≫ 

Matijašević: Kako nastaje spisak Srbije, o slučaju Jović, manjoj ligi, sistemu koji želi da stvori

Sportski direktor FSS dao je intervju za naš portal gde je govorio o planovima Saveza u budućnosti, zašto su ga Kolarov i Savo Milošević iznenadili, kako je ubedio Milivojevića da se vrati, ali i o eventualnom premiranju Luksemburga i Litvanije

  • 9
Vladimir Matijašević Foto: MNPress

S njim na čelu sportskog sektora, Napredak je igrao možda i najlepši fudbal u novijoj istoriji! Čukarički je ''iz fotelje'' vodio do trofeja Kupa Srbije i nekoliko evropskih sezona, ali i do kluba prepoznatljivog po sjajnom radu sa mlađim kategorijama i transferima! Zatim je za vrlo kratko vreme sa AEK-om napravio veliki podvig i ušao u Ligu šampiona, a nedavno je Vladimir Matijašević stigao i u Fudbalski savez Srbije sa vizijom da ga unapredi i ostavi nešto u amanet!

Ta vizija se, pre svega odnosi na sistem koji Matijašević želi da uspostavi u krovnoj organizaciji srpskog fudbala! Jer, sve i počinje od dobrog i zdravog sistema. Upravo o ideji koju ima, ali i ostalim aktuelnim temama koje su vezane za reprezentaciju Srbije, Matijašević je pričao u intervjuu za Telegraf.

Dotakao se sportski direktor FSS i Luke Jovića, povratka Luke Milivojevića, izneo svoje mišljenje kako bi Super liga mogla da izgleda, a otkrio je i kako nastaje spisak nacionalnog tima.

Ovo je moja vizija sistema, ne želim da nam se ponovi situacija iz Trsta!

Ukrajina - Srbija, fudbalska reprezentacija, fudbalske reprezentacije Srbije i Ukrajine Milenković je jedan od igrača koji je igrao za A tim, pa putoivao na EP za mlade Foto: Tanjug/AP

Za početak, interesovalo nas je kako je Matijašević uopšte došao na funkciju sportskog direktora FSS.

- Stigao sam na poziv predsednika Slaviše Kokeze i ljudi iz Saveza. Razgovarali smo, dali su mi slobodu da mogu da radim. Predočio sam im neki plan u organizacionom i fudbalskom smislu, složili smo se i posle nepunih sedam dana sam stigao u FSS. Nije bilo nekih posebnih uslova, ali sam u razgovoru pitao za neke stvari. Pre svega, hteo sam da zajedno odlučujemo. Prevashodno za mlađe kategorije. Voleo bih da tu bude neki sistem, da treneri provode više vremena zajedno, da razgovaraju između sebe, da više prate utakmice, da ostavimo nešto iza sebe... Sutra kad odemo da se vidi šta smo radili. Neću da pričam šta je bilo ranije, ali sada hoću sistem. I to ova tri meseca pokušavamo - rekao je Matijašević na početku razgovora, a onda otkrio i kako je došao i zašto je otišao iz AEK-a:

- Ja sam u AEK-u igrao jedan kratak period, godinu dana... Čuka je potom imala neku prijateljsku utakmicu sa AEK-om i posle nekoliko meseci me zvao predsednik na razgovor. Ne znajući šta je u pitanju, otišao sam dole. Sve je to bilo lepo, ali sam prvo došao da pričam sa vlasnikom Čukaričkog. On me je pustio, otišao sam, bilo je lepo, ali nisma video sebe u tom sistemu. Ušli smo u LŠ, a ja sam još tada rekao da želim da idem jer nisam mogao da sprovedem neke svoje zamisli. Stvari normalne za mene. Drugačiji je sistem, nisam se uklopio. Verovatno bih danas znao šta bih uradio ako bih išao. Možda je tu bilo i mojih grešaka, ne bežim od toga, ali jednostavno nisam video tu sebe.

S druge strane, u FSS-u se i te kako vidi!  A to jasno govori ta njegova ideja da se napravi dugotrajan sistem.

- Ja sam ubeđen da svaka bolja ustanova, kao što su i fudbalski klubovi i Savezi, moraju da imaju sistem. Koja firma može bez sistema? Ja kao direktor mogu da donosim neke odluke, ali moram da imam sposobne ljude oko sebe. Čak i sposobnije. I mislim da je to normalno i da tako moramo da gledamo. Mi ovde treba da imamo sistem rada, ljudi, razgovora, svega...

Vladimir Matijašević Matijašević na promociji u FSS Foto: MN Press

- Baš smo nedavno imali sastanak sa trenerima, bez Ljubiše Tumbakovića, a nadam se da će na sledećem biti i on. Pokušavam da približim mišljenja trenera. Pazite, svaki trener ima svoje razmišljanje, ali dajte da se približe što više u pogledu pozivanja igrača, igranja... To nam je i najbitnije kako bi pravili igrače za A tim. Istovremeno i jurimo rezultat. Opet, moramo i igru da imamo. To će biti sistem kog svi moramo da se pridržavamo. Da ne zovemo pet igrača u A selekciju, a onda ih sve vratimo u mladu. Ako je nephodno, neka se vrati jedan. Ali nemojmo da pravimo kao što je bilo u Trstu. Petorica su igrali u Ukrajini, pa se vratili u mladu. Mislim da se tu malo urušavamo. Ali tu treneri treba da razgovaraju između sebe kako bi bili bliži. Kako bi se igračima lakše objasnilo da će se možda vratiti u mladu selekciju i kad ode u A.

Matijašević smatra da je bolje da se igrač iz A tima ne vraća nazad, ali istovremeno dodaje da je to ponekad neophodno.

- Ja sam uvek za to da se igrač iz A tima ne vraća nazad, ali opet možete da imate deficit jednog ili dva igrača. I ako je njemu glava spremna, možete da ga vratite. Imamo situaciju mladog Stevanovića iz Partizana. Bio je u mladoj dve utakmice, nije igrao. Vratili smo ga u mlađu selekciju, a on s druge strane već igra u prvom timu crno-belih. Jednostavno, moramo da pričamo zbog bolje komunikacije. Pravićemo sedmično sastanke svih trenera i Tumbaković će biti tu. Da probamo da napravimo taj sistem, a opet da se da do znanja i šta je prioritet.

Ističe Matijašević i to da je za dobar sistem potrebna i bolja komunikacija sa klubovima.

- Sa nekim, nažalost, još nismo komunicirali. Meni je skoro bio jedan selektor mlađe selekcije i pitao me da li može da zovne igrača iz treće lige. Naravno da može. Kod mene će treneri odlučivati ko će igrati. Da li je on iz Zvezde, Partizana, Pirota. Leskovca - to me ne interesuje! Interesuje me da prave najbolje i od mene imaju podršku da zovu koga treba da zovu.

- Ja sam i trenerima rekao da moraju da zovu trenera mlađih kategorija u klubovima. Da im se približimo, da znamo kako igrači rade, kako se ponašaju, da li su kršili disciplinu. Onda je i selektorima lakše. Ako klubovi i Savezi budu tako pričali, na višem nivou, mislim da će to biti bolje za srpski fudbal. Jer, trener ne može da obiđe sve utakmice u jednoj sedmici.

Sa Milivojevićem smo razgovarali 20 minuta, svačije mesto zavisi od nekih rezultata!

Matijašević u Tumbaković na večeri sa Lukom i Mitrovićem Foto: fss.rs

Kada smo već kod trenera, intersovao nas je da li je Matijašević imao uticaj na dolazak Tumbakovića, Uprkos tome što je zvanično posle njega stigao u FSS, ali ne bi trebalo zaboraviti da je dosta ranije bilo priče oko njegovog potencijalnog aganžmana.

- Mene konkretno tada niko nije zvao. Pričalo se okolo, izlazilo u novinama, ali bez poziva. Što se tiče Tumbakovića, on je čovek koji ima iskustvo i stav. Vodio je selekciju Crne Gore, mislim da trenerski može da nam pomogne u situaciji u kojoj smo trenutno. Dva puta mi je bio i trener. Kratko u AEK-u i u Kini smo bili zajedno i osvajali neke trofeje. Ja ga veoma poštujem, subjektivan sam kada pričam o njemu. Ipak, on je čovek koji ima ''svoje ja'' i dostojanstvo. Gledam treninge i to je čovek koji pazi na svaki detalj. Ja mislim da on može da ostavi trag u reprezentaciji.

Međutim, daleko od toga da je Tumbakovićevo mesto zagarantovano ako Srbija ne uspe da se plasira na EP ni kroz kvalifikacije niti kroz baraž Lige nacija. Opet, Matijašević smatra da bi Tumbakoviću trebalo dati neko određeno vreme.

- Svačije mesto zavisi od nekih rezultata, ali ako napravimo neki sistem, a vreme će pokazati hoćemo li, treba čoveka pustiti da radi. Treba da pobeđujemo, ali treba napraviti i sistem i grupu igrača, a to nije lako. On s njima provodi 7-10 dana. Drugačije je kada si u klubu, znaš kako igrač spava, diše, radi, trenira. Ovde ste kratko sa igračima i neke stvari mogu da se prikriju. Nadam se da ćemo uspeti da napravimo taj sistem. Potrebno je da napravimo i bolju atmosferu, a to možemo samo sa dobrim rezultatima. Nadam se da se to malo pomera i da igrači shvataju da tih sedam dana u Pazovi moraju da zapnu malo više za državni tim. Što mislim da oni postepeno i rade.

Ono po čemu će Matijaševića svakako pamtiti, jeste to što je u nacionalni tim uspeo da vrati Luku Milivojevića. U društvu selektora Tumbakovića je obavio razgovor u Londonu i na taj način praktično ispunio želju velikom delu javnosti.

Vladimir Matijašević Matijašević i Tumbaković Foto: MN Press

- S Milivojevićem smo imali razgovor 20 minuta nasamo, selektor i ja. Nismo se vraćali nazad. Nismo pitali zašto i šta se dešavalo. Luka je jedan patriota koji je rekao ''i kada me pozovete i kada ne pozoovete, i kada treba da igram i sedim na klupi - ja sam tu!'' I mi dalje nismo imali ništa da pričamo, to je bilo to.  Moram da napomenem da su svi u Savezu bili ''za'' da se ide u London i razgovara sa Milivojevićem oko povratka. Sa svim igračima smo razgovarali, jer moje lično mišljenje, ali i selektora, predsednika i svih ostalih u Savezu, da treba razgovarati i sa onima u inostranstvu i sa onima u domaćoj ligi i tako im damo do znanja da su na radaru, da treba da budu na radaru - rekao je Matijašević.

Imao je sportski direkror FSS i svoje mišljenje na to što se u svakom spisku selektora ''traži dlaka u jajetu''.

- Novine ne bi postojale kada se spisak ne bi komentarisao. I normalno je da se komentariše. Svako ima svoje viđenje. Ja možda vidim da tih 11 ne treba da igra, ali zašto je seletor tu? Na neke stvari ne može da se utiče. Imate 60 igrača u fokusu, a treba da zovete 26, 27. Opet, gledamo i ko koliko igra, šta možemo da propratimo, kako se ko ponaša... Sve to treba da se stavi u jednu grupu i da stvorimo reprezentaciju koja treba da igra lep i dobar fudbal. A nije to lako.

Joviću vrata nisu zatvorena! Ako može jedan Tadić da se javi, onda moraju svi!

Dušan Tadić i Vladimir Matijašević Tadić u civilu na treningu reprezentacije Foto: MN Press

Na ovom poslednjem nije bilo Luke Jovića, a u međuvremenu je ''isplivalo'' da je as Reala kažnjen zbog nediscipline.

- Ništa neuobičajeno, to se događa u i drugim reprezentacijama. Luka Jović je talentovan igrač koji bi trebalo da bude budućnost srpskog fudbala. On je posle meča sa Portugalijom bio povređen, ali se nije javio selektoru i ljudima koji su bili u Staroj Pazovi. On nije kažnjen da više neće biti pozivan, ja sam lično pričao s njim i objasnio sam mu tu disciplinu. Mora i da se ustali na terenu, otišao je u veliki klub, dobija šansu, nije davao golove... Ovamo Mitrović igra dobro i daje golove. Mislim da neće biti nikakvih problema u budućnosti ako se Luka bude pridržavao te discipline i pravila i bude želeo da igra za Srbiju. Ljudi greše, on je jedan mlad igrač, ali isto tako je došao i novi selektor čija pravila treba da se poštuju.

- Ako može jedan Dušan Tadić, kapiten Ajaksa i zamenik kapitena Srbije, da dođe u Pazovu dva puta i javi se da ima problema sa leđima, onda i svi ostali moraju da poštuju. I mlađi treba da se ugledaju na starije. Najlakše je reći neću kad izgubimo od Portugala i kada nemamo više šanse. Svaki igrač se javi i kaže da li je povređen ili bolestan. Mi i hoćemo da napravimo kvalitetnu grupu igrača da se sve poštuje. To je neki osnovni red. Sutra će opet neko da ode i onda to neće biti reprezentacija, grupa. Rekao sam već, reći ću i sada - Luka Jović jeste pogrešio, ali nije odstranjen iz reprezentacije. Mlad je, ljudi greše što je normalno, ali za svakog ima novo sutra.

A na pitanje da li su ta pravila početak vraćanja kulta reprezentacije, Matijašević je rekao:

- Da li ćemo uspeti, ne znam, ali ćemo da probamo. Ne samo u A timu, nego u svom selekcijama. Treneri su tu da prave kult, zato sam tako i počeo da biram. Da imaju svoje ''ja'', da razgovaramo, da nađemo rešenje zajedno ako postoji neki problem. Što se tiče ponašanja, nemam nijednu zamerku. Igra, to mora da dođe. Igra je kod svih selektora bila različita. Ja nisam trener, ali pomažem u segmentu organizacije.

Vladimir Matijašević Matijašević u opremi Srbije Foto: MN Press

- Ja se nadam da će ovde, kada rezultati krenu, i više navijača dolaziti na stadion i bodriti tim. Dolazili su oni kada je trebalo. Setite se Velsa. Opet, mi nemamo grupu navijača kao što imaju klubovi. Mada ste protiv Portugala u pojedinim situacijama videli da se i navijači dignu kada napadamo. Mi taj narod moramo da ubedimo da dođu i da nas podrže.

Osvrnuo se Matijašević i na ove utakmice koje su iza nas - poraz od Portugalije, potom i tri pobede protiv Luksemburga, Paragvaja i Litvanije.

- Mi smo svi očekivali, prvenstveno mislim na javnost, da je to to ako ne izgubimo od Portugalije. Jednostavno, morate da shvatite da su posle Ukrajine bile neke turbulencije u reprezentaciji. To je i normalno, izgubio si 5:0. Ali ja se iskreno nadam da će nam taj Portugal poslužiti kako dalje. Prvi put smo se skupili i igrali zajedno, imali smo sedam dana pred utakmicu. Vratili smo neke igrače koji nisu bili pozivani, i to se malo odrazilo na terenu. Da smo igrali sa nekom drugom reprezentacijom, a ne sa šampionom Evrope, sigurno bi nam bilo i lakše.

- Posle toga smo uspeli da se vratimo i pobedimo na tri meča. A bilo je tu nekih povreda, otkazivanja... Pregledali smo većinu igrača, što je bitno, da selektor vidi čime raspolaže. Biće ih još u novembru, a onda ćemo ih dalje pratiti. Činjenica je da je baraž Lige nacija realnost, ali mi isto tako imamo i šansu kroz grupu da prođemo. Međutim, ne smemo zaboraviti da Portugal igra sa Luksemburgom i Litvanijom. Realno je da pobede. Opet, mi gledamo šta je do nas.

Da premiramo Luksemburg i Litvaniju? Razgovaraćemo o tome...

Fudbal, Utakmica Srbija Litvanija Mitrović na meču sa Litvanijom Foto: Tanjug/AP

A do FSS je i mogućnost premiranja Luksemburga ili Litvanije kako bi Orlovima pomogli da se plasiraju na EP. Imao je Matijašević i za to spreman i konkretan odgovor.

- Sigurno da je dozvoljeno, ali to je na predsedniku, potpredsednicima i ostalim ljudima na čelu Saveza. Mi uvek možemo da im obećamo i premiramo, ne znam kako se do sada radilo. Nismo pričali o tome, ali ćemo razgovarati pred okupljanje. Međutim, ja nisam u tome, ja sam u sportskom sektoru.

Nije krio doskorašnji direktor Čukaričkog i čime je zadovoljan posle dva okupljanja nacionalnog tima.

- Zadovoljan sam momcima kao momcima. Dođu, odrade sve što treba. Nismo imali nijedan problem. Što se tiče utakmica, smogli su snage posle Portugalije da pobede Luksemburg, Paragvaj, Litvaniju... Shvatite, nije ni njima lako. Dolaze iz velikih klubova, onda putuju u Kruševac na dan utakmice jer nismo tamo imali adekvatan hotel i teren. Nismo mogli sve da sredimo. I to su neki detalji oko kojih moramo da se bavimo. Evo, već sad smo krenuli sa organizacijom za sledeću godinu. najviše za mlađe selekcije.

- Išli su u Litvaniju. Iskreno, teren, svlačionice i celokupna atmosfera tamo nisu na reprezentativnom nivou na kom bi trebalo da budu. Ne omalovažavam nikog, ali teren veštak je bio baš težak. Ja njih ne branim, ali ih razumem. Igrao sam i ja fudbal. Oni dođu iz jedne Rome, Mančestera ili nekog trećeg kluba gde je sve sjajno i treba da se skinu tamo gde nije adekvatno. Oni su se napeli, na poluvremenu smo razgovarali i pobedili. Momci hoće, treba samo malo da razgovaramo sa njima i da ih motivišemo. Nije to samo da dođete i igrate za reprezentaciju. Jeste čast, ali u takvim uslovima im sigurno nije lako. Mogu bolje, to je sigurno. Ali tek smo stigli, treba sada svi dobro da se upoznamo.

- Većina igrača me je iznenadila ponašanjem. Stvarno su svi dobri, odlično treniraju... Nemam nikakvo iznenađenje što se tiče lično nekog igrača. Možda Kolarov. Kapiten je u Romi, imao sam drugu viziju kada sam ga gledao preko TV-a, a on je i na treningu i na utakmicama surovi profesionalac.

Ovako nastaje spisak nacionalnog tima, valjda možemo da napravimo defanzivce i desnog beka!

Antonio Rukavina, Marko Vešović Rukavina je u poznim igračkim godinama Foto: Marko Jovanović

Objasnio je Matijašević za Telegraf i kako nastaje spisak reprezentacije, odnosno da li u njemu učestvuje i prvi čovek FSS Slaviša Kokeza.

- Nije tačno da Kokeza učestvuje u kreiranju spiska. Mene ljudi dobro poznaju i znaju kako radim. Predsednik je dosta puta i na putovanjima kada mi objavimo spisak, a moja obaveza kao direktora jeste ta da dam spisak pred okupljanje.  Ja sam to radio u svakom klubu. Kao što znam da se radi u Čelsiju. Mislim da je glupo da predsednika Saveza ne obavestite. A bilo je situacija kada nisam ni stigao da mu dam spisak, jer kaže: ''U poslu sam, završavajte.''

- To su stvari koje su normalne. Ne da se on meša u spisak, nego da razgovaramo. Razgovaramo i sa potpredsednicima, trenerima... to mora da se priča. Nema tu nikakvih tajni, niti spisak može tajno da se napravi. Kokeza priča sa nama, ali se direktno ne meša u spisak, jer to radi Tumbaković sa mnom.

- Inače, Tumbaković sa svojim ljudima ima spisak od 60, 65 igrača. Polako ih smanjuje i dolazi do spiska od 25 do 30 imena. Razgovaramo, ali selektor je taj koji odlučuje. To je meni normalno. Što bi dovodili selektora ako njegova nije poslednja? Opet, ako ima neki problem - svi zajedno ćemo ga rešiti!

Ljubiša Tumbaković Tumbaković donosi konačan spisak Srbije Foto: MN Press

Kada smo već kod Kokeze, interesovalo nas je i Matijaševićevo mišljenje o tome što je prvi čovek FSS na udaru navijača Partizana.

- Svima nama neko smeta. Partizan je pobedio derbi. Zvezda se žalila na poništen gol. Partizan je bio bolji, to su rekli i ljudi iz Zzvezde, i pobedili su. I umesto da se tu sve završi, posle toga kreću druge priče. I sudije su ljudi koji greše, mada se ja u to stvarno ne mešam. Nedavno smo gledali Mančester i Partizan, gde sudija nije svirao penal. Jel trebalo da zovemo da smenimo Čeferina?

- Treba da napravimo situaciju da klubovi sarađuju jedni s drugima, da budu u dobrim odnosima, a ko zasluži neka bude prvi, ide u Evropu, ispadne iz lige... te stvari se u budućnosti moraju promeniti. Da li ćemo uspeti, ne znam, jer, mi smo Srbi. Pričamo ovako i onako, a nama predsednik države daje novac za klubove koji se opet nešto žale. Šta da se ne pomaže, šta bi onda bilo? Možda manje klubove privatizovati, da bude jedan vlasnik, i rešiti te stvari.

- Meni ne ide u glavu da je svima neko kriv. Oni koji vode, oni su trenutno krivi. Evo ja, na primer. Ja sam kriv za neke stvari ovde. Ja sam direktor Saveza i snosim odgovornost. To što sam došao pre tri meseca, to nekog neće da interesuje. Ja radim kao da ću ostati deset godina, a mogu već sutra da izađem iz svega. Moram da budem svestan toga. Ako ne bude sistema i rezultata, prvi treba da odgovaraju treneri i direktori. Predsednik je tu da pravi budžet i sve te ostale stvari. Za sport smo tu Tumbaković, ja, treneri i Grkinić za mlađe kategorije. I ja nijednog sekunda ne bežim od odgovornosi. Iskreno, mislio sam da će mi trebati manje vremena za neke stvari, ali tek sad vidim da ga je dosta potrebno.  Ipak, mnogo ljudi je tu. Fudbal, futsal, žene, instruktori... nije to samo kao u klubu. Ipak, imam pomoć u saradnicima i nadam se da ćemo napraviti nešto. Ako ne napravimo, ja sam prvi koji treba da ode.

Ono što ''bode oči'' svakako je i problem koji Srbija ima u defanzivi, odnosno da joj fali desni bek.

Marko Gobeljić Gobeljić je jedna od opcija za poziciju desnog beka Foto: Marko Jovanović

- Vi ni u mladoj reprezentaciji trenutno nemate desnog beka. Dešava se. To je sistem koji mora da se pravi. Dotaću se Gajića iz Zvezde, on je do mlade reprezentacije igrao sve, bio zamenik kapitena i kapiten, onda godinu i po nije igrao u Francuskoj. To se desi. Izgubio se, ali se nadam da će se vratiti. Igrački. Da li će biti za reprezentaciju, to zavisi od njega. On je igrač koji je osvojio EP i SP. Mi imamo te igrače koji su osvajali titule i to nam je plus, jer će oni tek da dođu sa nekim svojim igrama. Imamo problem i sa desnim i sa levim bekom. Kolarov i Rukavina su u godinama, mi ćemo iz njih iscrpeti koliko možemo još. Miletić igrao štopera pa beka, pojavio se Gobeljić, Rodić je bio u Zenitu pa sad igra u Zvezdi... Nemamo mi mnogo solucija, to je što je trenutno.

Kako stvoriti?

- Ako ne možemo da napravimo bekove i štopere, onda.... - ostao je nedorečen Matijašević, pa dodao:

- Mi moramo više da sarađujemo sa klubovima, da pričamo. Mi smo poznata zemlja bili po majstorima. Imali smo jednog Nemanju Vidića. I sada imamo štopere koji igraju bitnu ulogu u svojim klubovima. Milenković, Maksimović, Spajić je kapiten Krasnodara, igraju u dobrim klubovima. Ali moramo da pronađemo i uparimo dvojicu.

Lešnjak je pravi selektor za omladince, Milijaš će u budućnosti biti dobar trener

FK  Čukarički - FK Videotona, Milan Lešnjak i Vladimir Matijašević Lešnjak i Matijašević iz vremena kada su bili u Čuki Foto: Marko Todorović

Reč dve i o mlađim kategorijama, kao i o novom selektoru omladinske selekcije koji samo čeka ustoličenje.

- Ja sam dao predlog da Lešnjak bude selektor omladinske selekcije, IO će odlučiti o tome. Ali mi već pričamo kao da je selektor. Mislim da Lešnjak i Stolica mogu da donesu i taj kult. Radili su u klubovima, i to sa prvim timom. Znaju šta je proces. Lešnjak je sarađivao sa mnom i u mlađim kategorijama Čukaričkog, a i u Kruševcu i Čuki u prvom timu. Zna kako ja razmišljam i radim. Iako nismo bili u kontaktu jedan određen period, moje mišljenje je da je Lešnjak za tu generaciju dobar trener.

- Stavio sam mi možda i omču oko vrata, mada ja to ne gledam tako. On će imati jednu jaku reprezentaciju. Francuska, Nemačka, Španija... Biće teško, ali ja to gledam na jedan duži period, a ne ako ne uradiš ništa - ćao! Ovde se najviše gledaju rezultati, ali meni je bitno da se napravi sistem. Da se napravi igrač za A tim, to je najbitnije.

Vladimir Matijašević Matijašević u društvu Milana Vukovića, PR-a FSS Foto: MN Press

- Ja ne volim da gubim, ali je nekad dobro kada izgubiš da vidiš ko je igrač za A tim. Nama je  16, U17 selekcija izgubila, ja nisam mogao da verujem. Izgubiš od Letonije. Kažu - loš dan! Loš dan je da igraš nerešeno, ne i da izgubiš. Ja iskreno pričam. I ne bežim od odgovornosti. A onda pobedite Belorusiju sa igračem manje. Sve je psihologija. Mi sa decom najviše psihološki moramo da radimo. To moramo da promenimo, pogotovo u mlađim selekcijama.

Matijašević je nekako i predvodnik te mlađe garde koja je ušla u Savez. Pogotovo sada kada vidimo da su tu Stolica, Lešnjak, Grkinić...

- To je neki novi talas, ja verujem da oni imaju energiju da se napravi nešto. Priključio nam se i Nenad Milijaš o kom imam visoko mišljenje i mislim da će u budućnosti biti dobar trener. Tu je i Saša Ilić. Nije sa svojom, već je pomoćnik. Priključujemo ih da probamo da napravimo nešto za budućnost. Ne bežim ja ni od iskusnijih trenera, ali jednostavno moje iskustvo u proteklih 10 godina mi je pokazalo da u radu sa mlađim selekcijama treba da imate energične trenere.

Treba naći dugotrajan sistem za ligu - možda i da se smanji, Savo Milošević je za mene najveće iznenađenje!

SAVO MILOSEVIC Trener Partizana Savo Milošević Foto: MN Press

Dao je Matijašević svoje mišljenje i o sistemu takmičenja u Super ligi.

- To su klubovi izglasali. U prethodne dve godine je bilo zanimljivo, ali je bilo i nekih problema koliko se sećam. Ovo sad, videćemo. To nekim klubovima odgovara, nekima ne. I uvek će tako biti. Ali činjenica je da treba naći neki sistem koji je dugotrajan. Da li će biti sa podelom, bez podele, smanjivanjem lige... Možda i to u budućnosti. To je moje lično mišljenje, naravno. Bolje je da imamo dve jake manje lige, ali opet ponavljam da je to moje mišljenje.

Što se tiče stranaca u SL, ni tu Matijašević nije imao dilemu.

- Ja sam direktor reprezentacije i u reprezentaciji stranci ne mogu da igraju. Nisam za to, jer moram da pazim na naše trenere, na sve. Možda da se nađe neki metod, da stranac mora da menja stranca, da se vodi računa i o srpskom fudbalu, ali i da kvalitet fudbala bude bolji. Kako će sve to da bude, to će sve morati sa klubovima da se dogovori.

Osvrnuo se i na uspehe Zvezde i Partizana u Evropi.

FK Crvena zvezda FK Partizan Večiti derbi Detalj sa večitog derbija - Pankov i Natho u duelu Foto: MN Press

- Nisam ja nešto iznenađen. Da se razumemo! Zvezda drugi put igra LŠ. Prethodno Ligu Evrope, Partizan drugi put igra Ligu Evrope. To je lepo, mi smo mala zemlja, to je lepo za naš fudbal. Zvezda je dobila Olimpijakos, ima jake klubove u grupi, ali se nadam da mogu da prođu dalje. To bi srpskom fudbalu bio prioritet. Šteta je što Partizan nije dobio Mančester, bio je bolji. Ali se nadam da će uspeti da prođu grupu.

Na pitanje da li je možda više iznenađen prvim ili drugim ulaskom Zvezde u LŠ, Matijašević je dao zanimljiv odgovor:

- Iskreno, i prvi put je bilo teško. Sada su već zajedno duži period. Hm, iznenađenje? Iznenađenje je bilo i prvi i drugi put. Ali Zvezda dobro radi sada... Veće mi je iznenađenje Savo Milošević koji je došao, uzeo Kup i ušao u LE. Sve čestitke za njega što je uradio za ovako kratak period. Napravio je ekipu, nebitno kako. On kao on mi je trenerski najveće iznenađenje. Radio je dosta u fudbalu, zna sve, ali kapa dole za ovo do sada.

Osvrnuo se Matijašević i na suđenje u Super ligi.

FK Čukarički, Vladimir Matijašević Tumbaković i Janković u društvu Matijaševića i Mirosavljevića Foto: fkčukarički.com

- Ja to ne mogu nešto više da komentarišem, ali mi nije logično. Na primer, predsednik Saveza se vređao na derbiju - Partizan pobedio derbi. U Sudijsku organizaciju ne ulazim, oni rade svoj posao. Sigurno da pritiska ima, ali ja mislim da sudije sude okej sada. I to što greše, ne greše namerno. Desi se. Evo, gledamo utakmicu Crvena zvedza - Rad. Niti penal za Zvezdu, niti penal za Rad. Da je bilo namere, svirao bi se jedan penal. Ja se nadam da će suđenje uskoro da bude još kvalitetnije, da li imaju pritiske ili ne - to ne znam! Ali dešava se i u inostranstvu da sudije greše. Na meču Mančester - Liverpul imali ste VAR, pa je sudija pogrešio. Ja se nadam da će sa dolaskom VAR-a u Srbiju biti još bolje.

Za kraj, interesovalo nas je koja je razlika između direktora kluba i reprezentacije. Kao i to da li bi eventualan dolazak u Zvezdu bila kruna direktorske karijere.

- Ja sam zvezdaš, nemam šta da lažem, ali sada moram da gledam realno. U svakoj državi je kruna biti direktor Saveza. To je kruna karijere za svakog čoveka koji se bavi sportom, da u svojoj državi dođete na vrh. Ja sam igrao u Zvezdi, volim Zvezdu. Niti je bilo priče, niti će je biti u skorijoj budućnosti. Šta će biti kasnije, o tome ne mogu da pričam.

- A što se tiče razlike između direktora kluba i reprezentacije - teško je i jedno i drugo. Ovde imate mnogo drugi selekcija, mnogo je organizovanije. U klubu imate trenere s kojima ste svaki dan i igrače s kojima ste svaki dan. Ovde igrače nemate i ne znate kako se neko ponaša u svom klubu. Možete samo da čujete... Generalno je teže u Savezu, ali može sve da se sredi i ja se nadam da će se sve srediti.

Video: Sportski direktor FSS poručio posle pobede u Litvaniji: Idemo na pobedu na svakom meču

 

(Mario Marić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ssss

    1. novembar 2019 | 11:58

    VELIKI STRUCNJAK!!! Ne znam samo koje rezultate ima iza sebe

  • Pitanje???

    1. novembar 2019 | 11:50

    Da li ti licno verujes u sve ovo sto si rekao??? U teoriji sve bi trebalo da bude tako, a sta je sa praksom?!

  • Čarapan

    1. novembar 2019 | 13:46

    Xaxaxa...za one koji ne znaju...kakav crni lepi fudbal sa Napretkom..,Kup osvojio Milojevic...nikada nije radio sa mladjim kategorijama...transfer uradio sa Bojicem i Reganom sa 600000 € iz Napretka u Cuku?!?!?! ( samo koliko je klepio gazdu Cuke? )...neuspeh sa mladom reprezentacikom na Evropskom prvenstvu sa trenerom Lalatovicem..u AEK -u nikada nije ni bio ( samo fora )..USPEŠAN?!?!...izgleda je to uspeh u Srbiji...BRAVO...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA