Zvezda na današnji dan postala prvak sveta, anegdota o Jugoviću, Cveletu i Tojoti se i dalje pamti!

Šta je to Cvetković šapnuo Jugoviću na postolju?

  • 15
Vladimir Jugović, Vladimir Cvetković Printskrin: Youtube/Шваки ДС89

Fudbaleri Crvene zvezde su, na današnji su dan pre 28 godina, postali su šampioni sveta pobedom nad čileanskom ekipom Kolo Kolo u Tokiju od 3:0.

Tog 8. decembra 1991. godine, Zvezda je kao šampion Evrope savladala prvaka Južne Amerike, osvajača Kopa Libertadores, pred 60.000 gledalaca na Nacionalnom stadionu u Tokiju.

Junak tima, koji je sa klupe predvodio Vladica Popović, bio je najmlađi - Vladimir Jugović. Tada 22-godišnji fudbaler golovima u 19. i 58. minutu najavio je veliko slavlje crveno-belih, a tačku na meč postavio je Darko Pančev golom u 72. minutu.

Jugović je proglašen za najboljeg igrača finala, trebalo je da dobije Tojotu na poklon, ali...

- Možda se ljudi i dalje sećaju kada me je Cvele zagrlio posle finala. E, tada mi je rekao da bi bilo lepo da se ta ''tojota'' podeli sa svim saigračima. U šali mi je kazao da sam mnogo mlad i da nemam ni dozvolu da bih vozio takav automobil - rekao je Jugović svojevremeno za portal Mocartsport.

Crvena zvezda je tada nastupila u sastavu: Milojević, Radinović, Vasilijević, Jugović, Belodedić, Najdoski, Stošić, Ratković, Pančev, Savićević, Mihajlović.

Crveno-beli su drugo poluvreme odigrali sa igračem manje zbog isključenja Savićevića.

- Tamo smo pokazali svu jačinu i sa igračem manje. Dejo je jeftino pao na tu provokaciju, a inače je bio igrač kog si teško mogao da izbaciš iz koloseka. Odlično smo igrali i ponovo smo pokazali tu kompaktnost. Ko god da je bio južnoamerički prvak, bio je najbolji na kontinetu gde se igrao sjajan fudbal - rekao je Darko Pančev u velikom intervjuu za Telegraf.

Za šest meseci od osvajanja evropske do osvajanje svetske titule, suočili su se s brojnim promenama u igračkom kadru, ali su ipak uspeli da osvoje vrednu titulu.

Trenera Ljupka Petrovića zamenio je Popović, a klub su u međuvremenu napustili Robert Prosinečki, Stevan Stojanović, Slobodan Marović, Refik Šabanadžović i Dragiša Binić.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jevrem

    8. decembar 2019 | 18:50

    😄 najtuzniji dan uz 29 Maj 1991 za one preko puta, nikad nista osvojili do dana danasnjeg najveci uspeh kup marsala tita 😏 Neko pamti Tokio i Bari a neko Kroaciju, PetahTikvu,Samrok i Fljarmurtari...🙂🤷‍♂️

  • Ujka Zitko PFK

    8. decembar 2019 | 17:43

    Vremeplovci sever.Bavarci vas vratili u proslost😂😂😂😂

  • Cile

    8. decembar 2019 | 15:44

    Ja znam svetska prvenstva se igraju leti. Prvo kvalifikacije pa redom....do polufinala pa finale. I tad postaje država prvak sveta. A ne klub kroz jednu utakmicu u decembru prvak sveta ha ha ha....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA