Zatvoren slučaj Grizman: Barsa platila 15 miliona da Atletiko ''ćuti'', zauzvrat petorica igrača

Ukupan transfer na kraju iznosi 149 miliona evra

  • 2
Antoan Grizman Foto: Tanjug/AP

Posle velike buke oko transfera Antoana Grizmana iz Atletiko Madrida u Barselonu ovog leta, gde su čelnici Jorgandžija tvrdili da ih je Barselona prevarila, jer je platila ''samo'' 120 miliona evra umesto 200 kolika je bila otkupna klauzula, doneta je konačna presuda.

Ona glasi da Blaugrana mora da doplati još 15 miliona evra, što ukupno daje 149, ali imaće i pravo preče kupovine petorice igrača, kad god i kojih god.

Iako se mislilo da je letos stavljena tačka na sapunicu zvanu Grizman, to je samo bio zarez, a tačka je (nadamo se) sada i definitivno stavljena jer su se dve strane dogovorile.

Pored 120 miliona evra koliko je Barselona uplatila u avgustu Atletiku pristali su da doplati još 15 kako mejlovi u kojima Katalonci već u martu pregovaraju i dogovaraju transfer ne bi dospeli u javnost.

Barcelona Eibar Foto: Tanjug/AP

Kako nije dozvoljeno da se pregovara sa igračem pre nego sa klubom, Jorgandžije su pretile da će javno objaviti mejlove gde se vidi kršenje pravila.

Zbog toga su zahteva i da se ispoštuje klauzula od 200 miliona evra koja je važila do prvog jula, a ne ona od 120 koja je postala aktuelna dan kasnije i koju je Barsa iskoristila.

U dokazima stoji da su Grizmanova sestra inače i agent Mauda i otac Alain sve dogovorili pre vremena za kompenzaciju od 14 miliona evra.

Na kraju kada se podvuče crta Barselona je za sam potpis Francuza platila 135 miliona evra Atletiku i sa ''porodičnim'' bonusom ceo transfer skače na 149 miliona evra.

FK Barselona - Atletiko Madrid Foto: Tanjug/AP

Kako se ne bi dogodilo ponovno uzimanje igrača, odnosno nepoštovanje ''pakta o nenapadanju'' dve strane su se dogovorile da Barselona u budućnosti ima pravo preče kupovine na bilo koja pet igrača koja poželi.

To u praksi znači da ako neki klub pošalje ponudu za nekog igrača Jorgandžije su u obavezi da obaveste Barselonu o visini ponude. U slučaju da je ekipa sa Kamp Nou zainteresovana za tog fudbalera sve što je potrebno jeste da izjednači ponudu i Atletiko mora da je prihvati.

Međutim Atletiko se potrudio da se koliko toliko obezbedi i da ovu praksu malo izmeni.

Antoan Grizman Foto: Guliver/Aitor Alcalde/Getty Images

Naime, Jorgandžije je su ''ubacile'' tri uslova. Prvi je da igrač izričito želi da napusti klub, drugi da Atletiko mora da se saglasi da želi da ga proda, i treći je da Katalonci ipak moraju da dostave veću ponudu od postojećih ukoliko ona nezadovoljava zahteve Atletika.

Kada se sve sabere i oduzme, taj sporazum sada postoji, ali praktično ništa ne donosi i nemenja.

Taj dogovor uglavnom se odnosi na mlade igrače koji tek dolaze međutim, po pisanju španskih medija Katalonci na oku drže štopera Himeneza i vezistu Saula.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA