≫ 

Najveći promašaj u istoriji Barse: Kako se san zbog transfera na Kamp Nou pretvorio u košmar?

Trebalo je da bude jedan od najjačih napadača Barselone, a ispostavio se kao jedan od najgorih

  • 6
Keirison

Foto: Profimedia

Deset godina je velika brojka u fudbalu i kratkoj karijeri fudbalera. Većina onih koji se upuste u profesionalne vode uglavnom uspeva da se u njima održava u skladu sa tim koliko radi na sebi i kojim talentom poseduje.

Zbog toga za jednog Mesija postoji igranje u Barseloni na najvišem nivou, a za nekog anonimnog fudbalera igranje u drugoj argentinskoj ligi. Zbog toga je slučaj Barsinog Keirisona pomalo specifičan.

On je pre deset godina došao u Barselonu kao dvadesetogodišnjak i sa strane talenta gledano - nebo mu je bilo granica. Plaćen je 14 miliona evra, što je za tek navršenog tinejdžera u to vreme bila više nego pristojna cifra.

Deceniju kasnije isti igrač nema klub i ima trideset godina, a Mesi, kod koga je došao u klub i dalje igra na najvišem nivou i osvaja Zlatne lopte ili druga individualna priznanja

Keirison nije u Kataloniju došao slučajno. Igrajući za Koritibu 2008. godine je dao 41 gol na 58 utakmica, pomogao klubu da napreduje, posle čega je u brazilskoj Seriji A sa 21 golom delio mesto najboljeg strelca.

Usledio je transfer u Palmeiras 2009. godine i nedugo potom preselio se u Evropu. Doveo ga je Pep Gvardiola, čija je Barselona pre deset godina napravila tešku pometnju i bila dominantna sila u evropskom fudbalu.

- Nadam se da ću se probiti u Gvardiolinom timu i pridružiti mnogim čuvenim Brazilcima koji su igrali ovde - rekao je Keirison jula 2009. kada je stigao u Barselonu.

Pedigre jednog Ronalda, Rivalda i kasnije Ronaldinja nije bilo lako breme za ovog mladića.

- Ovo je najbolji klub na svetu i srećan sam što sam ovde došao ovako mlad jer imam vremena da pokažem svoj talenat i osvajam titule. Uvek sam pratio Barselonu i igrače koji su bili ovde. Sada, sa 20 godina sam srećan što sam tu i što ispunjavam svoj san - dodao je Keirison.

Međutim, to što je došao mlad možda mu je baš bilo i breme jer Gvardiolu nije impresionirala njegova statistika, pa ga nije imao u skorijem planu za prvi tim.

- Klub je rešen da ga potpiše, ali će otići na pozajmicu. Ja neću računati na njega ove sezone - rekao je tada Gvardiola i time odredio dalju sudbinu Keirisona.

Ispostaviće se da neće nikada računati na njega, jer Keirison nije nikada stigao da obuče dres matičnog kluba, a bio je ugovorom vezan za Barsu pet godina.

Benfika mu je bila prva stanica, a Žorž Žezus ga je vrlo brzo otpisao posle sedam utakmica bez gola. Fiorentina je bila sledeća. Osamnaest meseci u Firenci 2010. godine nije delovalo kao loša ideja.

Zadržao se samo šest meseci i dao dva gola, zbog čega nije mogao više u Evropi i vratio se u Brazil i ekipu Santosa. Usledile su selidbe u Kruzeiro, pa Koritibu, pre nego što ga je Barselona otpustila 2014. godine.

Vratio se na početak, u Koritibu odakle je krenuo. Međutim, povrede kolena su mu dodatno naškodile pa je pre tri godine otišao i rang niže, u Londrinu.

Foto: Printscreen Youtube

Sedam golova je dao u Seriji B za 27 utakmica, naredne godine se vratio u prvu ligu brazilskog fudbala gde je u Arouki odigrao samo tri minuta. Vratio se u Londrinu i nestao iz sastava do kraja 2018.

Od sveg talenta nije ostalo gotovo ništa, a posebno čudno zvuči da je igrač plaćen 14 miliona od strane slavnog kluba poslednji gol dao još 2016. godine.

Možda je dolaskom u Barselonu ispunio svoj san, ali taj san nije previše dugo trajao, a njegov primer je podsetio koliko profesionalni fudbal ume da bude surov kada se neke stvari i kockice jednostavno ne poklope.

Video: Tumbaković: Ne plašim se pitanja o Joviću

(M.LJ)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • MaaNee

    12. novembar 2019 | 16:45

    Mrkela reaguj Bolji je od La prevare, Garsije, Ivanica, Zandera, Kanjasa

  • ALLIANZ

    12. novembar 2019 | 18:21

    Au sta je Barsa imala skupih promasja, pa to nijedan klub na svetu nije imao. A i sada je slicno, ako ne znas kome da skupo i preskupo zavalis igraca, nista ne brini tu su Barsa i Real. Oni placaju sve zivo i ne zivo, i prodaju posle sezonu - dve za 60% ispod cene

  • Dado

    15. novembar 2019 | 11:07

    Kam tu Red Star bro!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA