≫ 

Šta Zvezda mora da učini da bi bila konkurentna u Evropi?

Jasno je - mnogo toga!

FK Crvena zvezda, Totenhem Foto: A. Nalbantjan

Fudbal je jednostavna igra i uvek bi trebalo da bude, a upravo takav fudbal su igrači Totenhema prezentovali u sredu veče protiv Crvene zvezde!

Bez mnogo komplikovanja, svođenjem grešaka na minimum, ulaskom u šanse školskim akcijama, te korišćenjem istih za ubedljiv trijumf (4:0). Pevci su pokazali da su klasa iznad Zvezde, što je i sam Vladan Milojević potvrdio. Istovremeno se pričalo i o novcu koji je svakako presudan, ali je trener crveno-belih bio realan i istakao tu taktičku, tehničku i fizičku superiornost rivala.

Totenhem je Zvezdi tokom svih 90 minuta prodavao istu foru - utrčavanja krilnih igrača nakon što Dajer kao štoper bude začetnik akcije, a sve se na kraju svodilo na to da Fojt ili Rouz kao bekovi budu slobodni.

Cz, Totenhem, crvena zvezda Foto: A. Nalbantjan

Čak i onda kada to nisu bili, Garsija i Van La Para morali su da se troše u defanzivi kako bi pomogli Gobeljicu i Rodiću da ih zaustave. Pogotovo što su i Son i Ali dejstvovali po boku. Njihov trošak u odbrani značio je da je oštrica napada otupela, a kada na to dodamo ispodprosečnog Marina jasno je da srpski šampion bio impotentan u napadu.

Ali i kao takav stigao je do tri šanse za gol i pitanje je šta bi na kraju bilo da su Milan Pavkov i Radživ Van La Para pogodili pri rezultatu 0:0 i 0:1. Kao i da ona akcija Garsije i Pavkova na početku drugog dela nije otišla u nepovrat.

- Rezultati u ova dva meča nisu pravi odraz razlike u kvalitetu. To se jednostavno desi. Mi smo iskoristili svoje šanse, oni nisu - jasno je Zvezdin problem posle meča objasnio Maurisio Poketino.

Cz, Totenhem, crvena zvezda Foto: A. Nalbantjan

Dve od tri akcije bile su plod greške odbrane Totenhema (upravo one minimalne o kojima smo pričali), dok je Zvezda kod šanse Holanđanina pokazala da zna da igra fudbal. Ali samo kada to hoće. Kada loptu spusti na zemlju i pokuša da se nadigrava.

Međutim, Zvezda je tokom čitavog meča pokušavala da učini nešto da dugim loptama. Da li su to bili pokušaji štopera ili ispucavanja golmana Borjana, sada je svejedno, ali je činjenica da je vezni red protiv Totenhema bežao od odgovornosti. Ili nije jednostavno umeo?

Zvezdi, da bi bila konkurent u Evropi, treba plemenit igrač na poziciji centralnog veznog. Verovatno i na poziciji defanzivnog veziste. Čovek koji zna da iznese loptu, da malo rastereti Marina. Jer, protivnici crveno-belih su jasno shvatili da od Zvezde nema opasnosti ukoliko je Marin zatvoren.

marko marin Foto: MN Press

Miloš Vulić je idealan tip igrača za tako nešto, pokazao je to protiv Olimpijakosa, ali je s druge strane podbacio u Londonu. Verovatno i njemu, kao i mladom Petroviću, treba vremena da se ''iskuju'' u ono što je Zvezdi potrebno. Ovako, crveno-beli jednostavno nemaju vezni red koji ume sa loptom.

Prethodne sezone su za korak više bolje stajali na terenu upravo iz razloga što su u stastavu imali Nenada Krstičića. Tog centralnog vezistu koji odlično pokriva i defanzivu i ofanzivu. To je tip igrača koji crveno-beli moraju da pronađu u naredna dva prelazna roka, pošto su u ovom letošnjem podbacili.

S druge strane, pravljen je i veliki broj grešaka. Ona Jovančićeva je koštala Zvezdu prvog primljenog gola, zatim je Petrović morao da ruši Sisoka pre drugog gola. Makar i da dobije žuti karton, Ali - mladost i neiskustvo su učinili svoje! Zvezda je te greške skupo platila i to je ono što je trenutno odvaja od naprednijih timova: pravljenje početničkih grešaka i nekorišćenje prilika koje ti se ukažu. Jer, popravnog nema na tako visokom nivou.

Cz, Totenhem, crvena zvezda Foto: A. Nalbantjan

Možda bi trebalo malo i da se igra fudbal, jer u situaciji kada se braniš samo je pitaje kada će ''linija'' pući. A u drugom poluvremenu je počela da puca sve više i više kako je vreme odmicalo.

Setite se samo kako su crveno-beli na momente izgledali na terenu prošle godine protiv Napolija u gostima i PSŽ-om kod kuće. Izgubili su, ali su imali te sekvence kad se nije znalo ko na terenu stvarno dominira. Ali samo kada je Zvezda htela da se nadigrava.

Ta nadigravanja nose i negativne posledice, kao što su pomenute greške koje velike ekipe koriste. A da bi Zvezda bila konkurent u Evropi - potrebno je da se te greške svedu na minimum, da se pružene prilike iskoriste i da shvate da je fudbal jednostavna igra.

Sve ostalo je novac!

Video: Vladan Milojević o teškom porazu Zvezde od Totenhema

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mare

    7. novembar 2019 | 11:00

    Nista ne moze da uradi.. Jednostavno javnost ocekuje previse. Mi kad damo 1mil za igraca, odmah ako nije mesi onda kukamo.. Moraju ljudi da se spuste na zemlju.. Jednostavno ulazak u LS treba da bude cilj svake godine, ako se dodje eventualno do treceg mesta super, ako ne nije tragedija. I onda cemo mozda za par godina docekati da se poklopi grupa, gde dobijemo prvaka rusije I sl.. A sto se tice genijalaca koji zele napadacki fudbal, ko da napadne?? Za napad ti treba kreativan vezni red, a mi to nemamo. A I na ovom rangu ne smes igrati otvoreno. Ni veliki se skroz ne otvaraju jedni protiv drugih. Totenhem se otvorio protiv bajerna pa primio 7 komada kuci.. Mi bi glat dobili desetak..Samo malo realnosti

  • Dejan

    7. novembar 2019 | 09:14

    Bravo za komentar. Apsolutno ste u pravu. Krsticic je posle godine bio nas najbolji igrac, a pored njega je i Jovancic bio dobar. Vezni red nam je tanak.

  • Luka

    7. novembar 2019 | 11:37

    Pre 10 godina smo kucali sms za moju zvezdu, gubili od kairata igrace skupljali po Sopotu Boljevcima, igrali u 1 jer ne smemo da palimo reflektore, igraci jeli budjav lebac, nisu sampone imali. A danas...igras sa Totenhemom Bajernom timove koje svaki vikend gledas kako se kidaju po svojim ligama sa timovima koji su duplo skupljino od Zvezde. Jos drugi put uzastupno. Da mi je ovo neko pricao pre par godina rekao bi ku aj nemoj da se smeje neko. Jos smo mi mali za ove klubove ali hvala im svima na ovome igracima treneeu upravi i svima juce koji su bili na stadionu i onima koji su tu svaku utakmicu... I onda kad gubis ti kad ostali kuci tad sede Crvena Zvezdo tad znaj da ja uvek bicu uz tebe....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA