Fudbaler Zvezde bio pred ugovorom života, lekari hteli da ga "otpišu" zauvek, a onda se desilo čudo!

Sportisti često usled napora dobiju određene srčane probleme, neki se ne oprave, ali ima i slučajeva kada se desi čudo, kao što je bilo u slučaju bivšeg kapitena crveno-belih Nenada Kovačevića

  • 7

Sportisti su izloženi velikim fizičkim naporima i samo oni koji su potpuno zdravi mogu da izdrže sve i da ostvare punu karijeru. Ali, čak i ti sportisti koji nemaju nikakvih tegoba ponakad mogu da se razbole i da ugroze svoj život.

Veliki broj je onih koji su na žalost preminuli na terenu, ima i onih koji su morali da okončaju karijere, ali postoji jedan slučaj kada se srpski sportista potpuno oporavio i nastavio da igra, a čak i posle završetka karijere nema nikakvih problema.

Srušio se na terenu

Reč je o Nenadu Kovačeviću nekadašnjem igraču i kapitenu Crvene zvezde. On se 2003. srušio na terenu zbog srčanih problema, i bilo je pitanje da li će se vratiti fudbalu.

Sve procene lekara su bile da neće, ali desilo se čudo. On je otišao u Nemačku na preglede, a tamo su propustili da vide pravi problem.

nenad kovačević Nenad Kovačević u drugom mandatu u Zvezdi; Foto: MN Press

Naime, posle tih problem sa srcem, na pregledima je ustanovljeno da Nenad ima tranzitornu konstrikciju, što je posledica aktunog miokarditisa, što je pojam koji do tada niko nije znao u svetu kardiologije, ili su znali, ali vrlo malo.

Srpski kardiolozi su shvatili da je reč o veoma ozbiljnom stanju, ali su mu dali određeni terapiju za to.

Već je bio otpisan za fudbal, ali onda se desilo čudo

Nisu verovali da ona može da pomogne u tom smislu da se on vrati fudbali, već je bio cilj da mu omoguće bar normalan život. Problem je bio što je Nenad bio pred potpisom višemilionskog ugovora sa jednim klubom.

Međutim, desilo se čudo Božije. Baš kada je trebalo da mu lekari saopšte da više neće moći da igra fudbal, situacija se promenila. Njegovo telo je počelo da reaguje na terapiju.

Prof. Dr Arsen Ristić, koji je u to vreme lečio Kovačevića, objasnio je njegov slučaj na Kogresu kardiologa, ali nije navodio o kom sportisti se radi. Međutim, na osnovu slike i incijala i s obzirom na to da je fudbaler Zvezde bio veoma poznat i da je slučaj odjeknuo u javnosti, odmah je bilo jasno o kome je reč.

Prof. Dr Arsen Ristić Prof. Dr Arsen Ristić doktor koji je sa kolegama kardiolozima uspešno izlečio Nenada Kovačevića Foto: Telegraf

-  On je išao na analize u Nemačku, gde su radili hemodinamiku, biopsiju, i gde se propušta dijagnoza tranzitorne konstrikcije, kao komplikacije akutnog miokarditisa, koja je jako retka i u to vreme niko u svetu ne zna da postoji tranzitorna konstrikcija. 

Nenad Kovačević Nenad Kovačević sa trakom oko ruke; Foto: MN Press

Lekari se spremaju da mu kažu da od fudbala više nema ništa

- U vreme kada se ovo dešava on biva dijagnostkovan kao konstriktivni perikarditis, što je za mladog sportistu koji treba da potiše ugovor od 10 miliona i da igra u Francuskoj, vrlo dramatičan nalaz.

- I dok smo mi polako pokušavali da mu saopštimo da od fudbala nema ništa, on se na naše oči polako oporavljao na simptomatsku terapiju iz dana u dan. Tako da je u jednom momentu na ergospirometriji bio bolji od kompletnog tima Partizana koji je bio u treningu.

- Bilo nam je jasno da od konstrikcije više nema. Skupili smo hrabrost da damo jedno konziljarno mišljenje koje smo oročili na mesec dana, pa na tri meseca i on je na to naše mišljenje otišao da igra i za reprezentaciju i u Francusku.

Nenad Milijaš Foto: MN Press

- Oporavio se do punog zdravlja i 15 godina kasnije nema nikakvih problema. Da se nije oporavio, bila bi apsolutna zabrana - istakao je doktor Ristić.

Na pregledima je pokazano da terapija daje rezultate i da se srce Nenada Kovačevića polako oporavlja. Usledile su nove analize, testovi koji su pokazali da je spremniji od celog tima Partizana koji je u tom trenutku bio u takmičarskom ritmu.

Lekari shvataju da je Kovačević prvi sportista koji se oporavio od tranzitorne konstikcije srca (stezanje srčanog mišića) i hrabro daju predlog da mu se omogoći da igra fudbal, ali sa ograničenjem na tri meseca. Sa tim predlogom on je kasnije potpisao ugovor sa Lensom i nastavuo karijeru bez ikakvih problema.

Video: Srpski fudbaler prvi sportista koji se oporavio od opasnog srčanog problema i nastavio da igra

(D. S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Aleksandar

    12. novembar 2019 | 15:13

    To je zato sto mu je srce crveno belo.

  • Bari

    12. novembar 2019 | 16:58

    Zvezdin Gatuzo!Ziv bio!

  • Djordje

    12. novembar 2019 | 16:58

    Profesor Arsen Ristic je "CUDO" ...meni je spasao zivot vise(5-6)puta ... naravno sa svojim kolegama iz KCS

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA