Hronologija gradnje nove Marakane: Od "Zvezdanog grada", do stadiona od 200 miliona evra sa 42.000!

Pre tačno deset godina krenulo je Zvezdino "zidanje Skadra"

  • 76

Crvena zvezda je odlučila da krene u najozbiljniji projekat u modernoj istoriji kluba - gradnju novog stadiona! Iako su pojedini mediji najavljivali velike ekskluzive i navodno "otkrivali" kako će izgledati budući stadion Zvezde, trenutno jedino što postoji kada je novi stadion Zvezde u pitanju, jeste odluka da se krene sa projektom i "zeleno svetlo" od vrha vlasti.

Zvezda već deceniju pokreće pitanje izgradnje novog stadiona. Prva je to počela uprava na čelu sa Vladanom Lukićem još 2009. godine, kada je predstavljen ambiciozni projekat "Zvezdani grad", koji je tada najavljen kao pitanje dana kada će započeti gradnja, jer postoji zainteresovani investitor koji je spreman da uloži novac.

Taj projekat je ostao mrtvo slovo na papiru.

Zato se mnogi navijači Zvezde ne "pecaju" na najave čelnika kluba o novom stadionu, jer je to dugoročan projekat, za koji čak i kada postoje neke opipljive stvari, poput makete, projekta i investitora, nisu dokaz da će novi stadion krenuti sa izgradnjom.

Zvezda je sada u daleko boljoj poziciji nego te 2009. godine kada je predstavljen projekat Zvezdani grad. Zvezda sada ima znatno bolje rezulisano zemljište, ima i zeleno svetlo vrha vlasti, što u vreme Vladana Lukića nije bio slučaj. Ali, često se tokom poslednjih 10 godina potezalo pitanje izgradnje novog stadiona.

Pogledaćemo hronološki kako se šta dešavalo:

- 29. maj 2010. godine - Predstavljen projekat "Zvezdani grad"

 

Simbolično, baš na datum kada je Zvezda postala prvak Evrope u Bariju, predstavljen je projekat novog stadiona, koji je uprava najavljivala godinu dana ranije kada je i došla na čelo kluba.

Prijekat je dizajnirao portugalski arhitekta Mario Sua Kaj, koji je rekao da je projekat osmišljen kao multifunkcionalni kompleks koji bi bio ne samo samoodrživ, već bi donosio i ozbiljan profit od šoping molova, hotela, kafića i ostalih pratećih objekata.

- Projekat stadiona Crvene zvezde predstavlja stadion nove generacije koji će zameniti već postojeći objekat. Ipak, projekat je mnogo više od projekta stadiona. To je ambiciozni projekat koji ima za cilj da ponovo osposobi zapostavljenu urbanu lokaciju sa integrisanim rešenjem koje će uključiti fudbalski stadion, veliki tržni centar, hotel, blokove apartmana i podzemni parking - objasnio je portugalski arhitekta svoj projekat.

- Prostrane zelene površine će obezbediti kvalitetan javni prostor od koga će imati koristi cela zajednica, a predlaže se i drumski pristup, kao i saobraćaj unutar kompleksa. Integracija svih ovih funkcija u koherentnu celinu je ono što izdvaja ovaj projekat od tipičnih ''usamljenih'' stadiona, tako čestih u svetu - objasnio je Kaj.

- Trudili smo se da ovaj stadion bude prepoznatljiv kao stadion Crvene zvezde. Zato smo glavnu strukturu stadiona projektovali u obliku petougaone zvezde, koja je klupski simbol. Najviši graditeljski standardi biće primenjeni na ceo kompleks - rekao je portugalski arhitekta prezentujući svoj projekat.

23. april 2011. godine - Putinu i čelnicima Gasproma pokazan projekat izgradnje stadiona

 

Vladimir Putin

Foto: MN Press

Kada je Vladimir Putin bio u poseti Srbiji 2011. godine, posetio je i stadion Crvene zvezde, gde je organizovana utakmica između mladih timova Zvezde i Zenita. Obe ekipe sponzorisao je Gasprom, pa je pokrenuta i inicijativa da ova ruska kompanija, koja je sada već skoro deceniju generalni sponzor Zvezde, bude investitor kod gradnje novog stadiona Zvezde.

Međutim, očigledno nisu pronašli interes da ulažu u 600 miliona evra skup projekat, koji su navijači počeli da nazivaju "Gasprom arena" umesto "Zvezdanog grada".

26. april 2012. godine - Potpisan memorandum sa kineskom kompanijom o gradnji stadiona

 

Kineska kompanija Nantong Construction Engineering Contracting Co. Ltd i tadašnji predsednik Zvezde, Vladan Lukić, stavili su paraf na memorandum o gradnji stadiona. Potpis u ime kineske kompanije stavio je Jaon Ći Šija, ali je potpis takođe ostao "mrtvo slovo na papiru", jer zvaničan ugovor o izgradnji nije potpisan.

Među navijačima Zvezde se stekao utisak da uprava Vladana Lukića poteže pitanje stadiona čim dođe do ozbiljnijeg narušavanja poverenja u njih od strane navijača.

Tada je i cena izgradnje bila smanjena, sa početnih 600 miliona na 450 miliona evra.

21. decemar 2014. godine - Stadion dobio ime "Rajko Mitić" po legendi kluba i prvoj Zvezdinoj zvezdi

 

Spomenik Rajko Mitić, Rajku mitiću, FK Crvena zvezda, stadion

Printskrin: Youtube/Crvena zvezda

Popularna Marakana je 21. decembra promenila zvanično ime iz "Stadion FK Crvena zvezda" u "Stadion Rajko Mitić, u čast legende kluba i prve Zvezdine zvezde.

Pre dve godine ispred stadiona je podignut i spomenik njemu u čast ispred zapadne tribine stadiona.

Do leta 2019. obavljen niz radova na rekonstrukciji stadiona, kao i oko stadiona

 

Marakana, radovi

Radovi na Marakani; Foto: crvenazvezdafk

Zvezda je tokom leta 2019. godine rekonstruisala zapadnu tribinu stadiona. Takođe, oko stadiona je urađena rekonstrukcija platoa na severnoj tribini, gde je izgrađen "Gazimestan", Delije šop, stepenice... Takođe su obnovljene stolice, izgrađen je "kavez" između Juga i Zapada za gostujuće navijače u Evropi, sređen je krov, tunel, prilaz svlačionicama, ulazi...

Zaista, mora se priznati da je Zvezda imala rekordna ulaganja u stadion poslednjih nekoliko godina, a nastavlja se sa tim izgradnjom mediko bloka i zgrade za rehabilitaciju igrača.

Ukupan kapacitet stadiona je tokom rekonstrukcije smanjen na 49.381 mesta!

1. avgust 2018. godine - Raspisan konkurs za za rekonstrukciju Marakane

 

Zvezda je pozvala sve projektantske firme da uzmu učešće na konkursu za idejno arhitektonsko urbanističko rešenje rekonstrukcije stadiona.

3. juna 2019. godine - Zvezda objavila izložbu konkursa sa idejnim projektima rekonstruisanog stadiona

 

Idejna rešenja rekonstrukcije Marakane

Izložba projekta novog stadiona na Marakani; Foto: Telegraf

Nagrađeni su najbolji radovi zbog doprinosa u ideji rekonstrukcije stadiona, ali nijedan nije odabran kao pogodan da bude izabrano rešenje.

28. avgust 2019. godine - Terzić posle ulaska u Ligu šampiona poručio da je pričao s Vučićem o izgradnji novog stadiona

 

Video: Terzić otkrio Vučićev plan o rekonstrukciji Marakane

- Rešenje je u novom stadionu. Stadion koji je pravljen radnom akcijom nije građen da ispoštuje zahteve FIFA i UEFA 50 godina kasnije. Stadion Zvezde je težak za rekonstrukciju, problem je udaljenost svlačionica od terena, problem je i to održavanje konferencija, milion nedostataka ima stadion Zvezde. Ovih dana sam imao dosta razgovora sa predsednikom Vučićem, koji je jasno stavio do znanja da će država investirati u stadion Zvezde.Da ima obezbeđena sredstva, uz izgradnju Nacionalnog stadiona, i Zvezda i Partizan će dobiti isti iznos za rekonstrukciju. Juče mi je rekao da nije problem ni 100 miliona da država obezbedi za rekonstrukciju stadiona Crvene zvezde - poručio je Terzić.

15. decembar 2019. godine - Terzić najavio izgradnju novog stadiona i početak gradnje za dve godine

 

Video: Zvezda gradi novi stadion: Terzić najavio velike promene

- Već mesecima pripremamo dokumentaciju, okupili smo radnu grupu. Za dve godine se nadam da će početi svečana izgradnja, trebalo bi da košta oko 200 milona evra i već smo razgovarali sa vrhom države o tome, pa koordinišemo sve. Moramo se prilagoditi gledaocima.

- Imamo 16 hektara veoma kvalitetnog zemljišta i tražimo potencijalne investitore za ovaj projekat, a stadion bi trebalo da ima oko 42.000 mesta - rekao je Terzić.

Nema sumnje da je Zvezdi potreban novi stadion ako želi da uđe u ozbiljniju konkurenciju sa najjačim klubovima Evrope. Klubovi poput Kopenhagena i Jang Bojsa imaju ozbiljne višemilionske prihode samo od stadiona i pratećih objekata, dok giganti poput Bajerna od stadiona zarađuju i više desetina, pa čak i stotine miliona evra.

Ipak, trenutno ne postoji nikakav idejni projekat, sve je i dalje samo na ideji da se ozbiljnije krene u realizaciju, jer postoji "zeleno svetlo". Ali, i to zeleno svetlo ne znači odmah da je dovoljno "dati gas" i početi sa zidanjem. Zvezdi tek predstoji ekspertiza, završno prikupljanje papirologije i angažovanje stručnjaka, pripremanje terena i sve što treba da bi se napravila podloga za početak radova.

Sve to trajaće najmanje godinu dana, tako da je prerano zaletati se samo na pomen gradnje novog stadiona. Naročito kada se uzme u obzir podatak da je on često služio kao "kec iz rukava" kada treba skrenuti pažnju sa ozbiljnijih tema i kritike na račun uprave i rezultata tima...

(D. Uštević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • mihailovic

    17. decembar 2019 | 22:32

    @RADE,,,,Sa najvecim postovanjem prema Rajku Miticu ali ime stadiona je moralo biti stadion Crvena Zvezda ili stadion Dragan Dzajic jer za mene a verujem i dobre vecine je Dragan Dzajic najveca Zvezdina zvezda ,Jugoslovenski i Srpski Franc Bekenbauer -Johan Johan Cruyff . Zasto Rajko Mitic ? Po cemu je on zasluzniji od Zvezdine i Jugoslovenske legende Dragana Dzajica ?,ili ako nemoze da se dogovore da Zvezdin stadion bude stadion Crvene Zvezde-Beogradska Marakana!

  • mihailovic

    17. decembar 2019 | 19:43

    19.03 1975 revans utakmica Kup pobednika Kupova Crvena Zvezda-Real Madrid na Beogradskoj Marakani bilo 100.000 gledalaca. Par nedelja posle eliminacije Real Madrida te iste godine Crvena Zvezda-Ferencvaros 105.000 gledalaca na Beogradskoj Marakani cime je oboren rekord broja gledalaca na legendarnoj Marakani i u istoriji fudbalskog kluba Crvena Zvezda. Tada je Crvena Zvezda 1970-1992 zarila i palila na UEFA takmicenjima. Generacije Jovana Acimovica,Vladislav Bogicevica,Dragana Dzajica,Pizona,Cole Jankovic,generacija posle Dule Savica pa generacija Sinise Mihailovica su napravile ime Crvena Zvezda a Marakana ova danasnja je iz tog vremena koja duhovno podseca na fantasticne uspehe tih generacija.I sad bi dodjosi u Crvenoj Zvezdi prepravljali stadion Crvene Zvezde da bi zatrli trag legendama koji su stvorilio ime i stadion Crevene Zvezde.Sa 105.000 gledalaca hteli bi cak do 42.000 gledalaca sto je vise od 50% umanjenja Marakane. Nedirati Marakanu i nemenjati je vec je samo osveziti toalete,prostorije i ostaviti Marakanu da bude Marakana. Promena izgleda stadiona Crvene Zvezde je isto kao kad bi neki novi dodjosi menjali izgled Manastira Gracanice ili menjali izgled Pecke Patrijarsije. Osvezite stadion Marakana sa novim reflektorima a stolice zamenite da budu malo uze da bi vise bilo gledalaca i da bar broj mesta na Marakani umesto nekada 105.000 bude 80.000.

  • mihailovic

    17. decembar 2019 | 19:38

    19.03 1975 revans utakmica Kup pobednika Kupova Crvena Zvezda-Real Madrid na Beogradskoj Marakani bilo 100.000 gledalaca. Par nedelja posle eliminacije Real Madrida te iste godine Crvena Zvezda-Ferencvaros 105.000 gledalaca na Beogradskoj Marakani cime je oboren rekord broja gledalaca na legendarnoj Marakani i u istoriji fudbalskog kluba Crvena Zvezda. Tada je Crvena Zvezda 1970-1992 zarila i palila na UEFA takmicenjima. Generacije Jovana Acimovica,Vladislav Bogicevica,Dragana Dzajica,Pizona,Cole Jankovic,generacija posle Dule Savica pa generacija Sinise Mihailovica su napravile ime Crvena Zvezda a Marakana ova danasnja je iz tog vremena koja duhovno podseca na fantasticne uspehe tih generacija.I sad bi dodjosi u Crvenoj Zvezdi prepravljali stadion Crvene Zvezde da bi zatrli trag legendama koji su stvorilio ime i stadion Crevene Zvezde.Sa 105.000 gledalaca hteli bi cak do 42.000 gledalaca sto je vise od 50% umanjenja Marakane. Nedirati Marakanu i nemenjati je vec je samo osveziti toalete,prostorije i ostaviti Marakanu da bude Marakana.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA