≫ 

Najšuplja odbrana u istoriji Srbije: Od Orlova gori samo San Marino, Farska Ostrva, Andora, Malta...

Iako je tim Srbije nekada bio simbol za čvrstu odbranu, danas se situacija potpuno promenila

  • 72
Fudbalska reprezentacija Srbije Foto: MN Press

Srbija je godinama unazad važila za reprezentaciju koja ima čvrstu odbranu i ne prima mnogo golova, a kroz istoriju je bilo i svetlih primera poput onih u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo 2006. godine, kada je naš tim na 10 utakmica primio samo jedan gol i kao prvi u grupi se plasirao na veliku smotru.

Pored toga, naš tim je u mnogim kvalifikacijama imao dobru odbranu. Sve do ovih kvalifikacija, gde smo došli do veoma loše statistike.

Ona je dodatno pogoršana nakon što je Orlovima Luksemburg na Marakani dao dva gola, pa je naš tim nekako iščupao pobedu, najviše zahvaljujući Aleksandru Mitroviću.

Od Srbije su trenutno više golova u kvalifikacijama primili samo Škotska, Bugarska i Crna Gora, kao i nižerazredne reprezentacije poput San Marina, Lihtenštajna, Gibraltara, Farskih Ostrva, Andore, Malte...

Kako je naš tim od nekada simbola odbrane došao do toga da bude među najgorim odbranama u Evropi, pitanje je kojim mora da se pozabavi Ljubiša Tumbaković i stručni štab, kao i sportski direktor reprezentacije.

Ljubiša Tumbaković Ljubiša Tumbaković će imati mnogo posla da konsoliduje odbranu; Foto: MN Press

Očigledno je da nešto ne štima, jer i posle promene trenera nakon debakla koji je doživeo Mladen Krstajić u Ukrajini, gde je "popio petardu", naš tim prima veliki broj golova, i to na svom terenu, što je u prošlosti bilo nezamislivo.

U ovim kvalifikacijama Srbija ni na jednom meču nije ostala netaknute mreže.

Odbrana očigledno ne funkcioniše. Dmitrović se takođe ne ističe preterano odbranama, a i on je često ostavljen na "vetrometini" od strane saigrača. Pitanje je da li bi se nešto promenilo kada b na gol stao trenutno po statistici najbolji golman u ligama "petice", Predrag Rajković, koji je u intervjuu za Telegraf rekao da mu je cilj da bude prvi golman Srbije.

Istražili smo kako je naš tim prolazi u kvalifikacijama u proteklih 20 godina. Od poslednjih EURO kvalifikacija na kojima je naš tim izborio plasman na Evropsko prvenstvo, pa sve do danas, ovo je najgora odbrana Srbije.

Na poslednjem meču kvalifikacija, u nedelju od 15 časova protiv Ukrajine, naš tim može samo dodatno da pogorša istorijsko lošu statistiku.

Učinak Orlova u kvalifikacijama u poslednjih 20 godina

Ukrajina - Srbija, fudbalska reprezentacija, fudbalske reprezentacije Srbije i Ukrajine Protiv Ukrajine smo primili 5 golova; Foto: Tanjug/AP

Kvalifikacije za EURO 2000 - Jugoslavija primila 8 golova na 8 mečeva i kao prva se kvalifikovala na EURO.

Kvalifikacije za Svetsko prvenstvo 2002 - Jugoslavija je primila 8 golova na 10 mečeva, nije se kvalifikovala, jer je bila treća u grupi iza Rusije i Slovenije.

Kvalifikacije za EURO 2004 - Primili smo 11 golova na 8 mečeva i nismo se plasirali na EURO, bili smo iza Italije i Velsa

Kvalifikacije za Svetsko prvenstvo 2006 - Primili smo samo jedan gol na 10 mečeva i plasirali se na Svetsko prvenstvo kao prvi u grupi

Kvalifikacije za EURO 2008 - Primili smo 11 golova na 14 mečeva i nismo se plasirali iza Poljske i Portugalije

Kvalifikacije za Svetsko prvenstvo 2010 - Primili smo 8 golova na 10 mečeva, prvi u grupi i plasman na Svetsko

Kvalifikacije za EURO 2012 - Primili smo 12 golova na 10 mečeva (doduše, tri službenim rezultatom protiv Italije zbog divljanja navijača u Đenovi) i završili kao treći u grupi iza Italije i Estonije.

Kvalifikacije za Svetsko prvenstvo 2014 - Primili smo 11 golova na 10 mečeva, nismo se kvalifikovali iza Belgije i Hrvatske

Kvalifikacije za EURO 2016 - Primili smo 13 golova na 8 utakmica (3 službenim rezultatom jer je meč Srbija - Albanija registrovana sa 3:0 za Albance posle haosa zbog drona sa zastavom "Velike Albanije"), nismo se kvalifikovali.

Kvalifikacije za Svetsko prvenstvo 2018 - Primili smo 10 golova na 10 mečeva, prvi u rupi ispred Irske i Velsa

Kvalifikacije za EURO 2020 - Primili smo 15 golova na 7 dosadašnjih mečeva, trenutno smo treći, gotovo bez šansi za plasman na EURO.

Najgore odbrane i broj primljenih golova u kvalifikacijama za EURO 2020

Goncalo Guedes Portugalci su na Marakani 4 puta zatresli mrežu Dmitrovića; Foto: Marko Jovanović

15 – Srbija, Izrael, Jermenija

17 – Škotska, Bugarska

18 – Malta, Andora

19 – Gibraltar, Farska Ostrva

21 – Estonija

22 – Crna Gora

24 – Moldavija

25 – Litvanija, Lihtenštajn

27 – Letonija

43 – San Marino

Video: Najuspešniji golman Srbije: 9 utakmica bez primljenog gola a čovek je profesionalni glumac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • MUKTE

    15. novembar 2019 | 12:12

    mnogi od njih kad igraju za majku srbiju igraju kao da je u pitanju maceha

  • OVERRATED

    15. novembar 2019 | 12:17

    primetio sam da svi reprezentativci igraju za svoje klubove na visokom nivou ali kada je u pitanju nacionalna selekcija oni kao da preko noci zaborave kako se igra fudbal.sta je razlog postoji nacin da se to promeni

  • fudbalski ne strucnjak

    15. novembar 2019 | 12:28

    naj prostiji sport cilj igre je postici sto vise golova a pri tome primiti sto manje.napad je najbolja odbrana.sta mi tu radimo pogresno

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA