≫ 

Mrkela odgovara na najteža pitanja: Zašto Van la Para i Žander, gde je Ivanić, šta je s odbranom?

Sportskom direktoru Zvezde smo postavili najteža pitanja koja trenutno zanimaju navijače posle ubedljivih poraza od finaliste Lige šampiona

  • 85
Mitar Mrkela intervju Foto: Marko Todorović/Marko Jovanović/MN Press

Sportski direktor Crvene zvezde, Mitar Mrkela, dao je intervju za Telegraf u kojem je odgovorio na pitanja koja trenutno najviše zanimaju navijače, koji su nezadovoljni posle nemoći crveno-belih da se ozbiljnije suprotstavi Totenhemu u dva meča Lige šampiona.

Crveno-beli su u Londonu izgubili sa 5:0, a u Beogradu je rezultat bio 4:0 u korist Pevaca, što je pokrenulo mnoga pitanja o dovođenju određenih igrača i preispitivanje da li su oni zaista bili neophodni.

Mrkela je pristao da za Telegraf otvoreno odgovara na trenutno najneugodnija pitanja, vezana za pojačanja poput Radživa van la Pare, Žandera, igrom Zvezdine odbrane, da iznese svoje mišljenje o ubedljivim porazima od Totenhema.

Otkrio je i šta misli da je veliki problem to što među napadačima ne postoji hijerarhija, već se konstantno rotiraju, što je neplanirana situacija usled propalih transfera Pavkova i Boaćija.

Zadovoljan sam igrama Van la Pare, a zadovoljni su i navijači

Kako ocenjujete igre Van la Pare i da li je njegov transfer bio neophodan. Plaćen je 1.2 miliona evra, uz 700.000 potencijalnih bonusa?

FK Crvena zvezda, Totenhem Radživ van la Para u duelu sa igračima Totenhema; Foto: A. Nalbantjan

- Verujem da je Van la Para dobar igrač i mislim da je prekratak period da bismo donosili bilo kakve ocene o nekom igraču koji je odigrao recimo 5 utakmica. Pogotovo Van La Para, koji je bio uključen u najteže utakmice koje je Zvezda odigrala tokom ove sezone, to su utakmice u Ligi šampiona i meč protiv Partizana, odigrao je samo jedan ili dva meča koje možemo da nazovemo lakšim. Što se tiče Van la Pare, poslednje dve utakmice koje je odigrao u Lonodnu i protiv Totenehma u Beogradu, da sam izuzetno zadovoljan, kao i stručni štab. A mislim da su i navijači zadovoljni, jer po onome što dobijam sa foruma navijača Zvezde, Van la Para je najbolje ocenjen sa utakmice protiv Totenhema.

Da li je mogao bolji igrač da se dovede za te pare?

- Teško je to pitanje, šta bi bilo kada bi bilo, to ne mogu da kažem. Ali, kažem vam da sam zadovoljan onim što je Van la Para pružio na ovolikom broju utakmica. Ajde da pustimo bar šest meseci, pa da donosimo neke konačne odluke. Van la Para je poslednji koji je došao, nije prošao ni pripreme sa ekipom. Gurnut je direktno u Ligu šampiona i teške utakmice, ne bi trebalo tako brzo da donosimo takve odluke. Uzmite u obzir da je Lo Selso plaćen 60 miliona, i protiv Zvezde mu je prva utakmica koju je startovao. Španac Bil koji je plaćen od Kopenhagena 5 miliona sada je rezerva. Postoji neki period adaptacije, kada igrači treba da sazru... Šta bi bilo da smo mi doveli Bila za 5 miliona evra i da ne igra kao što ne igra u Kopenhagenu?

Da li je u svesti navijača da neko ko je plaćen više od milion, da od njega odmah imaju prevelika očekivanja?

Radživ van la Para Van la Para i Mitar Mrkela na predstavljanju na Marakani; Foto: FK Crvena zvezda

- Ja poštujem sud navijača, a sud navijača je da su zadovoljni onim što je La Para prikazao na meču protiv Totenhema. Za milion evra vi danas ne možete da dovedete gotovo nikoga, jer su cene otišle toliko daleko, da su astronomske. Da li mi možemo da dovedemo igrača koji će biti najbolji i sigurno rešiti meč protiv Totenehma ili Bajerna, mislim da to nije realno. Mi smo dovodili i dovodimo igrače koji nam omogućuju igranje u Ligi šampiona ili Ligi Evrope. A da se mi takmičimo sa Bajernom ili Totenhemom u dovođenju igrača... Bajern je potrošio za tri igrača 160 miliona evra. I sada mi pričamo da li je za Van la Paru milion evra mnogo. Verovatno u nekim našim uslovima jeste, ali u uslovima u kojima igramo u Ligi šampiona, to je stvarno ništa.

Zadovoljan sam igrom naše odbrane, Ivanić je imao krizu

Koliko je odlazak Vujadina Savića i Filipa Stojkovića oslabio odbranu Zvezde, jer nisu dovedene adekvatne zamene?

Filip Stojković, Vujadin Savić Vujadin Savić i Filip Stojković; Foto: Marko Jovanović

- Veoma smo zadovoljni kako igra naša odbrana. Milunović i Degenek su odlični igrači, oni su jedni od najzaslužnijih za plasman u Ligu šampiona. A poziv u reprezentaciju za Gobeljića dovoljno govori koliko je napredovao. Jedna od stvari koje su se nepovoljne desile po nas na meču sa Totenhemom jeste izlazak Gobeljića zbog povrede, jer je odlično čuvao Sona, a bio je i među najboljima protiv Totenhema u Londonu. Nismo skratili rotaciju ni malo, na desnom beku imamo Gobeljića i Gajića, i Degenek može da odgovori na toj poziciji, a na štoperu imamo Milunovića, Degeneka, Pankova i Babića.

Šta se dešava sa Mirkom Ivanićem koga nigde nema, a doveden je kao jedno od najvećih pojačanja?

Vladan Milojević Mirko Ivanić; Foto: MN Press

- Mirko Ivanić je odličan igrač. Doveden je kao najbolji igrač BATE Borisova, koji se dokazao igrama u Evropi, gde je godinama bio jedan od stubova ekipe u Ligi Evrope i Ligi šampiona. Imao je dobre utakmice, ima naravno i toga da je upao u neku krizu, ali mislim da je Mirko Ivanić dobar igrač i da će pokazati svoj kvalitet.

Kakva je to kriza na koju mislite?

- Nije dobio šansu na poslednjih 4-5 utakmica, trebalo je da igra u Surdulici i u Novom Sadu protiv Proletera, ali je bio bolestan.

ŽANDER JE OPRAVDAO OČEKIVANJA

Mnogi kritikuju transfer Žandera, da li je za poziciju levog beka bilo nužno da se troši mesto stranca i da li je postojalo bolje domaće rešenje?

Ribeiro Santana Žander Žander Santana; Foto: Marko Jovanović

- Ne znam ko smatra, ko to kaže za Žandera? Nisam čuo takve kritike. Žander je doveden kao levi bek. Levih bekova ima veoma malo. Rodić je povremeni reprezentativac Srbije, postoji još jedan levi bek koji ima kvalitet kojeg bih ja voleo da imam u Crvenoj zvezdi, to je Filip Mladenović. Bekovi su definitivno trenutno najdeficitarnije pozicije u srpskom fudbalu. Da je bilo mogućnosti, uvek je prva ideja da se dovede domaći igrač. Bilo je razgovora sa Mladenovićem, ali on ima ugovor u Poljskoj. Žander je doveden kao alternativa Rodiću. Nije bio skup, jeftiniji je od većine domaćih igrača. I mislim da je, u skladu sa onim koliko je uloženo u njega, opravdao očekivanja.

Babić je otkupljen od Sosijedada, ali nije u prvom planu?

Srđan Babić Srđan Babić; Foto: Marko Jovanović

- Srđan je imao svojih prilika, imaće ih i ubuduće. I on je bio planiran za meč protiv Proletera, ali zbog virusa nije igrao.

Problem je što imamo veliki broj špiceva, imamo interesovanja za Pavkova i Boaćija

Koliki je problem to što Zvezda ima tri napadača među kojima ne postoji neka hijerarhija da se zna ko je prvi, ko drugi napadač, nego se konstantno rotiraju?

- Mislim da je to problem. Veliki je problem kada imate veliki broj napadača na jednom mestu. Mi ih imamo tri, plus jedan mlad igrač Krstović. Napadač traži pažnju, razumevanje, podršku i onda kada mu ne ide. Mi imamo tri odlična napadača koji kada god igraju daju golove. Ali da biste ih držali stalno u nekoj formi, u naponu, da su stalno pripravni, morate da rotirate tri napadača. To jeste veliki problem. Tomane je dao gol protiv TSC-a, posle ga nije bilo na sledećoj. Ili tako bude da Pavkov ili Boaći daju golove, na sledećoj utakmici ih nema. Upali smo u taj problem jer je Pavkov imao potpisan ugovor sa Kinezima, imali smo i usmeni dogovor za transfer Boaćija u inostranstvo.

Milan Pavkov i Ričmond Boaći Pavkov, Boaći i Ivanić; Foto: MN Press

- U tom trenutku je doveden Tomane. Desilo se to što se desilo. Ne mislim da je to neki veliki nedostatak, mi funkcionišemo, imamo dosta utakmica do kraja prvenstva. Od 5. jula do 15. decembra ovaj tim će odigrati 37 utakmica i biće mogućnosti za svakoga da igra. Mislim da nam je i dugačka klupa omogućila da u prvenstvu možemo da odmorimo igrače koji se istroše tokom reprezentativnih okupljanja ili utakmica u Evropi. Naravno, smatram da je nedostatak što imamo 3+1 špica, voleo bih da je situacija drugačija. Voleo bih da imam jednog iskusnog špica i jednog mladog.

Da li bi na zimu mogao da se reši taj problem sa viškom napadača, ima li ponuda?

- Recimo za Boaćija non-stop postoji interesovanje, takođe i za Pavkova. Pre neki dan su neki ljudi bili, pre toga isto neki drugi ljudi, tako da za njih dvojicu postoji stalno interesovanje za njih dvojicu jer su špicevi najtraženija roba. Još je rano jer prelazni rok nije ni počeo da se dobijaju konkretne ponude, ali da ima mnogo interesovanja, ima.

Da li je Pavkovu pala cena posle promašaja protiv Totenhema?

Video: Šta je promašio Pavkov! Zvezdi je malo falilo da zatrese mrežu Totenhema

- To je teško govoriti. jer je tržište nepredvidivo.

Atmosfera na tribinama ne utiče na igrače, Jevtović nije iskoristio šansu

Atmosfera nije kao prošle godine, zbog skupih ulaznica je manje gledalaca na stadionu u Ligi šampiona, utiče li to na igrače?

- Da li može da utiče na igrače? Mislim da nije uticalo na igrače, mislim da smo prvo poluvreme odigrali odlično protiv Totenhema i mislim da nije uticalo na konačan rezultat.

Zašto Jevtović nije pušten letos kada je bilo ponuda za njega?

Milan Jevtović Milan Jevtović; Foto: Marko Jovanović

- Za Jevtovića je bila ideja da mu se kao dobrom igraču koga ja cenim, da šansa. Jevtović nije iskoristio tu šansu. Iako kažem da se radi o dobrom igraču. Ne znam za neku konkretnu ponudu za Jevtovića, ne znam odakle vama ta informacija.

Gajić nije registrovan za LŠ jer nije bio u formi, danas bismo ga registrovali,

Zašto Gajić nije registrovan za Ligu šampiona?

- Što se tiče Gajića, on dobija svoju šansu u prvenstvu, njegov izostanak sa liste igrača za Ligu šampiona se desio jer u tom trenutku nije pružao ono što se od njega očekivalo. Gajić se podigao i da recimo danas pravimo listu za Ligu šampiona, on bi dobio mesto na toj listi. U tom trenutku smo reagovali onako kakva je bila trenutna forma igrača i uvek se tako reaguje u Crvenoj zvezdi.

Kako teku razgovori sa Benom o produžetku ugovora?

- Sa Benom su još pre 10 dana počeli razgovori. Nije za javnost kako teku razgovori. Postoji obostrana želja, jer i mi i Ben želimo da nastavimo saradanju - rekao je Mrkela i nadovezao se na to zašto Ben nije licenciran za Ligu šampiona.

El Fardu Ben El Fardu Ben; Foto: Marko Jovanović

- Zvezda je imala potpisan ugovor sa Al Vahdom, a Ben je otišao na završne razgovore tamo. Dva dana pre nego što je trebalo saopštiti koja su imena za Ligu šampiona, tražio sam od kluba u koji Ben ide da li je sve u redu i da li su se dogovorili. Dobio sam odogovor da su ostali još neki minorni detalji da se dogovore. Dva dana posle toga, to se nije desilo. Iako je i Zvezda potpisala ugovor i Ben otišao tamo na razgovor. Da smo znali da Ben neće potpisati, Ben bi bio licenciran i ne bismo dovodili novog stranca.

Dinamo Zagreb proglašavaju simbolom uspeha, a imali su 11 uzastopnih poraza u LŠ

Kakva je atmosfera u ekipi, da li je borbeni duh slabiji nego prošle godine?

FK Crvena zvezda, FK Totenhem, Nemanja Milunović, Milan Rodić Utučeni igrači Zvezde posle poraza od Totenhema; Foto: MN Press

- Mislim da smo istu stvar pričali prošle godine posle 6:1 u Parizu, 4:0 u Liverpulu, 3:1 u Napulju, 4:1 na Marakani protiv PSŽ-a. Pričala se ista stvar, da li postoji borbeni duh, da li je sve u redu, svaki bod za nas je velika stvar. I prošle godine i ove se desilo da smo ušli u grupu sa nekim klubovima koji su među 7-8 najjačih klubova na svetu. Nije isto igrati protiv kluba koji je osvojio 4. mesto u italijanskom prvenstvu i protiv finaliste Lige šampiona i šampiona Nemačke. Nije ista stvar. Stvarno nije ista stvar. Dinamo iz Zagreba proglašavaju sinonimom uspeha u Ligi šampiona, a imali su 11 uzastopnih poraza u Ligi šampiona i ukupno su osvojili 8 bodova u Ligi šampiona za nekoliko godina koliko učestvuju u elitnom takmičenju. Ne treba zaboraviti i da je Zvezda u kvalifikacijama eliminisala Jang Bojs i Kopenhagen, koji su sada prvi u grupi Lige Evrope. Jang Bojs je prvi u grupi sa Portom, Rendžersom i Fejenordom, a Kopenhagen sa Dinamom iz Kijeva, Malmeom i Luganom.

- Ako gledamo utakmicu, Bajern - Olimpijakos. Olimpijakos ima duplo veći budžet od Zvezde i na nekim pozicijama je bolje pokriven od nas, jer može više da plati igrače. Odnos šuteva je bio 24 prema 1. Mislim da smo mi, bez obzira na dva poraza protiv Totenhema napravili iskorak što se tiče učešća u Evropi. Mislim da smo bar što se tiče neke igre u protivničkom šesnaestercu, broja upućenih šuteva na gol bili mnogo bolji nego prošle godine.

Video: Stativa, pa prečka! Zvezda bez sreće protiv Totenhema u finišu prvog poluvremena

- Protiv Totenhema smo imali 7 šuteva na gol, Totenhem 14. Kvalitet je Totenhema što je iz 14 šuteva dao 4, a ipak je naš kvalitet niži kada iz 7 veoma izglednih situacija ne pogodimo gol. Ista situacija je bila i u Londonu. Imali smo neke šanse i protv Bajerna u Minhenu. Naravno nikada ne možete da budete zadovoljni kada izgubite 5:0 ili 4:0. Ali mislim da su utakmice mogle da budu i drugačije. Kada igrate protiv jačeg od sebe, morate da imate i malo sreće, da protivnik ne iskoristi neke svoje šanse, da nema svoj dan i da vi budete iznad svojih mogućnosti i da iskoristite neke šanse.

- Nama se neke stvari protiv Totenhema nisu otvorile. I pre utakmice sam rekao da protiv ovakvih ekipa mora da se smanji na minimum. Son, Kejn, Eriksen, Dele Ali su igrači koji su sam svetski vrh i oni znaju te greške da iskoriste. To se nama desilo. Prvo poluvreme je bilo dosta dobro, do drugog gola smo bili dobri, imali smo šansu za izjednačenje, Pavkov je umesto šuta pokušao da asistira i nakon toga su neke stvari krenule nizbrdo.

Šta očekujete od nastavka takmičenja u Ligi šampiona?

Mitar Mrkela, Zvezdan Terzić Mitar Mrkela i Zvezdan Terzić; Foto: MN Press

- Mi smo na trećem mestu. Dolazi nam Bajern, pokušaćemo da odigramo dobru utakmcu, verujem da ćemo imati više mogućnosti da postignemo neki gol i da ostvarimo neki bolji rezultat u odnosu na utakmice koje smo odigrali protiv Bajerna i Totenhema. Mislim da će ključna utakmica za plasman u Ligu Evrope biti protiv Olimpijakosa u Atini, u ovom trenutku smo u boljoj poziciji od Olimpijakosa. Imamo veliku šansu da se kroz utakmicu u Atini odmerimo sa njima za proleće u Evropi što bi za nas bio veliki uspeh.

Da li mislite da je nešto moglo da bude bolje urađeno, da li se za nešto kajete?

- Uvek postoji preispitivanje. Ja sam neko ko uvek veoma kritičan prema svom radu. Mislim da uvek može da bude bolje. Da li ima grešaka? Mislim da ima grešaka. Onaj ko radi, mora negde i da pogreši. Pitali ste me za nekoliko igrača. Zvezda je u poslednjih nekoliko godina promenila mnogo igrača, stalno se traže novi igrači jer ima mnogo odlazaka, Zvezda uglavnom živi od prodaje igrača. Zvezda je ogroman novac zaradila od prodaje igrača. Da li je bilo promašaja, bilo je. Ali u odnosu na neke ranije godine, kada je bilo po neki pogodak, mislim da je situacija obrnuta, da postoji po neki promašaj - zaključio je Mrkela u razgovoru za Telegraf.

(Dušan Uštević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Grof

    8. novembar 2019 | 15:05

    Doveo Katajia i Vijeru i zavrsio posao.

  • Cz

    8. novembar 2019 | 14:57

    2 god.liga sampiona..ok uspeh...pozdravljam.ekipa izgubila na svim poljima odlaskom savica..nema vise one borbe do koske..stranci nisu pokazali ama bas bas nista...pozdrav za mrkelu ali pazi sta pricas da se opet ne obrukas sa ovakvom izjavim...napred ZVEZADA

  • maSi

    8. novembar 2019 | 19:51

    Terza i Mrkela svojevremeno svojim mahinacijama i budalaštinama sahraniše OFK Beograd. Nama dovedoše onog panja Grofa koji je uspeo da izgubi i nameštenu titulu, a sada nas ubeđuju da uslužni konobar Miloje, jednostavno nema sreće, da igramo dobro, da su pojačanja izvanredna. A šlag na tortu je besramno visoka cena karata, koju ovaj polusvet, u zemlji Srbiji gde trećina đaka nema para za užinu i gde jedna trećina dece jede jedanput dnevno, odredi za LŠ.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA