≫ 

Ko je Hansi Flik i zašto je Zvezdi najgora opcija što je baš on ostao trener Bajerna?

Hans Diter Flik je preuzeo posao od otpuštenog Nika Kovača i preporodio je giganta iz Minhena

  • 9
Hansi Flik, Marakana Foto: Guliver/Lars Baron/Bongarts/Getty Images

Crvena zvezda od 21.00 igra protiv Bajerna iz Minhena meč 5. kola Lige šampiona! Nemački gigant stigao je u Beograd u odličnom raspoloženju, jer su slavili protiv Dizeldorfa u gostima sa 4:0. Pre toga su savladali i Dortmund u velikom derbiju sa 4:0, kao i Olimpijakos u Ligi šampiona, pa u Beograd dolaze sa tri pobede iz tri meča uz gol razliku 10:0.

Osim rezultata i boljeg plasmana na tabeli Bundeslige, Hansi Flik je uspeo da ujedini Bajernovu svlačionicu i da zavlada njom, o čemu govore rezultati, ali i izjave fudbalera minhenskog tima.

A to je u Bajernu veoma težak zadatak, a najbolje je na svojoj koži to osetio bivši trener Niko Kovač, koji je platio danak tome što je izgubio kontrolu nad svlačionicom i pokušao da nametne neka svoja pravila, koja u Minhenu ne prolaze tek tako.

Hansi Flik, Marakana Hansi Flik tokom treninga na Marakani; Foto: MNPress

Informacije su da su upravo igrači "namestili" Kovaču otkaz, pre svih Tomas Miler, sa kojim je ozbiljno zaratio, i zbog toga je atmosfera u Bajernu bila loša dok je hrvatski stručnjak bio na klupi.

Slično je bilo i kada je klupu Bajerna preuzeo Karlo Anćeloti, koji je naišao na zid u svlačionici, koji ga je razbio u paramparčad, pa je i legendarni italijanski stručnjak dobio otkaz u Minhenu 2017. godine.

Posle odlaska Kovača sve potpuno promenilo na Alijanc areni, jer je Hansi Flik, kako pišu nemački mediji, uspeo da osvoji svlačionicu i da u njoj napravi sjajnu atmosferu. To je prvi i osnovni uslov za uspeh u Bajernu.

Hansi Flik, Marakana Hansi Flik na konferenciji pred Zvezdu; Foto: MNPress

Igrači su se ujedinili posle dolaska Flika. Odbrana se igra agresivnije i izlazi visoko, komunikacija među igračima je mnogo bolja. Sve to bilo je kritikovano kada je Kovač bio na klupi. Upravo je ostanak Flika verovatno i najgora opcija koju je Zvezda mogla da očekuje posle ostavke Kovača. Jer osim što je vrhunski stručnjak, Hansi Flik je godinama sticao neverovatno iskustvo, koje je sada dobio priliku da pokaže čitavom svetu.

Dolazak novog trenera značio bi i dodatno privikavanje tima na novi sistem, još ako bi u pitanju bio stranac, postojala bi jezička barijera, koja je u Nemačkoj veoma bitna stavka. Zato je čak i Gvardiola nekoliko meseci pre dolaska na klupu Bajerna učio nemački jezik.

Kod Flika takve barijere ne postoje, a odlično razume Bajernov sistem, gde je od leta imao priliku da se kao asistent Kovaču upozna sa stistemom, igračima i sada ima posebnu želju za dokazivanjem, kako bi ubedio gazde Bajerna da mu daju šansu i nakon što mu istekne probni period, koji je do kraja godine.

Koliko je Flik pozitivno uticao na igrače Bajerna govori i izjava Leona Gorecke pred meč protiv Zvezde.

Leon Gorecka, Marakana Leon Gorecka na konferenciji pred Zvezdu; Foto: MNPress

- Trenutno se osećamo veoma dobro sa ovom taktičkom orijentacijom. Hansi ima veoma pozitivnu prirodu, veliku empatiju i puno socijalnih veština sa igračima i ima sve na raspolaganju, svako je spreman za njega da ide punom parom - rekao je Leon Gorecka na Marakani pred meč protiv Zvezde.

Otišao iz Bajerna godinu dana pre legendarnih utakmica iz 1991. godine

Hansi Flik, FK Bajern Minhen Hansi Flik u dresu Bajerna 1990. godine; Foto: Guliver/Bongarts/Getty Images

Ovaj 54-godišnji trener je poznato lice u Bajernu, jer je igrao za klub iz Minhena pet godina. Došao je kada je imao 20 godina i otišao 1990. godine, kada je otišao u Keln, samo godinu dana pre legendarnih utakmica iz 1991. godine protiv Zvezde. Sa Bajernom je osvojio četiri Bundeslige i jedan Kup Nemačke.

Ubrzo je posle odlaska iz Bajerna imao problema sa povredama, pa je morao da završi karijeru 1992. godine sa 28 godina.

Menadžersku karijeru započeo je 1996. godine u lokalnom amaterskom klubu Bamental, gde je "pekao zanat" da bi 2000. godine preuzeo Hofenhajm, koji je vodio narednih 5 godina i uveo ih iz četvrte u treću ligu. Profi licencu dobio je 2003. godine, završivši kao najbolji u svojoj klasi, uz Tomasa Dola, bivšeg trenera Hamburga, Borusije Dortmund i Hanovera.

Posle Hofenhajma sticao je iskustvo uz Đovanija Trapatonija u Red Bul Salcburgu, a nakon toga dobio je poziv koji mu je promenio život...

Hansi Flik, Joakim Lev Foto: Guliver/Alexander Heimann/Bongarts/Getty Images

Joakim Lev ga je pozvao 23. avgusta 2006. godine, mesec dana nakon što je postavljen za selektora Nemačke, kako bi bio njegov asistent. Tada se po prvi put u istoriji desilo da Flik

Uz Leva je stekao neverovatno iskustvo, a sa Pancerima je 2014. godine osvojio Svetsko prvenstvo, što mu je bila kruna karjere.

Posle svetskog zlata dobio je počasti u svom rodnom mestu Bamentalu, gde je postao najmlađi stanovnik ovog grada koji je ikada dobio nagradu grada.

Nema sumnje da će Zvezda biti novi veliki izazov za Flika, svestan je kakvu snagu ima Marakana, iako nije bio u prilici da je oseti 1991. godine, jer je samo godinu dana ranije napustio Bajern.

Zvezdi ostaje da se nada da će i ovoga puta atmosfera na Marakani dati fudbalerima crveno-belih "krila" da daju mnogo iznad svojih mogućnosti, a da poremeti Bajernov drim-tim i da se uz sreću nadaju da Hansijeva mašina neće raditi "punom parom" u Beogradu.

Video: Trening fudbalera Bajrena iz Minhena pred meč sa Zvezdom

Moćni Bajern večeras (21.00) na Marakani! Dva prethodna meča Bavarci su dobili po 4:0, i veliki su favoriti u Beogradu s kvotom 1,25. Ako verujete u moć Marakane, dupla šansa 1X je čak 3,90! Pogledajte sve kvote kladionice MOZZART za Zvezda - Bajern.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Senjak

    26. novembar 2019 | 10:57

    Idemooooo iz 2 u 2 i 5+.....Da se na zvezdanu zaradi neka kinta!

  • Nenad

    26. novembar 2019 | 11:05

    Znaju igrači Bajerna vrlo dobro gde dolaze.Na stadionu gde je Totenheim pre koju nedelju nabio 4 komada.Ali ajde novinari po starom huk sa tribine ,vatreni navijači .A posle utakmice eto Zvezda imala jednu kontru i nije imala sreće ,ili još žešće Bog nas nije pogledao .Dokle god se poziva na srecu ili Boga od našeg fudbala neće nikada biti ništa.Brz,tečan ,agresivan fudbal,sa puno trčanja to je recept za kvalitetan fudbal .Ali to je još misaona imenica za naše podneblje .

  • Nesa CZ

    26. novembar 2019 | 11:01

    Ma najbolje bi bilo da nisu ni došli... Bajern je Bajern, sa bilo kojim trenerom. Tako je bilo i 1991, pa smo uspeli da ih pobedimo... Ko zna možda i sada tako bude...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA