipe kao Mančester Siti koji je dominantan u domaćem prvenstvu, ali im nedostaje Liga šampiona. Oni veoma ozbiljno razmišljaju o tome. Ekipe koje teško mogu da se domognu tog prvog mesta, sigurno da gledaju da izvuku maksimum iz Premijer lige. Junajted već dugo vremena nije osvojio titulzu, Premijer liga mu je broj jedan.

Upitan da li bi izdvojio nekog fudbalera Mančester junajteda koji ga je oduševio ili, pak, razočarao, Tošić je rekao:

- Drugačija je ekipa koja igra u Premijer ligi, drugačija ova u Ligi Evrope. Imaju dosta vrhunskih igrača. De Hea je povređen, koliko znam, ni Pogba neće igrati, kao ni Matić sa kojim se nisam čuo u prethodnom periodu, ali svakako imaju ozbiljan kvalitet. Pogotovo za naše uslove. Čak i druga ekipa da izađe, to je za nas ozbiljan protivnik.

BEZ PREVIŠE RESPEKTA, SAMO AGRESIVNO

Što se Tošića lično tiče tiče, jasan je recept pred meč 3. kola grupne faze Lige Evrope.

- U ovim velikim utakmicama, kojih sam mnogo odigrao, moramo da uđemo sa verom da mi to možemo. Ako ih budemo previše respektovali i čekali svoju šansu, biće nam veoma teško. Moramo da uđemo sa njima u tu borbu za posed, agresiju, svaki pedalj terena. Potrebno je da želimo više od njih i jedino tako možemo da dođemo do rezultata. Videli smo koliko se u fudbalu puta dogodilo da jači protivnik ne pobedi. Ko više veruje u sebe ima prednost. To je jedna utakmica, sve je moguće.

Kristijano Ronaldo i Zoran Tošić, Mančester Junajted Foto: Guliver/Getty Images/Alex Livesey

Činjenica je da igrači Partizana nikada ne igraju na remi, a Tošić je objasnio i kakav će biti pristup za ovaj meč i da li bi eventualno pristao da se meč okonča nerešeno.

- Uvek hoćemo da pobedimo - svaku utakmicu. Protiv Junajteda je sve, sem poraza, uspeh za nas. Moraćemo da razmišljamo o svakom detalju, dugo nismo imali pun stadion zbog ovih kazni UEFA i biće fenomenalna atmosfera, spektakl, biće uživanje za sve koji dođu i Partizan će sigurno ići na pobedu. E sad, ako budemo gubili 1:0 pa izjednačili neće biti loše.

Kao iskusnijem igraču, Tošiću tek slede razgovori sa mlađim igračima povodom utakmice sa Mančester junejtedom.

- Još nismo pričali na tu temu, jer je dosta njih bilo po reprezentacijama. Utakmica u Lučanima je bila prioritet, a tek od ponedeljka se probudilo sve i krenulo je da kuva u nama. Očekujem da će biti puno zanimljivih pitanja. Oni u ovakvim utakmicama moraju da uživaju, jer ih nažalost ne doživljavaju često. Moraju da iskoriste svaki trenutak na terenu i pokažu šta znaju.

Mančester junajted, Liverpul Foto: Tanjug/AP

LAKŠE BI MI BILO U OVOM JUNAJTEDU

U Junajtedu je bio saigrač sa Ronaldom, bio je tu kada je osvojena Liga šampiona, a novinare je zanimalo da li bi mu možda bilo lakše da je imao sreće da igra u ovom, značajno slabijem timu "crvenih đavola".

- Već sam rekao, tad je Junajted bio najjači u istoriji i bilo je jako teško da se ja kao neko ko je tek počeo da gradi svoju karijeru odmah izborim za mesto pored Ronalda, Gigsa, Nanija, Parka, Velbeka i ostalih. Bilo je nerealno u tom trenutku, bio sam toga svestan, ali kada zove Junajted, ne možete da kažete ne. Jedino mi je krivo što sam posle te pozajmice u Keln, gde sam odigrao sjajnih šest meseci, doneo odluku da pređem u CSKA. Doduše, imao sam fenomenalnih sedam godina u CSKA, zbog čega mi je drago, ali, da sam otišao u neki ovakav Mančester, imao bih sigurno više šanse da se dokažem i da pokažem svoje kvalitete. Nažalost, nemamo tu vremensku mašinu.

Zoran Tosic, Ashley Young Foto: AP/Tanjug
Fudbal, CSKA - Krasnodar, Zoran Tošić, Nemanja Tubić Foto: Profimedia

O direktnim rivalima na terenu vezista ne razmišlja puno, jer protivnik ima širok izbor, a nije gledao meč AZ Alkmara i Junajteda da bi možda dobio jasniju sliku.

- Nisam gledao tu utakmicu, tada smo bili u Astani, znate da smo imali problema sa letom i da nismo mogli da budemo upućeni u dešavanja. Nisam obratio pažnju ko će mi biti rival, ne znam u kom će sastavu izaći. Levog beka može da igra Ešli Jang, Luk Šo, taj jedan mladi momak, ali o tome ću razmišljati tek kada dođe vreme za to.

Ukoliko postigne gol, Tošić neće imati problem da ga proslavi, iako gaji emocije i veliki respekt prema rivalu.

- Nadam se da ću pomoći Partizanu i uvećati ovaj spektakl. Nisam razmišljao šta bih radio, ali sigurno je da mi je Partizan dao više nego Mančester junajted. Nema sumnje da ću proslaviti kako treba. Bilo bi lepo da ga dam i ovde i tamo.

FK Partizan - FK Viktorija Plzenj, Zoran Bambi Tošić Foto: Marko Jovanović

RADOVAĆU SE GOLU, NEGO ŠTA

Nivo samopouzdanja, bar što se tiče evropskih mečeva, veoma je visok u Humskoj.

- Jeste, mi smo pobedom protiv Astane pokazali sami sebi da smo ozbiljna ekipa, da možemo da igramo sa svima. Protiv AZ Alkmara smo mogli da imamo i maksimalan učinak, pa nam to sve daje dodatni motiv i pravo da budemo pozitivni i da imamo veliko samopouzdanje. Međutim, Junajted je posebna motivacija, poseban događaj za sve nas.

Što se tiče navijača Junajteda, Tošić ih opisao kao “pozorišne”.

- Nisu oni tako glasni kao naši, videćete na Old Trafordu da je atmosfera porodična, kao u nekom teatru. Uvek ima 75.000 ljudi, bez obzira na protivnika, ali uvek je atmosfera tiša, ne navija se 90 minuta kao kod nas.

Zoran Bambi Tošić Foto: Marko Jovanović

LIVERPUL JE NAŠA PREDNOST

Mančester je u nedelju remizirao sa Liverpulom na "Old Trafordu” (1:1).

- To je najveći engleski derbi. Liverpul je fenomenalna ekipa koja gazi sve pred sobom, nije im bio lak zadatak. Sigurno da nisu toliko razmišljali o meču sa Partizanom, jer je ta utakmica za njih znači sve, veoma im je važna. Tek će se sada okrenuti nama i to je negde naša šansa.

To bi mogla da bude prednost Partizana.

- Sve zavisi od rezultata. Da je rezultat bio negativan, to bi ih uzdrmalo, ali nije. U Ligi Evrope daju šansu mladim igračima koji su perspektiva i budućnost Junajteda. Eto, i taj Rašford je nekada igrao Ligu Evrope, a sada je jedan od nosilaca igre. Svaki taj klinac je veoma perspektivan. Obično fudbaleri koji dočekuju tu šansu, bolje je iskoriste nego nosioci igre, kojima to takmičenje nije atraktivno kao Premijer liga. Moramo da želimo pobedu, da verujemo u nju, verujemo u sebe, onda mislim da možemo da je ostvarimo – zaključio je Zoran Tošić.

(Z. Ivković)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA