≫ 

Dečak je bio magičan, molio sam roditelje da ga puste: Sumin fudbalski otac otkrio neverovatnu priču

Vlasnik Ajaks Kejp Tauna Džon Komitis ispričao kako je sasvim slučajno otkrio vezistu Partizana, dok se igrao sa teniskom lopticom iza gola

  • 4

Ponosni su u Gvineji Bisao što je njihov sunarodnik i reprezentativac – Sejduba Suma minulog četvrtka bio deo Partizanovog tima na “Old Trafordu” i smatraju da će upravo dvomeč sa velikim Mančester junajtedom biti prekretnica u karijeri veziste.

Tamošnji BBC Afrika otkrio je i priču kako se Suma zapravo slučajno obreo u profesionalnom fudbalu i počeo karijeru i to tako što su ga zapazili kako žonglira sa teniskom lopticom.

Priča datira iz 2004. godine, u kojoj je Ajaks Kejp Taun bio učesnik afričke Lige šampiona i trebalo je da odmeri snage sa ekipom Felo Stara u Konakriju, inače Suminom rodnom gradu. Vlasnik Ajaks Kejp Tauna – Džon Komitis je putovao sa ekipom, koju je sa klupe predvodio trener Gordon Igesund, kasnije selektor Južne Afrike.

- Dok smo trenirali i pripremali se za utakmicu sa Felo Starom, iza gola je stajao dečak ne stariji od 12 godina, koji je žonglirao sa teniskom lopticom – počeo je priču Džon Komitis za BBC Afrika.

- Tokom sat vremena loptica nije pala na zemlju više od tri puta i ne šalim se kada vam to kažem. Koristio je obe noge, kolena, vrat, glavu. Ma, bio je neverovatan – priseća se Komitis.

Sejduba Suma Foto: Telegraf.rs

Veštinu dečaka je primetio i trener Igesund, koji je prišao vlasniku kluba i podelio oduševljenje, a Komitis prepričava i taj detalj.

- Trener Gordon me je upitao da li sam primetio veštinu dečaka? Odgovorio sam da jesam naravno i da ga pozove, jer zna francuski jezik. Upoznali smo se i Suma mi je rekao da ima 12 godina, a ja sam ga upitao da li sve što može da učini sa teniskom lopticom može da ponovi sa fudbalskom loptom.

Sejduba Suma Foto: Telegraf.rs

Komitis, koji je trenutno zaposlen u Kejp Taun Sitiju i zadužen je za tamošnji fudbal, kaže da je tek tada nastala magija.

- Izdvojili smo ga i dali mu loptu, a to šta je sa njom činio je bila čista magija. Naši igrači su stajali u neverici, a onda su počeli da ga bodre. Upitao sam ga zatim da li može da igra i odgovorio je potvrdno. Uvrstili smo ga u igru “pet na pet” i Sumi niko nije uspevao da oduzme loptu. Bio je neverovatno brz, vešt sa loptom, a jako je i šutirao, iako je bio sitne građe.

Tadašnjem prvom čoveku Ajaks Kejp Tauna je bilo jasno da je u pitanju biser i odlučio je da odmah posle treninga ode sa kompletnom ekipom u Sumin dom i razgovara sa njegovom porodicom, ne bi li ga uzeo u svoj tim.

- Usvojiću ga kao svoje dete, ako se brinete – uveravao je Suminu majku Komitis, ali nije sve išlo tako glatko.

Video: Suma driblingom bacio na zadnjicu najskupljeg igrača Junajteda

PREGOVORI SA MAJKOM I BRAĆOM

Morao je da pregovara i sa Suminom starijom braćom i drugim članovima porodice, koje je impresionirala ideja da bi Sejduba mogao da postane član fudbalske akademije Ajaks Kejp Tauna.

- Potrošio sam skoro dve godine ne bi li pribavio svu papirologiju, kako za imigracione procedure, tako i za starateljstvo nad dečakom. Kada je konačno stigao u Akademiju bilo mu je 14 godina.

FK Partizan, Suma Sejduba Foto: A. Nalbantjan

Suma je priključen je ekipi do 15 godina, ali je pravio toliku razliku da je posle samo jednog treninga prekomandovan među momke od 17 godina. Ubrzo je prvi tim Ajaks Kejp Tauna preuzeo turski stručnjak Muhsin Ertugal, koji je ispratio rad mlađih selekcija, a zatim odmah prekomandovao Sumu u najjaču selekciju sa samo 16 godina.

Ipak, kada je Turčin napustio pomenuti klub, Suma nije bio u milosti trenera koji su potom preuzimali ekipu, te je njegova karijera počela da stagnira, a Komitis kaže da je vremenom počeo da se prilagođava.

- Suma može biti individualac, ali i timski igrač. Inteligentan je i zna kako da igra u datim okolnostima, zna pronađe pravo rešenje. Potrebno je samo da stanete iza njega i pružite mu podršku i to na taj način da ostatak tima radi s njim, jer u nogama ima magiju.

FK Partizan, Suma Sejduba Foto: A. Nalbantjan

Posle dve pozajmice u Južnoj Africi, Suma je dobio ponudu Nitre iz Slovačke i Komitis ga je pustio.

- Pustio sam ga da bi više igrao, iako nisam baš bio srećan zbog toga. Nije uspeovao da se nametne, ali sam bio svestan o kakvom se talentu radi. Ipak, nisam ni mogao da nateram trenere da mu pruže priliku, jer to prosto nije moj način rada i bio sam zaista frustriran što nam dragulj izmiče iz ruku – rekao je Džon Komitis.

U Nitri je Suma odmah privikao pažnju na sebe, usledila je i selidba u veći klub – Slovan iz Bratislave, gde je bio najbolji igrač i strelac, potom postao i reprezentativac Gvineje Bisao.

Zatim i milionski transfer u Partizan, gde je od “promašaja veka”, u prve dve sezone, stigao do idola navijača zahvaljujući treneru Savu Miloševiću, koji mu je pronašao i poziciju i “žicu”. Ostalo je istorija...

(Z. I)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA