≫ 

FSS objavio novi pravilnik: Nikad rigoroznije kazne za nameštanje i napuštanje terena tokom utakmice

Igračima preti zabrana bavljenja fudbalom do 2 godine u slučaju nameštanja, klubovi mogu i dva ranga niže

  • 36

Fudbalski savez Srbije izmenio je svoj Disciplinski pravilnik, pa će od sada kazne za kršenje propisa biti znatno strožije. 

Naime, kako prenosi Mondo, FSS je propisao ozbiljne sankcije kada je reč o "nameštanju utakmica", ali i mere, koje bi trebalo da sva "štelovanja" preduprede.

Tako je promenjen član 80 u Disciplinskom pravilniku Srbije u kome se kaže da:"...igrač, fudbalski radnik, klub, sudija, ili neki drugi učesnik na utakmici ili takmičenju, koji zahteva ili učestvuje u neregularnosti, odnosno "stimušile druge na aktivnosti kojima se krše propisi fudbalskae igre, ili pravila takmičenja u vezi sa regularnošću, uključujići i pokušaj učešća..."

Video: Da li je Napretku protiv Partizana poništen čist gol?

Prekršilac ove odredbe, biće kažnjen na sledeći način:

- Igrač, ­zabranom igranja od 6 meseci do 2 godine;

- fudbalski radnik, sudija ili drugi učesnik na utakmici ili takmičenju ­ zabranom vršenja funkcije od 1 do 2 godine ili zabranom vršenja bilo kakve aktivnosti u vezi sa fudbalom;

- klub oduzimanjem do 30 bodova ili kaznom do 30 negativnih bodova,

- klub vraćanjem u dva ranga niži stepen takmičenja ili vraćanjem u najniži stepen takmičenja, a u težem ili ponovljenom slučaju isključenjem iz budućih takmičenja tokom jedne ili dve takmičarske sezone;

Video: Novi komičan penal u Superligi: Golman u neverici šta je uradio

Takođe, i član 83. pretrpeo je izmene, a on se ondosi na dostavljene informacije nadležnih organa UEFA, pa će tako, na onosvu pisane informacije UEFA o postojanju prekršaja, FSS kazniti klub:

- klub - novčanom kaznom od 1.000.000,00 (milion) do 10.000.000,00 (desetmiliona) dinara, ili oduzimanjem 6 do 15 bodova, ili kaznom od 6 do 15 negativnih bodova za dobijanje prve informacije od UEFA. U zavisnosti od svih okolnosti konkretnog slučaja, organ koji izriče kaznu može kumulativno da izrekne novčanu kaznu ne manju od 1.000.000,00 (milion dinara), zajedno sa kaznom oduzimanja bodova ne manjom od 6 bodova, odnosno 6 negativnih bodova.

Video: Rodić preskočio golmana, sudija svirao penal!

- klub - oduzimanjem od 6 do 30 bodova, ili kaznom od 6 do 30 negativnih bodova, za dobijanje druge informacije od UEFA,

- klub - diskvalifikacijom u najmanje jedan rang takmičenja niže u odnosu na takmičenje u kojem je bio učesnik u vreme izvršenja disciplinskog prekršaja iz ovog člana Pravilnika;

-fudbalski radnici ­ - zabranom vršenja bilo kakve aktivnosti koja je u vezi sa fudbalom u trajanju do godinu dana, za dobijanje prve informacije od UEFA;

Video: Penal za Crvenu zvezdu protiv Inđije, da ili ne?

- fudbalski radnici -­ zabranom vršenja bilo kakve aktivnosti koja je u vezi sa fudbalom u trajanju od godinu do dve godine, za dobijanje druge i svake naredne informacije od UEFA.

Posebno je zanimljiv član koji se odnosi na napuštanje terena tokom meča. Tako će klub i igrači tima koji se u toku meča svojevoljno povuku sa terena, ili neaktivnim stavom na terenu (sedenje, ležanje, stajanje u mestu i sl.) odbiju da nastave meč, biti kažnjeni:

- igrač koji inicira privremeni prekid igre - kaznom u trajanju od 6 meseci do godinu dana zabrane igranja;

- fudbalski klub učesnik Superlige i Prve lige Srbije - oduzimanjem od 3 do 12 bodova, odnosno od 3 do 12 negativnih bodova i novčanom kaznom u iznosu od 500.000,00 (petstotinahiljada) do 5.000.000,00 (petmiliona) dinara;

- fudbalski klub učesnik Srpske lige i nižih liga - oduzimanjem od 3 do 12 bodova, odnosno od 3 do 12 negativnih bodova i novčanom kaznom u iznosu od 100.000,00 (stohiljada) do 500.000,00 (petstotinahiljada) dinara.

Video: Grobari zasuli sudije predmetima i uvredama na kraju meča ispred tunela

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • sistem

    11. novembar 2019 | 13:12

    Na autobusu pise lasta pa ne leti.

  • Kile

    11. novembar 2019 | 13:20

    "Vise niko nece smeti da namesti mec". Ne kontam. Jel je do sada mogao da se namesti?

  • snežana Rusic

    11. novembar 2019 | 14:15

    A kada ćete da hapiste funkcionere iz FSS.. oni su najveći krivci koji nameštaju utakmice!!!!! Da nema njih ne bi bilo sudija , fudbalera i fudbalskih klubova koji nameštaju!!!!! Sve potiče iz FSS I GLAVNOG ZA NAMESTANJE, a svi ćute i kažnjavaju sitne !!!!! Žalosno !!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA