Oko Srbije nikli velelepni stadioni: Mađari imaju svemirski brod, čak i Albanci imaju moderniji...

Na Balkanu niču novi gigantski stadioni - ali u okruženju

  • 60
Niču velelepni stadioni oko Srbije

Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: Shutterstock

U regionu se u prilično kratkim vremenskim razmacima govori o velikim stadionima i projektima koji se realizuju - tako su Mađari i Albanci dobili nove velelepne objekte, dok kod nas stadioni Crvene zvezde i Partizana još uvek služe kao dom reprezentacije.

Nedavno je i Srbija igrala na jednom takvom stadionu, u Ligi nacija protiv Rumuna, a zanimljivo je da su Mađari i Albanci završili svoje velike projekte i stadione, na kojima će u budućnost dočekivati sve reprezentativne rivale. Naravno, podrazumevaju se i marketinški aspekti i sadržaji na ovim objektima, kao i mogućnosti održavanja velikih koncerata. Za početak, krenućemo od "najstarijih"...

Rumunija Srbija

Foto: Telegraf.rs

Rumunija

 

Stadion: Nacionalni

Otvoren: 2011

Kapacitet: do 63.000

Komšije iz Rumunije od 2011. imaju Nacionalni stadionu u Bukureštu, na kom se igraju finala Kupa i Superkupa Rumunije, a ovde je čak odigrano i finale Lige Evrope 2012. godine.

Stadion je otvoren utakmicom Rumunija - Francuska (0:0) 6. septembra 2011, objekat pripada četvrtoj elitnoj kategoriji UEFA, a mnogi su brzo zaboravili da se prilično kasnilo oko izgradnje.

Bilo je kontroverzi oko troškova i kašnjenja jer je još 2005. doneta odluka o renoviranju, a objekat sada može da primi 55.600 gledalaca, sa potencijalom širenja na 63.000. Uložena s velika sredstva u pokretni krov koji se može zatvoriti i otvoriti za 15 minuta.

Objekat će u posebno lepom sećanju ostati madridskom Atletiku, koji je Ligu Evrope osvojio protiv Bilbaa sa 3:0. Stadion su punili Red Hot Chili Peppers, Depeche Mode, Kings of Leon, Ed Sheeran, Metallica...

Makedonija

 

Stadion: Toše Proeski

Otvoren: 2009

Kapacitet: 36.400

Nacionalna Arena "Toše Proeski" još jedan je relativno mlad objekat, u upotrebi je od 2009. godine, ali je tek u aprilu 2011. potpuno završen, pa sada ima kapacitet od 36.400 sedećih mesta. Ovde je čak igran meč za Superkup UEFA 2017, kada su se sastali Real i Mančester junajted (2:1).

Od 2008. godine, u stadion se investirala suma od 32 miliona evra do kraja faze, dugo se radilo na rekonstrukciji atletske staze, koja je proširena sa šest na osam traka. Na kraju 2013. godine, sveobuhvatni troškovi od 2008. iznosili su 60 miliona  evra.

Albanija

 

Stadion: Air Albania

Otvoren: 2019

Kapacitet: 22.500

Air Albania Stadion

Foto: Tanjug/AP

Albanci su u Tirani za tri godine napravili Air Albania stadion, objekat u koji je uloženo 85 miliona evra. Stadion prima 22.500 navijača, pripada državi i FS Albanije, a premijer Edi Rama je odavno najavio da će se ovde igrati utakmice, UEFA je pomogla sa donacijom od 10 miliona evra.

Edi Rama, Aleksandar Čeferin

Foto: Tanjug/AP

Za potrebe izgradnje angažovani su italijanski dizajneri i arhitekte, a prvi zvanični meč odigran je u nedelju protiv Francuske, koja je pobedila sa 2:0. U sklopu stadiona je tržni centar, ali i Tirana Meriot Hotel, a otvaranju objekta prisustvovao je i prvi čovek UEFA, Aleksandar Čeferin.

Mađarska

 

Stadion: Puškaš Arena

Otvoren: 2019.

Kapacitet:  68.000 mesta

U Budimpešti je predstavljen novi velelepni stadion kapaciteta 68.000 mesta, a koji je koštao 620 miliona evra. U pitanju je Puškaš Arena, otvorena je prošlog vikenda pobedom Urugvajaca nad Mađarima sa 2:1, a objekat se nalazi na mestu gde je nekada bio Nepstadion.

Mađari su se potrudili da dodatno uveličaju sve to tako što je početni udarac izveo Nikita Simonjan koji je 1953. godine otvorio “Nepstadion”. Uz to su navijači napravili spektakularnu koreografiju tako što su na jednoj od tribina iscrtali lik legendarnog napadača Ferenca Puškaša.

Stadion je napravljen za potrebe Evropskog prvenstva jer je Budimpešta jedan od 12 gradova na kome će se igrati prvenstvo Starog kontinenta. Pored toga, Mađari već imaju veliku Grupama Arenu, stadion elitne 4. kategorije UEFA.

Ovaj objekat ima 22.000 mesta, a otvoren je 2013. godine i uloženo je 40 miliona evra.

Kada će Srbija krenuti stopama komšija?

 

Nacionalni stadion

Jedna od ideja za lokaciju Printskrin: Službeni glasnik

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se u maju ove godine sa predstavnicima kompanije KPMG, sa kojima je razgovarao o projektu izgradnje nacionalnog fudbalskog stadiona, sa potencijalom za razvoj novog dela grada Beograda.

Cilj je izgradnja stadiona od oko 52.000 mesta, što bi Srbiji omogućilo da se kandiduje za Svetsko i Evropsko prvenstvo, a ministar finansija Siniša Mali je prošle jeseni izneo ideje koncepta stadiona, jer je cilj  da osim stadiona projekat obuhvati stambene i poslovne blokove i sve što je bilo deo projekta Beograd na vodi.

Ipak, i dalje je cela priča oko Nacionalnog stadiona maglovita i ne vidi se realizacija u skorijem periodu, čak se i o lokaciji spekulisalo - od Ostružnice, preko Železnika, pa do Stare Pazove i Surčina, bilo je više mesta koja su viđena kao potencijalni novi dom reprezentacije.

Video: Ričmond Boaći: Milojević već kuje plan za Bajern, verujem da možemo da pobedimo

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ja

    18. novembar 2019 | 16:29

    A ZA KOJI ĆE NAM KRASNI TAJ STADION? Sve je sredjeno u ovoj zemlji pa nam je ostao samo još stadion da se napravi? I to sve za one "sportiste" koji su pobednička postolja vidjali samo na TV-u!

  • Oliver

    18. novembar 2019 | 16:28

    Pa ovi nisu niti sa beton ligu kamoli novi stadion ma daj

  • Deki

    18. novembar 2019 | 16:28

    Whahhaaa

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA