≫ 

Mogu li Partizan i Zvezda bez pomoći države, kao što priča Savo Milošević?

Trener crno-belih poručio je tokom tribine na Pravnom fakultetu da večitima nije potreban ni evro, ali za to postoje određeni preduslovi

  • 24
Savo Milosevic, Partizan i Zvezda bez pomoći države Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: Marko Jovanović

Crvena zvezda i Partizan godinama žive od prodaje igrača i pomoći države i to su dva osnovna izvora prihoda za večite rivale. Izjava Sava Miloševića na tribini Pravnog fakulteta da Partizanu i Zvezdi nije potreban ni evro, izazvao je aplauze studenata, ali i podstakao na razmišljanje šta bi bilo kada bi država "zavrnula slavinu" večitima i kako bi izgledali njihovi budžeti.

Kada pogledate trenutnu situaciju, možda je Milošević i u pravu, jer su i Zvezda i Partizan igrali Evropu i ispeli su da se izbore za novac od UEFA, a to je doprinelo i povećanju cene nekih igrača od čije prodaje bi klubovi mogli da žive u narednom periodu (najbolji primer je Strahinja Pavlović koji je procenjen na 12 miliona evra).

Klubovi takođe plaćaju i porez državi, pa novac koji dobiju od države u velikoj meri i vraćaju u državnu kasu, ali ne treba takođe ni zaboraviti da je država u nekoliko navrata pomogla i Zvezdi i Partizanu kada je bila na ivici egzistencije.

Nedavno je minstar finansija Siniša Mali otkrio koliko je država davala novca za Zvezdu i Partizan u fudbalu i košarci u periodu od 2014. godine i u pitanju su ozbiljne cifre.

Prema njegovim rečima, Partizan je od 2014. do 2019. godine dobio 4.609.000 evra, dok je Zvezda dobila 6.161.000 miliona evra. Naglašeno je i da je Partizan primio sredstva do 2022. godine u iznosu od 3 miliona dinara, jer je kompanija Telekom isplatila sponzorstsvo unapred za nekoliko godina.

PARTIZAN Gasprom je generalni sponzor Zvezde, a MTS Partizana i logo ovih kompanija je na dresovima klubova; Foto: MN Press

Ono što nije naglašeno, jeste podatak da je Zvezdin sponzor i kompanija Gasprom, koja finansira klub sa Marakane sa 4 miliona evra godišnje, a spona Gasproma i države Srbije je nesporna, iako je ruska kompanija sigurno nakon početnog "miga" države da sponzoriše klub sada pronašla i interes u sponzorisanju crveno-belih, jer promovišu kompaniju u Evropi već tri godine.

Zvezda direktno od države ili od kompanija na koje država ima uticaj, ima oko 5 miliona godišnje, što je za naše uslove ozbiljan novac, ali ne i za Evropu.

Zvezda i Partizan nemaju ozbiljnije prihode od ulaznica (osim kada uđu u Evropu), niti od privatnih kompanija, TV prava i marketinga, pa moraju da se oslanjaju na pomoć državnih kompanija i prodaju igrača.

Kada prodajete igrače, oslabljujete igrački kadar i teže je doći do Evrope, a klubovi uglavnom nemaju vremena da "istrpe" mlade talente i oni se najčešće prodaju pre nego što dostignu punu tržišnu vrednost.

Primera radi, Bajern, koji je nedavno demonstrirao silu nad Crvenom zvezdom u Ligi šampiona i naneo joj rekordan evropski poraza sa 6:0, bez prodaje igrača godišnje u budžetu ima oko 400 miliona evra. Oko 200 miliona od glavnih sponzora kluba, 100 miliona od prodaje sezonskih karata i oko 100 miliona evra od TV prava.

Navijači Crvene zvezde, Delije Zveza je od prodaje ulaznica od Lige šampiona zaradila 5 miliona evra; Foto: Marko Jovanović

Kada na to dodate i neki dobar transfer, cifra premašuje i 500 miliona evra u budžetu pre nego što sezona počne. Kada se to uporedi sa 5 miliona evra koje Zvezda kao srpski predstavnik u Ligi šampiona ima u garantovanom budžetu bez transfera i ulaska u Evropu, onda je jasno da su najjači evropski klubovi u drugoj fudbalskoj dimenziji, koja je našim klubovima nedostižna.

Kako bi Zvezda i Partizan mogli bez pomoći države?

Prvi preduslov je da ekipe imaju dobre infrastrukturne uslove, da mogu da stvaraju dobre igrače u omladinskom pogonu i da to bude osnova za stvaranje kapitala. Partizan to ima u Zemunelu godinama, a sada i Zvezda značajno popravlja svoju infrastrukturu.

Zemunelo Ulazak u Zemunelo; Foto: Telegraf

Drugi preduslov je da igra Evropu i da bude interesantnija kompanijama za sponzorstvo, da od UEFA dobija novac za igranje Lige šampiona ili Lige Evrope, a samim tim raste i tržišna vrednost igrača za potencijalne transfere.

Treći preduslov je da naše kompanije budu zainteresovane za ulaganje u sport, a trenutno takva atmosfera ne postoji u Srbiji. Verovatno bi i zakonska regulativa morala da se koriguje, da se kompanijama koje ulažu u sport daju i određene olakšice i beneficije, jer pitanje je da li im se višemilionsko ulaganje isplati u ovakvim uslovima.

To je bitan detalj koji mora da se promeni kako bi se stvorilo pogodno tle da sport bude interesantan privatnim kompanijama i da one vide interes u ulaganju u Zvezdu i Partizan, a da to ne bude na nivou prijateljstava i političkih sprega. Da se sponzorstva i ulaganja ne odnose samo na Zvezdu i Partizan, već i na druge klubove, gde bi interes u reklamiranju mogle da nađu i neke lokalne kompanije, što bi povećalo kvalitet drugih ekipa, a samim tim i kvalitet lige i fudbala.

FK Javor, Partizan VIP loža stadiona Javora u Ivanjici i čuvena terasica; Foto: partizan.rs

Četvrti bitan preduslov jeste i da se obavljaju veliki višemilionski transferi, kao i da se vodi kvalitetna transfer politika, da se zarađeni novac od transfera delimično uloži i u adekvatna pojačanja, kao i da postoji konstantna dopuna kvaliteta i talenata iz omladinske škole, kako prodaja igrača ne bi uticala na rezultate ekipa.

Peti preduslov je povećanje prihoda od marketinga, TV prava i prodaje sezonskih karata i ulaznica. Trenutno je ovo veoma teško ispuniti, jer ukoliko klubovi ne igraju Evropu, stadioni zvrje prazni.

To dovodi do šestog preduslova, koji je povezan sa svima. Neophodno je da liga bude kvalitetnija, da se ona očisti od korumpiranih i loših sudija, koji godinama teraju ljude sa stadiona katastrofalnim odlukama koje bacaju ljagu na rezultate klubova. To bi sasvim sigurno doprinelo većem broju gledalaca, mečevi bi bili interesantniji, a to bi moglo da doprinese i boljem marketingu, boljoj poseti i većem novcu i interesu kompanija da budu sponzori klubova u takvoj čistoj sredini. Nažalost, trenutno smo miljama daleko od takvog ambijenta i on predstavlja naučnu fantastiku.

U ovakvom ambijentu država zaista ne bi morala da daje klubovima ni dinar, ali pre svega mora da napravi preduslov da do takvog ambijenta dođe. Treba počistiti korupciju iz srpskog fudbala, stvoriti takvu zakonsku regulativu da privatne kompanije vide interes u sponzorisanju fudbalskih klubova, poboljšati infrastrukturu kako bi klubovi mogli da stvaraju kvalitetne igrače iz sopstvenog pogona i sprečiti bilo kakvo uplitanje politike u sport u mešanje u politiku klubova ili na određene rezultate.

(D. Uštević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boky

    4. decembar 2019 | 14:34

    Privatizacija

  • Mijo

    4. decembar 2019 | 13:33

    Bez pomoći države ne znam, ali bez pomoći sudija ne mogu .....

  • Opa

    4. decembar 2019 | 13:07

    Samo ne napisaste da je partizan zemlju od zemunela dobio besplatno kao i ukradeni vojni stadion

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA