Odjeci Partizanovog poraza u Mančesteru: Dva smo sveta različita

Možda je moglo da bude i drugačije da su se crno-beli držali oprobanog recepta iz pređašnjih evropskih mečeva, ali čini se da je ima velikog rivala previše impresioniralo i struku i igrače

  • 14
Antoni Marsijal, Vladimir Stojković, FK Partizan Foto: AP/Tanjug

Da biste ostvarili dobar rezultat protiv Mančester junajteda na "Teatru snova", bez obzira na to u kakvoj se formi i istorijskom trenutku nalazio engleski velikan, potrebno je da se "slože sve kockice" u pripremi tima i utakmice, svakog igrača ponaosob, svake linije tima, potrebno je, štaviše – neophodno je da vas sreća pogleda i da rivalima nije dan. Na žalost crno-belih, ako izuzmemo golmana Vladimira Stojkovića, koji je jedini bio na nivou velike utakmice, u svakom od navedenih segmenata je bilo propusta i visok poraz od “crvenih đavola” naprosto je bio neizbežan.

ŠTA BI BILO – KAD BI BILO?

Sve evropske utakmice do sada Partizan je igrao u veoma ofanzivnoj formaciji, pa je blago pretumbavanje u manevru možda unelo i malu konfuziju u tim. Izostanak Zorana Tošića, odnosno pozicioniranje Sejbube Sume na bok, te pojačavanje bloka Aleksandrom Šćekićem (uz Sašu Zdjelara) – nije se pokazalo kao najsrećnije rešenje.

Jer Suma naprosto nije bočni igrač, nema urođene odgovornosti krila i malo je nedostajalo da zbog takvih "ideja" u bliskoj prošlosti u Partizanu bude označen kao promašaj veka, iako se radi o igraču koji fudbal ima u malom prstu.

FK Mančester junajted, FK Partizan Markus Rašford dirigovao je igrom Junajteda u napadu Foto: AP/Tanjug

U takvom opredeljenju, Partizan je bio ranjiv u defanzivi, jer ni dva klasična zadnja vezna, sa evidentnim nedostatkom brzine u odnosu na rivala, nisu uspevala da zatvore “rupe”, pasove između linija igrača Junajteda koji su “osetili krv” i maksimalno koristili ono što im se pruža.

Sa druge strane, tim iz Humske je znatno trpeo u kreaciji na protivnikovoj polovini, jer se pod naletima i pritiskom igrača Junajteda više vodilo računa o sopstvenom golu nego o ofanzivi. A Natho, Suma, Asano i Sadik su postali lak plen za motivisane ”đavole”, koji su lako postigli dva gola i mogli su još toliko da nije bilo pomenutog Stojkovića.

Tek kada je posle trećeg gola Milošević u tim uvrstio Tošića (umesto Natha, koji nije bio na svom nivou), odnosno vratio Sumu u centralni deo terena, crno-beli su koliko-toliko prodisali, povećali posed lopte i pomerili linije za dvadesetak metara unapred, ali je već bilo kasno. Više nije bilo ni snage, ni mogućnosti čak ni da se spase čast počasnim golom.

Dakle, možda je moglo bez pokušaja iznenađenja, pomeranja, ali niko ne garantuje da bi i po oprobanom receptu sa Nathom i Sumom u centralnom delu, odnosno Asanom i Tošićem bo bokovima bilo bolje, jer Junajted je ipak - Junajted. Druga dimenzija...

ODBRANA POTPUNO ZAKAZALA

Uz sve navedeno, crno-beli, za razliku od protivnika, nisu imali ni svoj dan na “Old Trafordu”. Za razliku od beogradskog duela, gde je Partizan prvih dvadesetak minuta proćerdao respektujući rivala, a zatim počeo da igra, u Engleskoj je bilo obrnuto. Miloševićev tim je u uvodu delovao čvrsto, postojano, da bi potom jedan propust cele odbrane i gol Grinvuda odveli utakmicu u sasvim drugom smeru.

Taj propust je zapravo bio samo uvod u seriju kardinalnih grešaka, što cele poslednje linije tima, što individualno, koje su dovele do toga da navijači Partizana strepe za krajnji ishod. Postavljanje, kašnjenje prilikom postavljanja (prvi gol), prenosni pas, iznošenje lopte i greške u istom (drugi gol), čitanje situacija, nepraćenje igrača (treći gol, gde se Miletić bez pomoći saigrača sam našao između Janga i usamljenog Rašforda)... i još mnogo toga rezultiralo je porazom, koji je Stojković učinio čak pristojnim, šta je sve moglo da se dogodi.

FK Mančester junajted, FK Partizan, Mejson Grinvud Grinvud postiže prvi gola za Mančester protiv Partizana Foto: AP/Tanjug

Impresija stadionom, rivalom, ambijentom, pa i značajem meča, koji je nedeljama prožimao svaku priču vezanu za Partizan, verovatno je učinila svoje i donekle uticala i na struku i na fudbalere crno-belih da u prelepom fudbalskom ambijentu “Teatra snova” ne pokažu pun potencijal. Možda je samo trebalo da se opuste i igraju fudbal, jer još posle žreba je isticano da crno-beli svoju šansu za evropsko proleće traže pored AZ Alkmara i Astane. A Mančester junajted?

To je neka druga priča, druga fudbalska galaksija. Dva smo sveta različita.

(Z. Ivković)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Putin R.S

    8. novembar 2019 | 13:33

    Ja sam delija, i naslov je surov ali potpuno istinit. I nije samo razlika u kvalitetu izmedju nasih klubova i lige, nego i izmedju drugih evropskih klubova i i liga. Pa i Galatasaraj je izgubio 6:0, Atalanta takodje, Genk, Ludogorec i to su klubovi koji su u rukama multimilionera pa nista ne pokazuju u evropi, a i tu jos dosta klubova koji su u rangu Partizana i Zvezde. Ocito je da je razlika nebo i zemlja i to je ocigledno u moci finansija i kupovini igraca. Da smo mi u stanju da imamo takve igrace to bi drugacija prica bila. Ovo je krajnji cilj nasih klubova trenutno kao i mnogih drugih iz drugih drzava. Zato oni idu na to da se osnuje nova liga bogatih klubova jer je razlika u finansijama i kvalitetu nenormalna. Oni kupuju igrace od 200, 300, 400, miliona i to je van svake pameti.

  • Звезда🇷🇸🇷🇸🇷🇸🏅🏅🏅🏆🏆🏆⚽⚽⚽

    8. novembar 2019 | 13:11

    А шта би било да је то онај МЈ који је харао некад у њиховој лиги и ЛШ? Играо би исту. И поред тога их разнизао иако је најслабији у ко зна колико последњих година. Каква је то боранија, ни АЗ са играчем више и пеналом нису могли победити...шта ће тек они да им ураде тамо, нису ни свесни...баш ушли у форму...

  • prc

    8. novembar 2019 | 14:24

    Odbrana je od pocetka sezone losai spora , to se pokazalo i sada .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA